Homo- en biseksuele mannen mogen bloed doneren

Beleid na jarenlange lobby gewijzigd

Homo- en biseksuele mannen met een vaste partner mogen vanaf 1 september bloeddonor worden. Het resultaat van jarenlange lobby van onder meer COC Nederland. Een belangrijke stap in het beëindigen van discriminatie in het beleid, aldus Movisie-expert Simon Timmerman. Ook hij doneert 1 september voor het eerst bloed.

Bekijk het artikel met video van de NOS

Timmerman: ‘Ik ben heel blij dat ik nu ook bloed kan doneren, want daar worden levens mee gered en medicijnen ontwikkeld. Ik wilde dit al heel lang, maar enkel vanwege mijn seksuele oriëntatie was dit niet mogelijk. Vooralsnog kan het alleen als je een vaste relatie hebt, dus het is nog niet helemaal perfect.’

Simon Timmerman bij de bloedbank

Simon Timmerman bij de bloedbank Sanquin na zijn eerste bloeddonatie. 

Met wie je seks hebt moet helemaal geen issue meer zijn om te mogen doneren, maar enkel of het veilig is

Donatie eerder onmogelijk

De uitzondering voor homo- en biseksuele mannen gold ruim dertig jaar. Het risico op bloedoverdraagbare infecties zou binnen deze groep groter zijn. Dat beleid is later aangepast naar een maximum van vier maanden. Zo mochten mannen pas vier maanden na hun laatste seksuele contact bloed doneren. Dat maakte donatie door seksueel actieve homo- en biseksuele mannen in feite onmogelijk. Bloedbank Sanquin concludeert echter uit onderzoek dat de beleidswijziging geen risico’s oplevert voor de bloedvoorraad. Dat is de unanieme verwachting van de medische adviesraad van de bloedbank.

Gedrag moet centraal staan

Sanquin verwacht over een jaar ook mannen met wisselende contacten toe te laten. Onder de voorwaarde dat zij veilige seks hebben, bijvoorbeeld door een condoom te gebruiken. Het COC heeft in een gesprek met minister van Ark voorgesteld dat ook heteroseksuele bloeddonoren naar condoomgebruik en monogamie gevraagd wordt. Zo wordt de veiligheid van de bloedvoorraad geoptimaliseerd en wordt onderscheid geminimaliseerd, aldus COC Nederland. Zo ligt de focus op gedrag en niet op seksuele voorkeur.

In het nieuws

Er is volop aandacht voor Simon Timmerman die zijn bloed heeft gedoneerd bij de bloedbank.

Beluister het radiofragment van NPO Radio 1

Lees het artikel van RTL Nieuws

Lees het artikel van de Volkskrant (alleen voor abonnees)