Het duo op de Amsterdamse Dappermarkt, Beri en Zoebida

Samen maken zij de buurt mooier

Beri (Beritan) en Zoebida Hamidan zien elkaar als zussen. Maar zij zijn ook vriendinnen van elkaar. En op gezette tijden nemen ze de rol van moeder en dochter aan. Zoebida is 47 jaar oud. Beri is twintig jaar jonger. Maar het is niet alleen hun leeftijd waardoor zij heel verschillend van elkaar zijn. Er is veel meer dat hen onderscheidt maar toch ook weer tot een perfect duo maakt. Een duo zoals Said & Lody. Vanuit hun verschillende werelden en achtergrond, vanuit hun verschillende plekken in de samenleving trekken zij samen op om veel voor anderen te betekenen. Samen vormen zij het bestuur van de Stichting Native Oost om jongeren in Amsterdam Oost verder op weg te helpen.

Beri is nu 27 jaar oud, de jongste van zes kinderen. Aanvankelijk begon zij aan een rechtenstudie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Haar vader moest ooit als politiek vluchteling zijn geboorteland Koerdistan ontvluchten. En thuis bleef het politiek wat de klok sloeg. En zo zit Beri nu inmiddels in het tweede jaar van haar studie Politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Beri praat, zij praat heel veel. Over wie zij is, over haar bezigheden, over haar hobby’s. Een van haar vele creatieve bezigheden is fotografie. Al vanaf haar twaalfde liep zij mee met haar eigen camera met de fotograaf. Naast haar studie heeft zij nu als zzp’er haar eigen fotografie-bedrijfje. Zij maakt familieportretten, love shoots voor jonge stellen en nog heel veel meer. Veel van haar energie raakt Beri kwijt met sporten. En zo komt zij terecht in de sportschool ‘Only voor Ladies’ in Amsterdam Oost. Daar ontmoet zij Zoebida.

Zoebida is een geboren en getogen Amsterdammer. Zesenveertig jaar geleden zag zij het levenslicht in Oost. Met haar ouders verhuisde zij naar het westen van de stad om toch weer naar Oost terug te keren. Zij is al jaren betrokken bij het jongeren- en jeugdwerk. Hangjongeren, jongeren in de criminaliteit of jongeren met andere problemen trokken altijd haar aandacht. Ook een naar schietincident in het jongerencentrum waar zij bij was maar gelukkig goed afliep weerhield Zoebida niet om bij dit werk betrokken te blijven. Integendeel. Het stimuleerde haar om nog meer van haarzelf te geven voor deze jonge mensen die soms de weg helemaal kwijt zijn. Dan komt het moment dat zij voorziet in haar levensonderhoud als bedrijfsleider van de sportschool ‘Only for Ladies’. Zij raakt geïmponeerd door de tomeloze energie van de jonge Beri die in de sportschool niet alleen komt om zelf te trainen. Zij organiseert ook HIIT-trainingen, bootcamps en nog heel veel meer.

Beri en Zoebida

Duo met verschillen

Het duo Zoebida en Beri is een feit. Een duo met verschillen. Beri’s overgrootvader behoorde zoals alle Koerden toen tot de Jezidi. Maar zelf kreeg zij niets aan godsdienst mee van huis uit. Zoebida kreeg van haar vader veel kennis mee van de islam. Maar wel met de boodschap: ‘Ik wil dat je in ieder geval de kennis hebt, maar je moet er zelf maar mee doen wat jij wilt. Geloof is vrijwillig. Niemand dwingt jou’.

Daar waar de voedselbanken in deze crisistijd het niet meer aan kunnen, staan Beri en Zoebida vooraan in het uitdelen aan diegenen die het zo hard nodig hebben.

Verborgen armoede

Het is mei 2020. De gevolgen van de coronacrisis in de omgeving van de Dappermarkt in Amsterdam Oost zijn in alle hevigheid voelbaar. En het is Ramadan. De verborgen armoede komt naar de oppervlakte. Mensen raken hun baan kwijt. Kleine zakenlieden worden gedwongen hun activiteiten te staken. De stichting Prachtvrouwen, allemaal dames met een migratieachtergrond, slaat de handen in elkaar. Zoebida en Beri leren Said Bensellam kennen. Said Bensellam, de maatschappelijk ondernemer uit de Bos en Lommerbuurt, belooft hen te helpen. Avond aan avond voert hij vers fruit, groenten en kant-en-klare maaltijden aan. Een rij van moeders en ook vaders vormt zich iedere avond bij het centrum waar zij hun dagelijkse maaltijd voor het gezin meekrijgen. De rij wordt iedere dag langer. Daar waar de voedselbanken in deze crisistijd het niet meer aan kunnen, staan Beri en Zoebida vooraan in het uitdelen aan diegenen die het zo hard nodig hebben.

