Een goede buur is beter dan een verre vriend

Putten solidair, ook tijdens coronacrisis

13 november 2020

Hoe geven we meer structuur aan het verbinden van vraag en aanbod van hulp? Buurtmakers Gijsbert-Willem en Margo vertellen hoe het Netwerk Burenhulp Putten buren met elkaar verbindt.

Afgelopen voorjaar ontstonden in heel Nederland #coronahulp Facebookpagina’s. Het idee was dat mensen hulp vragen aan mensen die dichtbij wonen. Ook Putten kent veel welwillende burgers die iets voor een ander kunnen en willen betekenen. 

De agenda van het sociaal werk - 19 november 2020

Bij de tweede editie van ‘De agenda van het sociaal werk’ staat de vraag centraal: met wie ben jij als sociaal werker solidair, en hoe? Naast de Marie Kamphuis-lezingen van Monique Kremer en Koen Hermans kun je dit jaar ook aan 11 bijzondere Huiskamersessies meedoen! Deelname is gratis, dus bekijk het programma en meld je nu aan.

De verwachting was dat de gedeeltelijke lockdown juist meer druk zou leggen op mensen voor wie het halen van boodschappen of eenzaamheid een issue is. Toch bleven hulpvragen uit. Blijkbaar kennen we meer vraaggelegenheid dan we denken. Hoe neem je deze vraagverlegenheid weg? We gingen in gesprek met sociaal werker Gijsbert-Willem Evers van Welzijn Putten en inwoonster Margo van den Berg. 

'Onze droom is dat straks elke straat een contactpersoon burenhulp heeft!'

Burennetwerk

‘Om de vraagverlegenheid te overbruggen startten we het Netwerk Burenhulp Putten,’ vertelt Gijsbert-Willem. ‘Dat is een burennetwerk van contactpersonen die in hun eigen straat de ouderwetse burenhulp stimuleert. Het voordeel hiervan is dat we als welzijnsorganisatie iemand in de straat kunnen bellen wanneer er hulpvragen bij ons binnenkomen. Andersom kunnen deze contactpersonen ook contact met ons opnemen als zij zich zorgen maken om iemand in de straat of niet goed weten wat ze met een situatie aan moeten. We coördineren en verankeren deze werkwijze zodat het netwerk kan blijven bestaan ook ná corona. De lijst telt al 59 contactpersonen. Onze droom is dat straks elke straat een contactpersoon burenhulp heeft!’ 

Lees verder op Buurtwijs

Dit is een verkorte versie van een artikel dat eerder op Buurtwijs verscheen. Lees hier het volledige artikel.