#DatMeenJeNiet

Ingrijpen bij online discriminatie

Hoe grijp je in als je op sociale media discriminatie ziet langskomen? En hoe laat je zien dat online discriminatie niet normaal is? Bij het project #DatMeenJeNiet worden jongeren getraind om voor elkaar op te komen als ze discriminatie online tegenkomen. Met als doel om de sociale norm te vergroten dat online discriminatie (op alle gronden) niet acceptabel is.

Movisie, Diversity Media en Hogeschool Inholland hebben dit 3-jarige project opgezet om online actieve jongeren en jongvolwassenen te begeleiden hoe zij (nog effectiever) online het verschil kunnen maken. Veel jonge mensen zien namelijk discriminerende content voorbijkomen, maar weten niet goed wat ze ertegen kunnen doen. Door in te grijpen, zijn zij niet langer een zwijgende omstander.

Ingrijpen heeft zin

Uit onderzoek van Movisie en Kennisplatform Inclusief Samenleven blijkt dat de reacties van omstanders bij discriminatie erg belangrijk zijn. Zo past de dader mogelijk zijn reactie aan, voelt het slachtoffer zich gesteund en wordt er een sociale norm gecommuniceerd waaruit blijkt dat online discriminatie niet normaal is.

Workshops

Tijdens workshops leren de jongeren wat wel en niet hierbij werkt. Deze zogenoemde ‘upstanders’ gaan vervolgens zelf aan de slag en doen mee met een campagne om de boodschap uit te dragen dat online discriminatie onacceptabel is. De aanpak wordt gedurende drie jaar tussentijds geëvalueerd en bijgestuurd. In het najaar van 2022 wordt alle kennis gebundeld in een e-learning, te gebruiken voor in het onderwijs en jongerenwerk. Ook wordt de kennis geborgd in opleidingen van Hogeschool Inholland. #DatMeenJeNiet is mogelijk gemaakt door Adessium Foundation en het VSBfonds.

Interviews met de deelnemers

Alle deelnemers worden geïnterviewd over waarom zij meedoen aan #DatMeenJeNiet en wat ze hopen te bereiken.

dpannebakker

Jaap-van-de-Kamp-instagram

marco-dreijer

Cartoon-Tessa-#DatMeenJeNiet

Cartoonfoto van Ambrien met het logo #DatMeenJeNiet

Rocher cartoon

#DatMeenJeNiet cartoonfoto van Melody Raymann

Nikki Neervens vierkant

 

Volg #DatMeenJeNiet of post zelf!

Volg ons Instagramaccount om op de hoogte te blijven. Vergeet zelf ook niet een bericht te plaatsen met #DatMeenJeNiet wanneer je iets post over discriminatie. Zo leveren we allemaal een bijdrage aan de sociale norm dat discriminatie op sociale media niet acceptabel is.

Meer informatie