Geen coming out maar coming in in Arnhem
Op 11 oktober is het Coming Out dag. Veel gemeenten grijpen deze dag en de weken er omheen aan om aandacht te besteden aan seksuele, gender- en seksediversiteit. Zo ook Arnhem. Voor de tweede keer wordt in de gemeente de Coming In Week georganiseerd.
Een veilige stad
Antidiscriminatievoorziening Vizier kwam oorspronkelijk met het idee van een Coming In Walk. COC Midden-Gelderland heeft dit idee vervolgens breder getrokken naar een hele Coming In Week. De organisatie trekt samen op met de andere Arnhemse regenboogpartners. Ook is er samenwerking met verschillende culturele partners uit de stad, zoals het cultureel centrum Rozet, het Openluchtmuseum en Musis & Stadstheater Arnhem. De gemeente Arnhem is financier van de week.
Volgens bestuursadviseur inclusie Mae Lyn Meulman past de week goed bij de doelen die Arnhem heeft als Regenbooggemeente. ’Als gemeente hebben we een ambitie om Arnhem een veilige stad te laten zijn voor iedereen. Dit past daar goed bij. Ook omdat de week niet alleen bedoeld is voor de gemeenschap zelf. Coming in gaat niet alleen over voor je jezelf uitzoeken wie je bent, en kennis maken met de gemeenschap, maar ook over anderen uitnodigen. Als gemeente juichen we toe dat allerlei partijen uit het gehele maatschappelijk middenveld en andere geïnteresseerden uitgenodigd zijn om deel te nemen aan de week. Met de zorgen die we hebben over dalende acceptatie is dat extra belangrijk’, aldus Meulman.
Coming in?
Van oudsher lag de focus op Coming Out Dag op het ‘uit de kast komen’: het open zijn over je lhbtiqa+ zijn. Een term die de laatste jaren steeds vaker gebruikt wordt is coming in. Coming in gaat over zelfacceptatie en aansluiting vinden bij lhbtiqa+ gemeenschappen. Het doel van de week in Arnhem is volgens de organisatie dan ook om de regenbooggemeenschap ‘in al haar facetten te presenteren en een warm welkom te heten aan iedereen die interesse heeft om ons beter te leren kennen’. Aansluiting vinden bij de Arnhemse regenbooggemeenschap(pen) staat centraal, zowel voor lhbtiqa+ personen als voor andere geïnteresseerden.
Gelijkwaardige samenwerking
Hoewel de organisatie van de Coming In week voornamelijk bij de regenboogpartners ligt, is de gemeente nauwer betrokken geweest bij het organiseren van de openingsreceptie, die plaatsvond in het stadhuis en waar ook de wethouders Inclusie (Maurits van de Geijn) en Cultuur (Cathelijne Bouwkamp) bij betrokken waren. Op Coming Out dag zelf hijst de wethouder Inclusie de regenboogvlag samen met middelbare scholieren uit Arnhem. Verder geeft Ricardo Brouwer, voorzitter van COC Midden-Gelderland een speech en verzorgt InDifferent daarna een leerlingendebat in de raadszaal over acceptatie van lhbtiqa+ personen. In de middag loopt burgemeester Ahmed Marcouch samen met andere leden van het college mee met de Pride Walk.
Volgens Meulman draagt de gelijkwaardige samenwerking tussen gemeente en partners bij aan het succes van de Coming In Week. Tegen andere gemeenten zou ze dan ook zeggen: ‘Waardeer je partners voor wat ze doen. Zie ze als gelijke. Dus luister ook naar hun input en hun ervaringen. En houd er rekening mee dat het veelal vrijwilligersorganisaties zijn. Als afspraken bijvoorbeeld steeds onder werkuren worden ingepland, kan dat voor vrijwilligers lastig zijn.’
Coming out dag
Coming Out Dag werd in 1988 voor het eerst gehouden in de Verenigde Staten, een jaar nadat meer dan een half miljoen mensen de straat opgingen voor gelijkwaardige rechten voor lhbtiqa+ (toen nog lhbt) personen. In 2009 werd Coming Out dag voor het eerst in Nederland gevierd. Sinds 2009 is 11 oktober uitgegroeid tot de dag van het jaar waarop de meeste aandacht wordt geschonken aan de acceptatie van lhbtiqa+ personen. Veel gemeenten, bedrijven, scholen en sportclubs hijsen op deze dag de regenboogvlag of de (intersekse inclusieve) progress vlag. Ook worden er op deze dag tal van evenementen georganiseerd. En op steeds meer plekken wordt er een hele week aan activiteiten gekoppeld aan de dag, waar de Coming In Week in Arnhem een voorbeeld van is.