Financiële zelfredzaamheid van jonge alleenstaande vluchtelingen bevorderen?

Dit zeggen de experts

12 november 2020

Voor iedereen in Nederland is de achttiende verjaardag een uitdagende mijlpaal richting financiële zelfredzaamheid. Dat geldt helemaal voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv’s). Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) onderzoekt hoe zij het best ondersteund kunnen worden. Tijdens een expertbijeenkomst georganiseerd met SAMAH stonden tips en succesvolle aanpakken in de schijnwerpers.

Op je achttiende verjaardag word je in Nederland officieel financieel zelfstandig. Zaken als een eigen DigiD aanvragen en een zorgverzekering regelen zijn voor veel jongeren behoorlijk ingewikkeld. Dat geldt nog sterker voor amv’s. Onderzoeker en adviseur Joline Verloove van KIS: ‘Het is een heel veerkrachtige groep. Alleen hun achtergrond is totaal anders. Bovendien is bij deze groep de zogenoemde 18-/18+ knip veel groter.’

Onderzoek

Waar de amv als minderjarige nog opvang, verzorging, begeleiding en een voogd via Nidos ontvangt, moet hij na zijn achttiende verjaardag op eigen benen staan. Het gaat om een groep van enkele duizenden, voornamelijk afkomstig uit Eritrea, Afghanistan en Syrië. KIS en stichting SAMAH organiseerden onlangs een expertmeeting. Daaruit blijkt dat persoonlijke begeleiding ook na je achttiende, cultuursensitiviteit, een warme overdracht bij de 18-/18+ overgang en effectieve informatieverstrekking niet eenvoudig zijn. Maar wel broodnodig, én realiseerbaar.

Dit is een project van KIS waaraan ook Movisie bijdraagt vanuit de Landelijke Aanpak 16-27.

Lees verder op kis.nl

Dit artikel verscheen eerder op kis.nl.

Lees het volledige artikel