Katie Eppenhof is Sociaal Werker van het jaar 2024

Ze was eerst even beduusd en daarna zichtbaar blij, Katie Eppenhof is op 29 mei uitgeroepen tot Sociaal Werker van het Jaar 2024. Samen met de andere genomineerden Jetske Scholten en Sonny Boelhouwer is zij de komende periode ambassadeur voor sociaal werk.

Sociaal Werk werkt!, de samenwerking van werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland en werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn, organiseert de jaarlijkse verkiezing om sociaal werk en de sociaal werker zichtbaarder te maken.

Wij werken niet vanuit het probleem, maar vanuit de kracht die iemand zelf heeft

Ideale positie als sociaal werker 

Katie zei meteen na de bekendmaking zo blij te zijn met de titel, omdat ze hiermee de onderwerpen en uitdagingen binnen sociaal werk voor het voetlicht kan brengen die echt aandacht verdienen in Nederland. ‘Wij als sociaal werkers hebben precies de ideale positie. Bij ons hoef je niet op een wachtlijst of elke week naar een afspraak. Wij werken niet vanuit het probleem, maar vanuit de kracht die iemand zelf heeft. Die natuurlijke positie mogen we meer laten zien. Wij doen wat nodig is, en niet wat moet.’ Katie werkt bij R-Newt in Tilburg als jongerenwerker.

De vakjury was erg positief in het rapport: ‘Katie schuwt moeilijke onderwerpen niet. Haar focus op mentale gezondheid bij jongeren en het bespreekbaar maken van deze onderwerpen maken indruk. Daarnaast loopt ze voorop met haar ervaringskennis en zet die in sociaal werk in.’

Zichtbaar maken van de sociaal werker

Ook de andere genomineerden; Jetske Scholten en Sonny Boelhouwer, gaan het komende jaar op pad als ambassadeur voor hun vak. De jury heeft er alle vertrouwen in dat deze drie ambassadeurs het vak met kracht en energie  zullen vertegenwoordigen. En zo een belangrijke bijdrage leveren aan het zichtbaar maken van de sociaal werker en het belang van sociaal werk voor de samenleving.

Genomineerden sociaal werk 2024

Foto: Jetske Scholten (links), Katie Eppenhof (midden) en Sonny Boelhouwer (rechts).

Het drietal wordt begeleid door Sociaal Werk werkt! Hier hebben ze onder andere mediatraining gehad. Daarnaast krijgen ze vakkennis en vakliteratuur aangereikt. Ook mogen zij zich gratis laten registreren in het beroepsregister. De winnaar ontvangt bovendien een bedrag van € 2.500,- om te besteden aan een sociaalwerkproject. Jetske en Sonny ontvangen hiervoor ieder € 1.000,- . De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Movisie, Registerplein, BPSW, Sociaal Werk Nederland en Sociaal Werk werkt!

Katie is de motor van verandering en verbetering

Marc Mulder, ervaringsdeskundige in de schuldhulpverlening bij Movisie werkt al jaren met Katie: ‘Ik ken Katie vanuit haar tomeloze inzet om ervaringskennis een plek te geven binnen het sociaal werk en jongerenwerk in het bijzonder. Als je kijkt wat zij bereikt heeft binnen haar organisatie om dit onderwerp op de kaart te zetten dan zie je direct hoe Katie dit vanuit overtuiging en volledige inzet teweeg brengt. Katie is de motor van verandering en verbetering en werkt altijd vanuit de waarde voor de jongere, ook als hiervoor lastige onderwerpen op de kaart gezet moeten worden.’

Over Sociaal Werk werkt!

Sociaal Werk werkt! organiseert de jaarlijkse verkiezing om sociaal werk als cruciaal beroep meer bekendheid te geven. Via Sociaal Werk werkt! zetten werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland en werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn zich samen in voor een aantrekkelijke sector, een gezonde arbeidsmarkt en goede arbeidsvoorwaarden.

De activiteiten van Katie en de twee andere genomineerde Jetske Scholten en Sonny Boelhouwer kun je de komende tijd volgen op de website van Sociaal Werk werkt!

Foto's: Rob Lamping