De Dag van de Sociaal Werker: award en lezingen

Op wie stem jij voor de Zorg+Welzijn Award 2020?

Op 26 augustus 2020 is het congres Dag van de Sociaal Werker, waar Movisie zoals elk jaar kennispartner van is. Dit jaar is er iets nieuws: er wordt een Zorg+Welzijn Award uitgereikt. Janny Bakker-Klein, bestuurder van Movisie, zit in de jury en beslist mee over wie van de genomineerden het verschil maakt in het sociaal domein. Collega Sanneke Verweij en onderzoeker Marcel Spierts vertellen deze dag naar aanleiding van hun onderzoek meer over het maken van beslissingen in een dynamische werkomgeving.

De internationale dag van de sociaal werker is in maart en normaal gesproken is dit congres daarom ook in maart. Door corona vindt het congres Dag van de Sociaal Werker dit jaar 26 augustus plaats in de ReeHorst in Ede.

Programma de Dag van de Sociaal Werker

De thema’s die op 26 augustus op de Dag van de Sociaal Werker centraal staan zijn: omgaan met zorgmijders, achter de voordeur: ontspannen blijven onder vuur en hulp bieden bij armoede, schulden en daklozenproblematiek. Naast de uitreiking van de Zorg+Welzijn Award 2020 en de bijdrage van Sanneke Verweij en Marcel Spierts zijn er nog vele praktijkvoorbeelden die gedeeld worden en is er aandacht voor zelfontwikkeling. Sprekers als Nadja Jungmann, Eileen Kalkman en Niels Mulder delen hun kennis over sociaal werk. Afsluitend is een theatercabaret door Arie Vuyk. Bekijk het volledige programma op de website van Zorg+Welzijn.

Zorg+Welzijn Award 2020

Het thema van de allereerste Zorg+Welzijn Award is: Wie maakt het verschil? De drie genomineerden zijn Dorine Rüter, Eva Yoo Ri Brussaard en Pauline Calmez. Wie maakt aantoonbaar het verschil in het ingewikkelde sociaal domein? Wie krijgt dingen voor elkaar die een ander niet zijn gelukt?

Dorine Rüter werkt als kwartiermaker van wijkcentrum Waterkracht bij Stichting Lokaal in Zutphen. ‘Ik vind het belangrijk om ook mensen buiten Zutphen te inspireren dat je mensen van allerlei verschillende doelgroepen, komaf en leeftijden onder één dak samen een thuis kunt bieden, dat ze elkaar ontmoeten en dat dat een hele positieve sfeer kan brengen.’  

Eva Yoo Ri Brussaard is de oprichter en directrice van Single SuperMom in Amsterdam. ‘Met meer dan een half miljoen alleenstaande ouders in Nederland is het belangrijk dat wij aandacht vragen voor deze grote groeiende doelgroep in Nederland, waarvan een heel groot gedeelte in armoede leeft en in eenzaamheid zit.’

Pauline Calmez is oprichter en directrice van Netwerk Nieuw Rotterdam. ‘Rotterdam is een hele diverse stad waar ook veel mensen tegenover elkaar staan, en ik ben heel trots om juist een organisatie opgericht te hebben waar jongeren samenkomen van allerlei verschillende culturele en religieuze achtergronden die vervolgens ook nog vrijwilligerswerk doen.’

Naast het jury-oordeel kan ook jij meestemmen, tot 20 augustus. Er zijn al veel stemmen binnen, laat jij je stem ook horen?

Stem hier voor de Zorg+Welzijn Award 2020

Onderzoek beslissingen in een dynamische werkomgeving

Op het congres Dag van de Sociaal Werker geeft collega Sanneke Verweij samen met onderzoeker Marcel Spierts een lezing. Deze gaat over Hoe maak ik beslissingen in een dynamische werkomgeving? Inzichten uit onderzoek worden gedeeld over hoe de context waarin professionals werken van invloed is op het nemen van beslissingen. Samen met de deelnemers gaan ze actief aan de slag om te kijken welke factoren een rol spelen in het maken van besluiten, zodat het de deelnemers helpt in de dilemma’s die ze dagelijks tegenkomen. Sanneke Verweij voegt toe: ‘We hebben gezien hoe de invloed van de omgeving (beleid, organisatie en overheid), sterker is dan de invloed van de professional op die omgeving. Meer evenwicht daarin is van belang voor de kwaliteit van ondersteuning aan inwoners. Meer evenwicht betekent dat professionals weloverwogen kunnen opereren, hun eigen professionals koers varen en de kernwaarden die bij het vak van de sociaal werker kunnen waarborgen. Professionals in sociale (wijk)teams kunnen pas goede besluiten nemen als hun organisatie en opdrachtgever het gesprek daarover faciliteert en ondersteunt.’

Elke bezoeker krijgt een exemplaar van het onderzoek mee naar huis. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen, dus wil jij erbij zijn? Meld je dan hier aan.

Benieuwd geworden?

Lees meer over de Dag van de Sociaal Werker 2020 en het programma.