Gezocht: leerkrachten basisonderwijs voor evaluatie-onderzoek lesmateriaal

Tegenwoordig worden we overspoeld met meningen en informatie. Zowel online als offline. Hoe zorg je er nu voor dat jouw leerlingen weten wat echt is, wie dat bepaalt en hoe ze hun eigen mening kunnen vormen? Om daarmee aan de slag te gaan ontwikkelde de Respect Foundation de les 'Wat is echt?! met bijbehorend ‘Echt-spel’ om met de klas aan de slag te gaan met meningen, waarheden, bronnen en feiten. We weten al dat leerlingen deze les heel leuk vinden om te doen. Maar nu is de vraag: hoe goed werkt deze les om de klas echt aan het denken te zetten?

Om dat te weten te komen werken de Respect Foundation en Movisie samen aan een evaluatie-onderzoek van de Wat is echt?! Les. Hiervoor zijn wij op zoek naar enthousiaste groep 6, 7 en/of 8 leerkrachten die de les willen doen met hun groep.

Concreet!

Het gaat om de les: Wat is Echt?! Deze les bestaat uit een klik-klare online les én lesmateriaal voor in de klas (bekijk het lesmateriaal). In de les is het de bedoeling dat leerkrachten een korte introductie geven, waarna leerlingen aan de slag gaan met het bijbehorend ‘Echt-spel’.

Er is weinig voorbereiding nodig omdat al het lesmateriaal en de instructie voor leerkrachten al beschikbaar zijn. De les duurt ongeveer een uur en de materialen ontvangen jullie uiteraard kosteloos voor alle deelnemende leerlingen.

Wat houdt het onderzoek in?

Om te zien hoe leerkrachten en leerlingen het lesmateriaal gebruiken zal er een onderzoeker in de klas aanwezig zijn om te observeren. De onderzoeker loopt hierbij door de klas en maakt aantekeningen van wat zij/hij de leerkracht en/of leerling ziet doen. Deze observaties zijn anoniem, en niet herleidbaar naar de school, leerkracht of leerlingen. Deze observaties worden samengevat in een rapport dat de Respect Foundation zal gebruiken om deze les verder te verbeteren.

Over de Respect Foundation

De Respect Foundation ontwikkelt lessen omtrent sociale veiligheid, inclusie en burgerschap. Al deze lessen zijn op een online leskanaal kosteloos te vinden voor docenten van primair onderwijs tot mbo. Ze werken samen met docenten en jongeren om de lessen zo goed mogelijk te laten aansluiten op de doelgroep en zijn tegelijk altijd kritisch naar de werkbare elementen in elke les, tool of activiteit die ze ontwikkelen.

Hoe kun je helpen?

Heel eenvoudig! Je kunt een mailtje sturen naar Jolien Geerlings, senior onderzoeker bij Movisie (j.geerlings@movisie.nl). Zij plant dan samen met jou een moment waarin we de klasobservatie kunnen doen (bij voorkeur voor de meivakantie). En je krijgt dan ook meteen al het lesmateriaal toegestuurd. Voor meer informatie en vragen kun je ook mailen met Jolien. We hopen van harte dat we bij jullie welkom zijn!