Hoe kun je zelfbeschikking en gelijkheid bevorderen?

Op 2 oktober 2020 wonen minister Van Engelshoven en Tweede Kamerleden een bijeenkomst bij over hoe je zelfbeschikking en gelijkheid van binnenuit kunt bevorderen. Olcay Gulsen, die eerder dit jaar een spraakmakende tv-serie maakte over huiselijk geweld en haar persoonlijke ervaringen daarmee, werkt hieraan mee. Deze online bijeenkomst kun je bijwonen en je kunt je vragen stellen in de chat!

UPDATE: BIJEENKOMST VIA MICROSOFT TEAMS

In verband met de nieuwe maatregelen is de bijeenkomst van de Alliantie Verandering van Binnenuit in Den Haag veranderd in een online bijeenkomst via Microsoft Teams. Dit betekent dat de sprekers en politici vanuit huis online aan de bijeenkomst meewerken. Op de locatie na blijft het programma gelijk. De livestream gaat niet door, maar het is mogelijk om de bijeenkomst online bij te wonen via Teams en je vragen te stellen in de chat aan Tweede Kamerleden, Souad Boumedien en Olcay Gulsen!

De bijeenkomst is geweest, het is niet meer mogelijk om je aan te melden.

Lees of kijk het hier terug

Tijdens honderden bijeenkomsten in het hele land praten vrouwen en mannen met een migranten- of vluchtelingenafkomst over vrouwengelijkheid en LHBT-acceptatie. Dat gebeurt vanuit de Alliantie Verandering van Binnenuit met zeven zelforganisaties van mensen met een migratie- of vluchtelingenachtergrond. Wat gebeurt er op die bijeenkomsten en waarom werken ze zo goed? Hoe helpen die bijeenkomsten om geweld tegen vrouwen en meisjes en LHBT-personen terug te dringen en zelfbeschikking en gelijkheid te bevorderen? De alliantie gaat op 2 oktober a.s. hierover in gesprek met Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Tweede Kamerleden.

Programma 2 oktober (vanaf 15.00 uur)

  • Introductie door Ahmet Azdural, coördinator van het Consortium Zelfbeschikking
  • Interview met Olcay Gulsen en Souad Boumedien, door Ahmet Azdural
    • Presentator en ondernemer Olcay Gulsen kwam recent over haar jeugdervaringen met huiselijk geweld naar buiten in een bijzondere en spraakmakende televisieserie. Wat vindt zij de rol van de omstanders en de gemeenschap? En waarom is verandering zo belangrijk?
    • Bekend werd Souad Boumedien door het organiseren van de eerste Marokkaanse boot in 2015 tijdens de Canal Parade. Zij werkt al meer dan 20 jaar voor de politie en is een bevlogen voorvechter van gelijke rechten voor LHBTI’s.
  • Presentatie van de publicatie ‘Zelfbeschikking en gelijkheid: hoe we die van binnenuit kunnen bevorderen’ door Hanneke Felten, projectleider van de Alliantie Verandering van Binnenuit
  • Overhandiging van de publicatie aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap
  • Reacties en vragen van de Tweede Kamerleden en via de chat.

Zelfbeschikking en gelijkheid: hoe we die van binnenuit kunnen bevorderen

De publicatie ‘Zelfbeschikking en gelijkheid: hoe we die van binnenuit kunnen bevorderen’ presenteert de methodieken die de landelijke (koepel)organisaties van vluchtelingen en migranten, verenigd in het Consortium Zelfbeschikking, inzetten in gesprekken over genderongelijkheid en gender-gerelateerd geweld. Om de sociale normen hierover te veranderen organiseert het Consortium bijna 700 gespreksbijeenkomsten voor en met hun achterban. Dit gebeurt vanuit de Alliantie Verandering van Binnenuit, die het Consortium met Movisie vormt. Movisie maakte voor de gespreksleiders een toolbox, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De methodieken zijn aangescherpt, vervolgens uitgetest in de praktijk en weer bijgesteld. Het resultaat van dit proces staat  beschreven in ‘Zelfbeschikking en gelijkheid: hoe we die van binnenuit kunnen bevorderen’, die op 2 oktober verschijnt. De publicatie biedt een rijk palet aan beproefde methoden en werkvormen, ontwikkeld door trainers en gespreksleiders die zelf afkomstig zijn uit de gemeenschappen. Zo kunnen anderen die werken aan verandering van de sociale norm in hun achterban, zich laten inspireren en hun aanpak verrijken.

Meer informatie over de Alliantie Verandering van Binnenuit