Gezocht: drie gemeenten voor praktijkonderzoek

Wat hebben inwoners met een levenslange en -brede ondersteuningsbehoefte nodig bij de toegang tot zorg en ondersteuning?

Tijdige, toegankelijke en passende hulp vinden kan lastig zijn voor inwoners met een levenslange en levensbrede ondersteuningsbehoefte. Movisie, het Nederlands Jeugdinstituut, het Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en jeugdpsychiatrie werken daarom samen aan een aanpak om de toegang te verbeteren voor deze groep. Voor de inwoners zelf én hun naasten. Dat helpt bij het vergroten van de zelfredzaamheid en geeft meer regie op de benodigde ondersteuning.

Ben je als gemeente op zoek naar hoe de werkwijze voor deze groep kan verbeteren? Neem dan voor 1 november 2024 contact voor een verkennend gesprek.

Wat is het en wat levert het op? 

We onderzoeken hoe inwoners met een levenslange en levensbrede ondersteuningsbehoefte de toegang tot zorg en ondersteuning ervaren. Dat gaat op basis van een de Zorg- en onder-steuning Evaluatie Tool (ZET)*. Met behulp van deze tool brengen we drie inwoners in beeld met een chronische ondersteuningsbehoefte. Door met de inwoners zelf, hun ondersteuners en naasten in gesprek te gaan, ontstaat een genuanceerd beeld van wat nodig is. Maar ook van wat schuurt en waar verbeteringen mogelijk zijn. Het is een grondig ontwikkelde methode die uitmondt in een plan van aanpak en van toepassing is op een grote doelgroep.

Door mee te doen werk je mee aan één van de acties uit de Hervormingsagenda (hoofdstuk 2.3.6) en draag je daarnaast bij aan duurzame oplossingen op landelijk niveau.

Wat vraagt het?

Betrokken gemeenten geven toegang tot de nodige informatie en casuïstiek om de ZET-tool uit te voeren. Movisie, het NJI en Landelijk Kenniscentrum LVB nemen het verdere onderzoeks- en analyse werk uit handen. Ook is er een afsluitende bijeenkomst waarin de resultaten gezamenlijk worden bekeken.

Meer informatie? 

Neem contact op met Sjaan Steinmetz (s.steinmetz@movisie.nl, 030-7892087) of Camilla Verschoore (c.verschoore@kenniscentrumlvb.nl, 030-7400400).

* De ZET is in samenwerking met Integraal Werken in de Wijk (IWW) en Toezicht Sociaal Domein (TSD) ontwikkeld voor gemeenten en uitvoerende organisaties. Het geeft inzicht in het verloop van de zorg en ondersteuning. De ZET kijkt naar de route die inwoners doorlopen om de juiste hulp te ontvangen. De inwoners en hun (hulp)vraag zijn het uitgangspunt. In deze video hoor je er meer over.