Gaan mensen met autisme de arbeidsmarkt veroveren?

artikel - 2 augustus 2013
Afbeelding bij Gaan mensen met autisme de arbeidsmarkt veroveren?

Er valt nog veel winst te behalen in de arbeidsparticipatie van mensen met autisme. Veel van hen vallen voortijdig uit van hun opleiding, of zitten thuis zonder werk. Ten onrechte, vindt Leo Beekmans van re-integratiebureau Werkmans. 'Mensen met autisme zijn vaak zeer gemotiveerd en hebben een goed oog voor detail.'

Samen met Philips en Reovict is Werkmans initiatiefnemer van het leerwerktraject Test Engineers. In dit traject volgen mensen met autisme een opleiding tot software tester, en werken zij minstens een jaar bij Philips. Het project werd vorig jaar genomineerd voor de MOVISIE Participatieprijs 2012.

Autisme vaak een drempel

Leo Beekmans vertelt dat mensen met autisme het tijdens sollicitaties bijvoorbeeld moeilijk vinden om zichzelf te verkopen, of het lastig vinden om te werken in een ongestructureerde werkomgeving. Werkgevers gaan daarom eerder voor iemand die geen autisme heeft. Terwijl deze werknemers wel een hele grote passie voor de ICT hebben, gemotiveerd zijn en een goed oog voor detail hebben.

'Bedrijven zien vaak niet de mogelijkheden'

Leerwerktraject Test Engineers

In het leerwerktraject Test Engineers volgen tien Wajongeren met autisme een opleiding. Tijdens deze opleiding doen ze vakinhoudelijke kennis op en krijgen ze ook sollicitatietraining en coaching. Na drie tot vier maanden gaan ze aan de slag bij Philips als test engineer. Hier kunnen ze een tot anderhalf jaar werkervaring opdoen. Na het traject hebben ze een diploma, weten ze wat hun vaardigheden en competenties zijn, en zijn ze klaar voor de arbeidsmarkt. Naast dit traject biedt re-integratiebureau Werkmans ook andere begeleiding voor mensen met autisme aan. 

Voordelen van mensen met autisme

Werkmans is niet de enige organisatie die ziet welke waarde mensen met autisme voor het bedrijfsleven kunnen hebben. Zo is er AutiTalent, een dienstverlener op het gebied van digitalisering en administratie. Naast de eigen medewerkers hebben ook de mensen die zij detacheren bij andere bedrijven een autisme spectrum stoornis. De bijzondere eigenschappen van mensen met autisme worden bij AutiTalent gewaardeerd. Zij hebben oog voor detail, zijn nauwkeurig en willen geen fouten maken, zij zijn erg gemotiveerd en halen voldoening uit nauwkeurige en steeds herhalende werkzaamheden. Bij andere medewerkers zouden deze taken juist eerder kunnen blijven liggen vanwege het 'saaie' karakter.

Groeiende aandacht bedrijfsleven

Het bedrijfsleven pikt de kwaliteiten en voordelen van mensen met autisme ook steeds meer op. Met name in de ICT sector en techniek groeit de aandacht voor deze groep medewerkers. (Zie ook EenVandaag over dit onderwerp.) Maar er valt nog steeds veel winst te behalen op het gebied van arbeidsparticipatie van mensen met autisme. Start Foundation laat op hun website zien dat van de volwassenen die een autisme spectrum stoornis hebben, slechts 18% een baan heeft. Op een totaal van 190.000 mensen die deze stoornis hebben, is dit niet veel. Start Foundation en het Fonds Psychische Gezondheid willen hier wat aan doen. In het programma Autisme en Werk bieden zij financiering aan zeven projecten die de arbeidsparticipatie van mensen met autisme verbeteren. 

Waardevolle initiatieven genomineerd voor Participatieprijs

In het licht van de cijfers die Start Foundation laat zien, zijn de initiatieven van Werkmans en Autitalent waardevol. Als re-integratiebureau heeft Werkmans ongeveer 50 mensen met autisme naar werk begeleid. Ook Autitalent heeft rond de 50 mensen zelf in dienst of gedetacheerd. Deze resultaten waren voor MOVISIE reden om beide initiatieven te laten meedingen naar de MOVISIE Participatieprijs 2012. Deze prijs werd uitgereikt aan projecten die de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen bevorderen. Het leerwerktraject van Werkmans en Philips heeft een nominatie ontvangen voor de eerste prijs, en Autitalent heeft een Eervolle Vermelding gekregen. Najaar van 2013 verschijnt een publicatie bij MOVISIE waarin alle projecten worden beschreven die deelnamen aan de Participatieprijs.

Investeren in gelukkige mensen

Leo Beekmans is blij met de nominatie voor het leerwerktraject Test Engineers. ‘Naast de voordelen die het werken met mensen met autisme oplevert, is het ook een investering geweest. Bedrijven zien vaak niet de mogelijkheden, en denken dat het lastig is om met deze werknemers te werken. Het kost tijd om hen hiervan te overtuigen. Toch is het deze investering meer dan waard. Het gaat om een groep mensen met mogelijkheden en kwaliteiten, die ontzettend gemotiveerd zijn om te gaan werken. Zij staan weer positiever in het leven en halen voldoening uit hun werk. Met dit traject hebben wij hen een kans willen bieden, en het is mooi dat dit gelukt is.’ 

Auteur: Anne van der Vinne. Afbeelding: iStock. Het model op de foto is illustratief en heeft geen verband met de inhoud van dit artikel