Homo’s in de sport: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’

Opinieartikel van Hanneke Felten, dat ook verscheen in Trouw, 21 augustus 2013.
artikel - 21 augustus 2013
Afbeelding bij Homo’s in de sport: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’

Deze zomer kwamen verschillende bekenden uit de ‘voetballerij’ openlijk uit voor hun opvattingen over homomannen. De voetbalboot tijdens de Canal Parade was een verfrissend initiatief, maar daarna volgde de terugslag. Boskamp ziet nooit voetballers die homo zijn: 'Al mijn medespelers waren hartstikke gezond', implicerend dat homo’s niet gezond zijn. En Van der Gijp denkt dat er geen voetballers zijn die homo zijn 'want die werken liever in een kapperszaak'. Hebben deze heren zo weinig oog voor seksuele diversiteit dat ze zich niet kunnen voorstellen dat een voetballer – eventueel met vriendin – in de kast kan zitten? 'Je gaat het pas zien als je het doorhebt’, zei Cruyff al.

Een jongere (toevallig een voetballer) beschreef me tijdens een interview ooit uitgebreid hoe je lesbische vrouwen altijd en overal kunt herkennen aan hun uiterlijk. Er volgde een gedetailleerde beschrijving van kapsel, kleding en (het ontbreken van) make-up. De jongere had niet door dat hij dit vertelde aan een lesbo. Met lang haar en lippenstift kon ik toch nooit lesbisch zijn? Ik denk dan ook dat Boskamp en Van der Gijp oprecht ervan overtuigd zijn dat ze nog nooit een homo hebben gezien in de voetballerij. Als je ervan uit gaat dat buiten het clichébeeld iedereen hetero is, kun je dat ook niet zien.

Clichébeeld hardnekkig

Het clichébeeld van homomannen is hardnekkig: nog vaak gedacht dat iedere homo handjes wapperend en liefst in roze of glitter naar het songfestival kijkt. Voor veel jongeren is de eerste associatie bij ‘homo’ Gerard Joling of Gordon. Niks mis mee, maar het is toch jammer dat dit  vaak de enige homo’s zijn die ze kennen: net als de twee voetbalheren zien zij de andere homo’s niet.

Jongeren hebben last van stereotiepe beeld

Veel jonge homo’s hebben last van dit stereotiepe beeld. Een jongen vertelde me over zijn ontdekking van zijn homogevoelens: 'ik was doodsbang dat ik in het roze met twee chihuahua’s zou eindigen'. Maar net als ‘gewone mensen’ verschillen homo’s onderling van smaak qua kleding, muziek, sport en ja, zelfs van huisdieren.

Iedere homo, lesbo of bi kent wel iemand die op zijn werk angstvallig zijn mond houdt over de eigen seksuele voorkeur. De stratenmaker bijvoorbeeld die mij vertelde hoe hij echt niet aan zijn collega’s kon vertellen over zijn vriend. Bij hem gaat niemands ‘gaydar’ aan maar hij behoort wel degelijk tot ‘de familie’.

Uitspraken zijn een stevige domper

De uitspraken van Boskamp en Van der Gijp zijn een stevige domper voor jongeren in Nederland die twijfelen of ze open kunnen zijn over hun seksuele voorkeur op school of hun werk. Het bevestigt waar ze bang voor zijn: 'ze moeten mij niet'. Onderzoek van het SCP leert dat de helft van de homo-, bi -en lesbo-jongeren wel eens nagedacht heeft over zelfmoord. Dit aantal is nog hoger onder de jongeren die vaker negatieve reacties krijgen op hun seksuele voorkeur.

Met gezaghebbende BN’ers die aangeven dat homo’s wel erg anders of zelfs ongezond zijn, wordt de situatie er niet beter op. De kans bestaat dat jonge voetballers door dit soort uitspraken eerder in de kast blijven, om er pas na hun voetballoopbaan uit te kruipen. En zo blijft het cirkeltje rond. Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Welke echte kerel durft dit te doorbreken?

De handreiking 'Lokaal roze beleid in de sport' biedt gemeenten ideeën en voorbeelden hoe zij binnen en via de sport uitsluiting kunnen tegen gaan van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgenders (LHBT’s). Download de handreiking.