Instructiefilmpje: Hoe maak ik een buurtagenda?

De zeven bouwstenen in beeld

Gemeenten, woningcorporaties en andere partijen worden weer steeds zichtbaarder in wijk en buurt. Zij gaan aan de slag voor de wijk samen met bewoners. Het maken van een buurtagenda helpt bij het ontwikkelen van een visie over wat er nodig is om de buurt te versterken. In het instructiefilmpje 'Hoe maak ik een buurtagenda?' worden de zeven bouwstenen besproken waarmee je een vliegende start kunt maken met het opstellen van een buurtagenda.

Een goede buurtagenda kan enorm bijdragen aan het werken aan een buurt. Er wordt via een buurtagenda een gezamenlijke visie ontwikkeld over de leefbaarheids- en veiligheidsvraagstukken in de buurt. Het zorgt bovendien voor samenhang tussen projecten en maatregelen. Daarnaast draagt het eraan bij dat het proces van het werken aan een toekomstbestendige buurt in gezamenlijkheid en samenhang tussen de betrokken partijen gebeurt.  

Maar hoe stel je een goede buurtagenda precies op? Hoe kun je de cijfers over een buurt goed interpreteren? En hoe betrek je de bewoners op een juiste manier? Het instructiefilmpje 'Hoe maak ik een buurtagenda?' laat aan de hand van gesprekken met bewoners en experts zien hoe je een buurtagenda maakt op lokaal niveau. 

Handreiking 'Hoe maak ik een buurtagenda?'

De handreiking 'Hoe maak ik een buurtagenda?' biedt een reflectie op wat een buurtagenda is en waar deze aan moet voldoen, en zeven bouwstenen voor het maken van een vliegende start met een buurtagenda. Er worden veel voorbeelden genoemd van instrumenten en methoden om cijfers en verhalen te verzamelen en bij elkaar te brengen in een buurtagenda. Ook praktijkvoorbeelden van succesvol afgeronde wijk- en buurtagenda’s komen aan bod. 

Bekijk de handreiking ‘Hoe maak ik een buurtagenda?’