Hoe kun je zelfbeschikking en gelijkheid bevorderen?

1 september 2020

Op 2 oktober 2020 wonen minister Van Engelshoven en Tweede Kamerleden een bijeenkomst bij over hoe je zelfbeschikking en gelijkheid van binnenuit kunt bevorderen. Olcay Gulsen, die eerder dit jaar een spraakmakende tv-serie maakte over huiselijk geweld en haar persoonlijke ervaringen daarmee, werkt hieraan mee. Via een livestream kun je deze bijeenkomst bijwonen en kun je chatten en vragen stellen!

Tijdens honderden bijeenkomsten in het hele land praten vrouwen en mannen met een migranten- of vluchtelingenafkomst over vrouwengelijkheid en LHBT-acceptatie. Dat gebeurt vanuit de Alliantie Verandering van Binnenuit met zeven zelforganisaties van mensen met een migratie- of vluchtelingenachtergrond. Wat gebeurt er op die bijeenkomsten en waarom werken ze zo goed? Hoe helpen die bijeenkomsten om geweld tegen vrouwen en meisjes en LHBT-personen terug te dringen en zelfbeschikking en gelijkheid te bevorderen? De alliantie gaat op 2 oktober a.s. hierover in gesprek met Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Tweede Kamerleden. Deze bijeenkomst is live te volgen via deze pagina. Via de chat is het mogelijk om vragen te stellen.

Livestream

Programma 2 oktober (vanaf 15.00 uur)

  • Introductie door Ahmet Azdural, coördinator van het Consortium Zelfbeschikking
  • Interview met Olcay Gulsen, door Ahmet Azdural
    Presentator en ondernemer Olcay Gulsen kwam recent over haar jeugdervaringen met huiselijk geweld naar buiten in een bijzondere en spraakmakende televisieserie. Wat vindt zij de rol van de omstanders en de gemeenschap? En waarom is verandering zo belangrijk?
  • Presentatie van de publicatie ‘Zelfbeschikking en gelijkheid: hoe we die van binnenuit kunnen bevorderen’ door Hanneke Felten, projectleider van de Alliantie Verandering van Binnenuit
  • Overhandiging van de publicatie aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap
  • Reacties en vragen uit de zaal en via de chat.

Zelfbeschikking en gelijkheid: hoe we die van binnenuit kunnen bevorderen

De publicatie ‘Zelfbeschikking en gelijkheid: hoe we die van binnenuit kunnen bevorderen’ presenteert de methodieken die de landelijke (koepel)organisaties van vluchtelingen en migranten, verenigd in het Consortium Zelfbeschikking, inzetten in gesprekken over genderongelijkheid en gender-gerelateerd geweld. Om de sociale normen hierover te veranderen organiseert het Consortium bijna 700 gespreksbijeenkomsten voor en met hun achterban. Dit gebeurt vanuit de Alliantie Verandering van Binnenuit, die het Consortium met Movisie vormt. Movisie maakte voor de gespreksleiders een toolbox, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De methodieken zijn aangescherpt, vervolgens uitgetest in de praktijk en weer bijgesteld. Het resultaat van dit proces staat  beschreven in ‘Zelfbeschikking en gelijkheid: hoe we die van binnenuit kunnen bevorderen’, die op 2 oktober verschijnt. De publicatie biedt een rijk palet aan beproefde methoden en werkvormen, ontwikkeld door trainers en gespreksleiders die zelf afkomstig zijn uit de gemeenschappen. Zo kunnen anderen die werken aan verandering van de sociale norm in hun achterban, zich laten inspireren en hun aanpak verrijken.

Meer informatie over de Alliantie Verandering van Binnenuit