Ervaringsdeskundigheid: hoe komt ervaringskennis tot zijn recht?
Vier vormen van ervaringskennis
Bij het versterken van de inzet van ervaringsdeskundigen bestaat veel verwarring. Onder meer over de vraag wat ervaringskennis eigenlijk is. Marc Mulder, ervaringsdeskundige bij Movisie onderscheidt vier soorten: de eigen ervaring als kennisbron, kennis over het inzetten van de ervaring in het gesprek, collectieve ervaringskennis en het delen en duiden van de kennis die je als ervaringsdeskundige hebt opgedaan.
Een voorbeeld: Terwijl de gehele kennisketen zich in het geval van de aanpak van schulden richt op gedrag en de positie van de schuldenaar, kun je als ervaringsdeskundige direct zien, of eigenlijk voelen, dat het daar wringt. Waarom sleutelen we aan de machteloze? De gesprekken met cliënten laten zien dat velen te lijden hebben onder dit uitgangspunt. In het gesprek ga je uit van begrip voor de machteloosheid en de gevolgen hiervan op het welzijn van de inwoner. Dit inzicht maakt het mogelijk om helpend te zijn in gesprekken met de cliënten maar het is ook kennis die gedeeld kan worden om van te leren. Door deze kennis te delen met hulpverleners, beleidsmakers en beslissers kan er beter rekening gehouden worden met de noden en wensen van de inwoners.
1. De eigen ervaring als kennisbron
De ervaring waar we het over hebben is een beleving van een levensontwrichtende ervaring. Wat doet dit met je als persoon? Maar ook: welke elementen maken dat je dit probleem hebt kunnen overstijgen? Hoe ben je er mee omgegaan, wat ging goed en wat ging niet goed? Allemaal vragen waarop uit de eigen beleving antwoord gegeven kan worden en die de bron vormen van de ervaringskennis. Het delen van deze kennis motiveert anderen en helpt om inzicht te krijgen in de kansen die hulpverlening kan bieden en het ondersteunen bij het zoeken van mogelijke oplossingen.
2. Kennis over het inzetten van de ervaring in het gesprek
Op het moment dat je de kennis over je ervaring gaat inzetten in het gesprek, ontstaat er nieuwe kennis. Namelijk over hoe je de ervaring impliciet of expliciet kunt inzetten bij het helpen van anderen die zich in de situatie bevinden die jij ook ooit hebt meegemaakt. Om dit effectief te kunnen doen is het van belang dat je (ook) afstand hebt tot je eigen ervaring. Je kunt deze ervaring dan expliciet inzetten door te vertellen dat je zelf ook in de situatie hebt gezeten die iemand nu doormaakt. Dit zorgt voor herkenning, erkenning en hiermee een gevoel van verbinding en vertrouwen. Mensen in deze situatie geven aan dat zij makkelijker iets aannemen van iemand die een vergelijkbare situatie heeft meegemaakt. Ze zijn opener over de eigen situatie en hebben meer geloof in een goede afloop.
Het hoeft echter niet hardop gezegd te worden, je kunt ook impliciet laten merken dat je een gedeelde ervaring hebt, door de manier van vragen stellen, de wijze waarop het gesprek verloopt en begripvol kunnen zijn. Naarmate je als ervaringsdeskundige meer van deze gesprekken met cliënten voert, wordt steeds duidelijker welke gedeelde ervaringen belangrijk zijn en welke wijze waarop je de ervaring inzet de meest positieve invloed heeft op het gesprek.
3. Collectieve ervaringskennis
Ervaringsdeskundigen kunnen collectieve ervaringskennis inzetten om duidelijk te maken waar bepaald gedrag vandaan komt
Het voeren van vele gesprekken heeft tot gevolg dat er nieuwe kennis ontstaat. Kennis over elementen die gemeenschappelijk gedeeld worden in de verschillende ervaringen, ongeacht verschillen in omstandigheden. De overeenkomst in beleving is het collectieve element. De beleefde wanhoop, machteloosheid, onbegrip, eenzaamheid etc. is wat ons bindt en waar de herkenning ligt. Hierdoor kun je onderscheiden hoe levensontwrichtende situaties het leven van mensen beïnvloeden en hoe zij hiermee zijn omgegaan. Individuele ervaringskennis wordt zo verrijkt met meer collectieve ervaringskennis. Ervaringsdeskundigen kunnen die inzetten om duidelijk te maken waar bepaald gedrag vandaan komt of wat de uitwerking van maatschappelijke regels is op mensen in een ontwrichtende situatie. Daarnaast geeft de collectieve ervaringskennis betere handvatten bij het voeren van het gesprek.
4. Het delen en duiden van collectieve ervaringskennis
Het delen van je kennis leert je hoe mensen reageren op je verhaal. Wat spreekt aan, welke elementen komen over, waarover bestaat onbegrip of onwetendheid, wat zijn de eye-openers? Het delen van kennis draagt bij aan verdere kennisontwikkeling.
Bij het duiden van ervaringskennis blijken er drempels te bestaan. Hulpverleners zitten soms niet te wachten op je verhaal, ze denken het allemaal al te weten of voelen zich bedreigd in hun rol als hulpverlener. Ook beleidsmedewerkers die al jaren bezig zijn de ‘juiste’ maatregelen in te voeren, zien een ervaringsdeskundige soms als een directe bedreiging van hun functioneren. Naarmate je dit vaker bent tegengekomen, wordt steeds duidelijker hoe je de ervaringskennis met hulpverleners, beleidsmedewerkers en beslissers kunt delen. Je krijgt inzicht in welke benadering werkt. Wat nodig is om uitvoerders open te laten staan voor je verhaal. Hoe je hier het beleid mee kunt beïnvloeden.
Overstijgende kennis
Alle vier soorten kennis die ik heb onderscheiden zijn gebaseerd op die levensontwrichtende ervaring. En alle vier zijn ze relevant in het werk van een ervaringsdeskundige, bijvoorbeeld bij het aannemen van een rol als ambassadeur of als ombudsman of als ‘luis in de pels’. In elk van deze rollen heb je ook weer veel te leren over de manier waarop je effect kunt bereiken. En ook daar doe je kennis in op. Als laatste is er nog de kennis over dit hele proces. Overstijgend denken over het inzetten van de ervaring, hoe dit werkt, maar ook over wat er nodig is om dit een goede plek te geven in onze samenleving en in organisaties. Dit is kennis die niet gebaseerd is op de ontwrichtende gebeurtenis maar kennis gebaseerd op de ervaring om als ervaringsdeskundige aan het werk te zijn. Wat is de betekenis van ervaringsdeskundigheid? Hoe zet je ervaringsdeskundigheid op een waardevolle manier in? Hoe geef je ervaringsdeskundigen een goed plek in een organisatie?
Belangrijk is dat we onderscheid maken tussen ervaringskennis, het verhaal wat de beleving met iemand persoonlijk gedaan heeft. Collectieve ervaringskennis waarbij het individuele verhaal verrijkt is met kennis over het gemeenschappelijk element uit de ervaring in gelijksoortige situaties. Ervaringsdeskundigheid waarbij de ervaringskennis wordt ingezet in gesprekken met mensen in gelijksoortige situaties en de inzet van ervaringsdeskundigheid bij ontwikkeling en uitvoering van beleid. Met name dat laatste, de inzet van de kennis van ervaringsdeskundigen bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid verdient meer aandacht en een vaste plek aan de overlegtafel.
Lees ook het artikel ‘Beperk de financiële gevolgen van corona voor kwetsbare mensen’ op de website van Sociale Vraagstukken.