Huwelijksdwang en achterlating

Wacht niet tot het te laat is ...

20 juni 2019

Met de campagne ‘Wacht niet tot het te laat is...’ wordt de vriendenkring van mogelijke slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating geattendeerd op hun rol in het bieden van hulp en ondersteuning aan (mogelijke) slachtoffers. Het startsein van de campagne wordt vandaag 20 juni 2019 gegeven op Praktijkcollege Zuidwijk in Rotterdam.

Doorbreek het taboe

Terwijl veel jongeren uitkijken naar de vakantie, vrezen sommigen wat hen te wachten staat zodra ze het vliegtuig pakken. Ieder jaar weer worden Nederlandse meisjes en jongens door hun ouders achter-gelaten in het buitenland of uitgehuwelijkt. Juist omdat de zomervakantie een extra risicovolle periode is, start het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) de campagne ‘Wacht niet tot het te laat is..’.

De campagne moet het taboe doorbreken en roept jongeren op hun vriend(in) of klas-genoot te helpen als ze vermoeden dat hun vriend(in) risico loopt. Centraal in de campagne staat een speciale webpagina voor jongeren met tips en tricks hoe ze hun vriend(in) kunnen helpen als ze vermoedens hebben van huwelijksdwang en/of achterlating.

De campagne van het LKHA duurt tot 13 juli 2019 en wordt ondersteund door Movisie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken neemt daarna het stokje van het LKHA over.

 

In het buitenland gelden andere regels

Meestal vermoeden de slachtoffers zelf dat er iets staat te gebeuren en gedragen zij zich al anders. Vaak merken vrienden wel dat er iets mis is, maar vinden zij het moeilijk om erover te praten. Wacht niet tot het te laat is..., want eenmaal in het buitenland, gelden er andere regels en is het bijzonder lastig om weer terug naar Nederland te keren.

Meer informatie over Huwelijksdwang en achterlating 

Verandering van binnenuit

Lees ook over de alliantie ‘Verandering van binnenuit’. De alliantie heeft als doel: veiligheid, gelijkheid en acceptatie van vrouwen en LHBTI’s (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen). De alliantie richt zich specifiek op de diverse migranten- en vluchtelingengemeenschappen in de Nederlandse multiculturele samenleving en werkt niet 'van boven af' maar van 'binnenuit'. 

Verandering van binnenuit