Corona schept ook kansen

De Prachtdames en Said kunnen het niet alleen af. Een heel team van vrijwilligers wordt door dit duo gestimuleerd de handen ook uit de mouwen te steken. Maar er is meer nodig. Zoebida haalt de jongeren naar binnen. Jongens en meiden die door hun corona-verveling veel tijd op straat doorbrengen. En deze jonge mensen voelen zich ineens gewaardeerd. Hun verveling maakt plaats voor zinvolle tijdsbesteding. Hun doffe bestaan krijgt plotseling inhoud en betekenis. Corona is geen ellende, het schept kansen.

Er komt een moment dat de maaltijden niet langer beschikbaar kunnen zijn. De inzet van Zoebida en Beri blijkt het voorbeeld voor anderen te zijn. De moeders van Prachtvrouwen gaan zelf in de keuken staan.

Beri en Zoebida kijken elkaar eens goed aan. Hoezo zijn wij als duo zo bijzonder?
Zoebida: Ik ben ouder, ik heb meer werkervaring. Waar Beri gas geeft, trap ik zo nu en dan op de rem.  
Beri: En waar jij nog niet beweegt, begin ik al vast te rennen. Onze leeftijden? Waar de klik er is, vallen de verschillen weg.
Zoebida en Beri bereiken hun doelen door elkaar aan te voelen en elkaar aan te vullen. ‘Ons glas is altijd half vol.’
Zoebida: Ik heb Beri zien groeien. En die opgegroeide Beri toont mij nu wat te doen wanneer ik het even niet weet.
Beri: En dan wanneer ik het niet weet? Dan vertel jij mij wel hoe het verder gaat. Toch?

We gaan op zoek naar het goede in hen en dat brengen we naar boven.

Duo’s in de maak

Op het Dapperplein worden de kraampjes afgebroken. De marktdag loopt ten einde. Straks komt het eten. En dan is het wachten op de bus van Said met zijn groenten en fruit. Zoebida wijst naar buiten. Die jongens daar en die meiden. Dat waren de lastpakken van de buurt. Ook maakten zij elkaar het leven zuur. Maar wij hebben ze hier binnengebracht. Straks over een uurtje gaan ze weer met ons aan de slag. Samen. Hun onderlinge verschillen en pesterijen zijn verdwenen. Hier, op het plein, achter de tafels waar de voedselpakketten worden ingepakt en uitgedeeld zijn die jongens en die meiden naar elkaar toegegroeid. Geen treiterijen meer naar elkaar en geen pesterijen of kattenkwaad meer naar de buurt. Duootjes in de maak. Er zijn zelfs wat leuke stelletjes ontstaan.

De buurt mooier maken

Een knul die eerst de buurman in de rollator het leven zuur maakte versiert zijn rollator nu met ballonnen. En vent die de andere buurjongen bedreigde en doodsbang maakte helpt hem nu dagelijks met zijn huiswerk. Zij zien wat Zoebida en Beri kunnen. ‘Dat kunnen wij ook.’ Zoebida en Beri maken de buurt mooier. De jongeren die zoveel van hen geleerd hebben in deze moeilijke crisistijd, doen er nog de nodige scheppen bovenop. Met alle verschillen die er zijn. Hangjongeren, scholieren, studenten, jongeren met een licht verstandelijke beperking, elke denkbare identiteit en achtergrond.

Zoebida: God maakt geen verschil. Wij dus ook niet. We gaan op zoek naar het goede in hen en dat brengen we naar boven.
Beri: Als we ook maar iets bij kunnen dragen dan doen we dat. Zo is het. Maar nu moet ik rennen. Vrijdag heb ik tentamen en ik heb nog heel veel te doen.
Zoebida: Kijk dat is onze Beri. Altijd druk. Altijd aan het rennen. Maar ook altijd tijd.

Tijd voor nieuwe duo's

Zoebida Hamidan en Beritan vormen een uiterst waardevol duo naar het voorbeeld van Said & Lody. Wat wij kunnen, doen zij ook. En wat zij kunnen, kun jij ook! Onze samenleving is voortdurend op zoek naar nieuwe duo’s. Zoals Said & Lody, zoals Zoebida & Beri. Heb jij ook interesse? Kijk op www.saidenlody.nl of lees meer op onze overzichtspagina.

Auteur: Lody B. van de Kamp