‘Ik zorg, ik zorg, wat jij niet ziet’

Aandacht voor de onzichtbaarheid van jonge mantelzorgers

6 juni 2018

Vanaf dit jaar heeft Noord-Brabant zijn eigen Week van de Jonge Mantelzorger. Op initiatief van het Bossche platform voor Jonge Mantelzorgers (JMZ) Vanzelfsprekend!? werken twaalf Brabantse gemeenten samen om de bewustwordingscampagne een breed gehoor te geven. Onder de slogan ‘Ik zorg, ik zorg wat jij niet ziet’ loopt de Week van de Jonge Mantelzorger van 4 juni tot 10 juni 2018. Met deze week hopen gemeenten jonge mantelzorgers beter te herkennen en te erkennen. Movisie-expert Joost de Haan woonde de kick-off van deze week bij.

Voor de aanwezigen van de kick-off wordt gedurende de avond direct duidelijk waarom de Week van de Jonge Mantelzorger belangrijk is. Want bij zowel jonge mantelzorgers zelf, als bij hun omgeving moet de bewustwording over het geven van mantelzorg vaak nog groeien. Met de alom bekende spelshow ‘Wie van de drie?’ moet een panel van bekende Brabanders door middel van vragen raden wie van de drie jongeren ook mantelzorger is. Dit blijkt voor het panel en het publiek lastiger dan gedacht, omdat jonge mantelzorgers zichzelf vaak niet herkennen als jonge mantelzorger. Het is ‘vanzelfsprekend’ en ‘normaal’ om zorg voor je vader, moeder, broertje of zusje te verlenen.

Over de Week van de Jonge Mantelzorger in Noord-Brabant
De Week van de Jonge Mantelzorger is een initiatief van Vanzelfsprekend!?. Twaalf gemeenten in Brabant hebben zich aangesloten bij de Week van de Jonge Mantelzorger in Noord-Brabant. De campagne wordt uitgerold door een samenwerkingsverband van gemeenten en welzijnsinstellingen in de steden: Den Bosch, Veghel, St. Oedenrode, Schijndel, Heusden, Boxtel, Waalwijk, Son en Breugel, Nuenen, Tilburg, Oisterwijk, Etten-Leur, Dongen en Hilvarenbeek. Via posters, ansichtkaarten, commercials, de website en Facebook pagina wordt aandacht gevraagd voor de ‘onzichtbaarheid’ van de groep jonge mantelzorgers. Ook vinden daartoe uiteenlopende activiteiten plaats. Deze verschillen van feestelijke openingen tot gastlessen en lotgenootavonden tot trainingen van professionals. Bekijk meer informatie op de website. 

 

Een kijkje in het leven van de jonge mantelzorger

Tijdens de Kick-off gaven jonge mantelzorgers Gino en Jelisa een inkijkje in hun leven als jonge mantelzorger. Zij geven daarmee aan waarom een Week van de Jonge Mantelzorger ook belangrijk is voor het bewustzijn onder jonge mantelzorgers zelf.

Jelisa:  ‘Ik zie mijzelf niet als jonge mantelzorger, het is normaal dat ik voor mijn moeder zorg. Het is ook een stukje cultuur denk ik: helpen in het huis hoort er gewoon bij. Ik merk wel dat ik door mijn verantwoordelijkheden eerder volwassen ben geworden’. Gino haakt daarop in: ‘Voor mij is het ook normaal. Wel maak ik mij vrijwel altijd zorgen om mijn moeder, dat is moeilijk’. De moeder van Gino, Romana, geeft aan dat het haar altijd weer pijn doet om dat te horen: ‘Je ziet dat je kinderen dingen inleveren en een andere weg kiezen dan andere jeugd. Aan de andere kant zijn wij door alle omstandigheden wel een eenheid geworden, dat is ook echt wel positief’.

Interesse in de persoonlijke verhalen van jonge mantelzorgers? Lees dan het verhaal van jonge mantelzorger Vernita.

Conferentie jonge mantelzorgers
Eerder dit jaar organiseerde Movisie de conferentie jonge mantelzorgers. Platform voor jonge mantelzorgers Vanzelfsprekend!? verzorgde tijdens die conferentie de workshop ‘Jonge mantelzorgers nemen het initiatief’. Tijdens deze workshop vertelden jonge mantelzorgers over hun leven, waar zij tegenaan lopen en welke behoefte zij hebben. Ook kwartiermaker Bart van Velzen lichtte beleidsmedewerkers van gemeenten en jonge mantelzorgconsulenten toe hoe een initiatief als Vanzelfsprekend!? gefaciliteerd kan worden.

Vond je dit interessant? Bede infographic verschillende groepen mantelzorgers.