Deskundig door ervaring? Een frisse blik op je initiatief helpt!

artikel - 6 juli 2016

Ervaringsdeskundigheid in het sociaal domein staat volop in de belangstelling. De jaarlijkse Participatieprijs van Movisie, met dit jaar als thema ‘deskundig door ervaring’, kreeg meer aanmeldingen en publiciteit dan ooit. Toch wordt de meerwaarde van het inzetten van ervaringsdeskundigen nog veel te weinig gezien. Movisie bood daarom de deelnemers aan de Participatieprijs de workshop Een frisse blik aan. Hoe vertel je helder wat de meerwaarde van een ervaringsdeskundige is?

De verscheidenheid van de deelnemers aan de workshop Een frisse blik was opvallend. Vaak is het beeld dat ervaringsdeskundigheid vooral door en voor psychisch kwetsbaren wordt ingezet, dat het met ggz-problematiek te maken heeft. Maar er zijn initiatieven gericht op allerlei thema’s: armoede, mantelzorg, jongeren die in de knel zitten, jongeren die uit de kast kunnen en durven komen, mensen die met geweld te maken hebben gehad – ervaringsdeskundigheid is levensbreed! De vormen waarin ervaringen worden ingezet blijken ook uiteenlopend en vaak zeer creatief. Dus naast begeleiden, informeren, meedenken over beleid, ook vormen als theater, rituelen, train-de-trainers, cursussen, ontmoeting en uitwisseling.

De vierde Participatieprijs van Movisie werd op 15 april 2016 uitgereikt. Bekijk het overzicht van alle genomineerde initiatieven. Markieza, academie voor herstel en ervaringsdeskundigheid, werd uiteindelijk de winnaar. Lees meer.

Doen we nog de juiste dingen?

Of je een startend initiatief bent of een ervaren project, het helpt om op enig moment stil te staan bij het verhaal dat je aan het bouwen bent: welk maatschappelijk probleem wil je oplossen? Wat zijn daar de oorzaken van en welke oorzaken wil jij aanpakken? Wat zijn de doelen die je daarbij hebt geformuleerd? En welke aanpak past daarbij? Zo vorm je een coherent verhaal dat voor je omgeving snel duidelijk maakt wat je meerwaarde is. In de workshop namen de initiatieven via een stappenplan hun aanpak systematisch onder de loep en hielden elkaar een spiegel voor. Dat sterkte de ene deelnemer in de overtuiging dat haar initiatief op de juiste weg is, leverde de volgende een nieuw perspectief op om naar zijn eigen project te kijken of gaf deelnemers nieuwe energie om door te gaan met de tips die ze van elkaar kregen.

'Ik zie nu waar het bij ons knelt; we hebben een stap overgeslagen en die stap kan ons helpen ons verhaal beter te vertellen' (deelnemer)

Nieuwe inzichten

De meeste deelnemers keken voor het eerst op een systematische, technische manier naar hun initiatief. Dat was wennen, omdat het dan even niet over passie of drive gaat. Starten vanuit het maatschappelijk vraagstuk dat je met je initiatief wilt oplossen, terwijl je juist wilt starten vanuit de kracht en mogelijkheden van mensen, levert een spanningsveld op. Het is belangrijk om het vraagstuk helder te benoemen, het helpt je om terug te gaan naar de oorspronkelijke bedoeling, de reden dat het initiatief gestart is. Eén deelnemer kwam bijvoorbeeld tot het inzicht dat haar initiatief afgedwaald was van de missie en nam zich voor intern weer eens te bespreken of ze samen nog wel hetzelfde doel nastreven. Een ander zag bevestigd dat ze als initiatief goed bezig waren.

Belang van je verhaal vertellen

Nu ervaringsdeskundigheid hot is in het sociaal domein is belangrijk duidelijk te maken wat je initiatief doet, waarom en wat het oplevert. Door het stappenplan te doorlopen, vormt je verhaal zich op een gestructureerde wijze. Dit verhaal kan helpen om samenwerkingspartners en financiers nieuwsgierig te maken. Door de achterliggende gedachte ‘als we dit doen…gebeurt dat’, de verandertheorie, expliciet te maken, maak je het makkelijker voor je omgeving om het belang en de urgentie van jouw initiatief zichtbaar te maken.

Nieuwsgierig geworden?

De workshop Een frisse blik is gebaseerd op het stappenplan Do it right, waarmee u ook zelf aan de slag kunt. Deze Movisie-publicatie is gratis te downloaden.