In drie stappen naar een betere aanpak van eenzaamheid

Online Verbetertool voor sociale professionals en vrijwilligers

Ben je als professional of vrijwilliger bezig met projecten en initiatieven gericht op het verminderen of voorkomen van eenzaamheid? Met de Verbetertool eenzaamheid krijg je inzicht in hoe je jouw project of aanpak van eenzaamheid kunt verbeteren. De tool gebruikt hiervoor inzichten uit onderzoek en praktijk.

Bijna 10% van de Nederlanders voelt zich ernstig eenzaam, waardoor hun zelfredzaamheid, gezondheid en kwaliteit van leven vermindert. Gelukkig is er steeds meer bekend over wat werkt om vereenzaming te voorkomen of te verminderen. Sluit jouw aanpak aan bij deze inzichten? En wat kan er beter? Met de Verbetertool eenzaamheid krijg je gerichte verbetertips. In het Wat werkt bij-dossier lees je meer over eenzaamheid. 

Bekijk de Verbetertool eenzaamheid

De drie stappen van de Verbetertool eenzaamheid

De Verbetertool bestaat uit drie stappen:

  1. Doe de check
    Door een korte vragenlijst in te vullen check je of jouw project gebruik maakt van de werkzame elementen bij de aanpak en preventie van eenzaamheid.
  2. Bekijk je uitslag
    In het score-overzicht zie je in één oogopslag wat de belangrijkste verbeterpunten zijn.
  3. Maak een verbeterplan
    Je krijgt tips om je aanpak te verbeteren en je wordt geholpen om stap voor stap een verbeterplan te maken.

Je kunt de verbetertool alleen invullen of samen met jouw team. Als je voor dat laatste kiest, dan kun je je eigen scores met die van je collega’s vergelijken. Daarna kun je samen aan de slag met het maken van een verbeterplan.

Hoe bespreek je eenzaamheid?

Vanuit Movisie willen we de achterliggende redenen voor handelingsverlegenheid rondom eenzaamheid achterhalen. Help jij ons bij het verzamelen van ervaringen? De vragenlijst invullen duurt nog geen 2 minuten en kan anoniem. Alvast bedankt voor je medewerking!

De ontwikkeling van de verbetertool

De tool is ontwikkeld door Movisie en de gemeente Amsterdam, in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam. Volgens Jan Willem van de Maat, onderzoeker Sociale Zorg bij Movisie, is in de praktijk te zien dat de kennis uit onderzoek vaak de werkvloer niet bereikt en dat is jammer.

De Verbetertool eenzaamheid is getest met acht aandeelhouders van het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid (o.a. Het Rode Kruis, Resto van Harte en Eigenwijks).

 

Verbetersuggesties?
Graag horen we wat je van de Verbetertool eenzaamheid vindt. Heb je concrete verbetersuggesties voor de tool? Of wil je ons wijzen op jouw gouden tip bij het verminderen van eenzaamheid? We horen het graag. Stuur een e-mail naar Jan Willem van de Maat.