'Als gemeente wil je vrijwilligers waarderen'

Nog 1 week om vrijwilligers in het zonnetje te zetten

7 december 2018

Vandaag – 7 december – is het Nationale Vrijwilligersdag 2018. Een mooi moment voor gemeenten om lokale vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in het zonnetje te zetten door ze aan te melden voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen. Gemeenten maken hiermee zelf kans op een wisseltrofee. Vorig jaar ging deze naar de gemeente Gouda. Eén van hun inzendingen, GOUDasfalt, won de juryprijs in de categorie lokale projecten. Heleen Schuurmans, adviseur bij het VrijwilligersInformatiePunt, vertelt wat dit voor hen betekende.

‘De gemeente Gouda vond het super leuk en een hele eer om de wisseltrofee te winnen. De gemeente doet veel voor vrijwilligerswerk in de stad en de samenwerking met GOUDasfalt is goed. Het winnen van de wisseltrofee hebben we breed binnen de gemeente en het college van Burgemeester en Wethouders gedeeld. Daar werd met trots gereageerd. Maar de eer gaat natuurlijk naar GOUDasfalt!’

Heleen Schuurmans roept andere gemeenten op om ook hun vrijwilligersorganisaties voor te dragen. ‘Vrijwilligerswerk wordt steeds belangrijker en er wordt ook steeds meer van vrijwilligers gevraagd. Als gemeente wil je die vrijwilligers waarderen en in het zonnetje zetten. Je gunt het ze om de prijs te winnen. Het is dus belangrijk om als gemeente organisaties voor te dragen, omdat ze anders niet mee kunnen dingen naar de Meer dan handen vrijwilligersprijzen.’

In Gouda doen ze ook dit jaar weer mee. Heleen: ‘Wij laten vrijwilligersorganisatie een verzoek indienen bij de gemeente. Als er meer dan drie aanvragen binnenkomen, beoordeelt een ambtelijke jury de aanvragen en kiest er drie uit. Vervolgens wordt de verantwoordelijke wethouder gevraagd om in te stemmen. Wij houden bij het selecteren dezelfde criteria aan als vermeld op de website van Vrijwilligersprijzen.

De organisatie …

  • Verbindt met inwoners van de stad, met andere organisaties, met de eigen vrijwilligers
  • Verrast: grensverleggend en vernieuwd is
  • Uit waardering voor eigen vrijwilligers
  • Draagt bij aan een zorgzame samenleving
  • Is duurzaam
  • Heeft hart voor vrijwilligers

Naar www.vrijwilligersprijzen.nl

Gemeenten hebben nog één week om maximaal drie organisaties en één vrijwilliger aan te melden voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen. Ook landelijke organisaties kunnen zich nog aanmelden. De inschrijving sluit op 14 december. Op 15 februari reikt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, de Vrijwilligersprijzen uit in Akoesticum in Ede. De hoofdprijs is 5000 euro. Gemeenten zelf maken met hun aanmelding kans op een eervolle vermelding en een wisseltrofee. Zij komen hiervoor in aanmerking als zij erkenning en waardering van het vrijwilligerswerk goed voor elkaar hebben in hun organisatie.

Foto: Ruud van der Graaf