Kennis over de coronacrisis voor het sociaal domein op een rij

De coronacrisis roept veel vragen op. Samenwerkingspartners van Movisie en andere landelijke organisaties bieden informatie voor gemeenten, mantelzorgers of burgerinitiatieven via diverse kanalen aan. Een aantal handige pagina's op een rij.

Rijksoverheid geeft antwoord op veelgestelde vragen

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor Nederland. Antwoorden op veelgestelde vragen zoals: 'Mag ik sporten?' Of 'Waarom zijn scholen dicht?' worden gegeven op de website.

Bekijk website

De Rijksoverheid heeft ook veelgestelde vragen over het coronavirus en zorg gebundeld. Bekijk de vragen antwoorden op de website.

Veelgestelde vragen over het coronavirus en zorg

RIVM geeft medisch advies en informatie

Het RIVM bundelt de meest actuele informatie over het Coronavirus op deze pagina, zoals een kaart van Nederland met het aantal besmettingen. Daarnaast is er algemene informatie en antwoorden op veelgestelde vragen te vinden.

Bekijk website

De VNG informeert gemeenten

De maatregelen met betrekking tot het coronavirus hebben veel impact op gemeenten. De VNG informeert gemeenten met dagelijkse nieuwsberichten, veelgestelde vragen en relevante links.

Bekijk de pagina van de VNG

MantelzorgNL biedt ondersteuning voor mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen terecht met vragen bij de Mantelzorglijn van MantelzorgNL: 030 - 760 60 55 of mail mantelzorglijn@mantelzorg.nl.

Voor gemeenten en professionals biedt de kennisbank informatie over wat gemeenten en steunpunten kunnen doen.

Bekijk de kennispagina mantelzorgers en het coronavirus

Informatie voor vrijwilligers en initiatieven starten of vinden

Op het platform van NOV delen vrijwilligers hun vragen en ervaringen. Ook over het coronavirus en de maatregelen.

#Coronahulp

Door het hele land wordt initiatief genomen om hulp aan te bieden in de wijk. Denk aan het halen van boodschappen of het uitlaten van de hond.

  • Het platform NLvoorelkaar bundelt Coronahulp aanbod en vraag.
    Naar de website
  • De website Nietalleen.nl  verbindt talloze lokale en kerkelijke hulpinitiatieven aan elkaar en aan hulpvragers.
    Naar de website
  • Op sociale media zoals Twitter of Facebook kun je berichten vinden met de hashtag coronahulp. Door een combinatie met de plaatsnaam bijvoorbeeld #coronahulp Utrecht of #Coronahulp #utrecht zie je berichten hierover bij jou in de buurt. Ook zijn er diverse in wijk- en buurtgroepen op Facebook te vinden (zoekopdracht coronahulp).

GGNet

Op deze website van GGNet vindt je de hulplijnen snelkaart, een chatfunctie en de nieuwe online zelfhulpmodules.

Naar de website

Nieuws en informatie rond ouderenzorg

Binnen het consortium BeterOud zetten ouderen, professionals en organisaties zich samen in om die ambitie te realiseren. Op de nieuwspagina is relevante informatie te vinden over de coronacrisis.

Bekijk website

Het kennisplein Zorg voor Beter heeft Dossier corona-aanpak langdurige zorg gestart voor met informatie medewerkers voor medewerkers in de ouderenzorg.

Bekijk dossier

Hulplijnen

  • De ouderenbonden ANBO heeft een telefoonlijn ingesteld voor ouderen die vragen hebben over het virus of hun zorgen willen uiten. Ouderen kunnen naar 0348-466666 bellen, ook voor een praatje.
  • Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met vragen rond het coronavirus. Het nummer is 070-4455888.
  • De Mentaal Vitaal Infolijn is bereikbaar via telefoon, mail of chat. Dit kan ook anoniem. Hier kun je terecht met al je vragen, een luisterend oor, tips of oefeningen. Je kunt bellen voor jezelf, maar ook als jij je zorgen maakt om iemand anders. 

Corona Quarantaine Contact

Samen met de Nationale Coalitie Éen tegen Eenzaamheid brengt de KRO-NCRV mensen samen via het Corona Quarantaine Contact. Zit jij uit voorzorg in quarantaine of omdat je ziek bent? Of wil jij iemand een hart onder de riem steken deze dagen door te komen?

Naar de website

Jeugd

De kabinetsmaatregelen in de aanpak van het coronavirus hebben grote maatschappelijke gevolgen. Het Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, ouders, opvoeders en professionals.

Bekijk Nji.nl/coronavirus

Sociaal werkers

Sociaal Werk Nederland deelt nieuws, regelingen en biedt een online platform voor uitwisseling tussen lidorganisaties en sociaal werkers.

Bekijk de website van Sociaal werk Nederland

Mentaal welzijn

Het Trimbos-instituut houdt infolijnen open om vragen te beantwoorden over alcohol, roken, drugs en gamen. Ook in relatie tot het nieuwe coronavirus. Op zoek naar manieren om mensen te helpen die spanning, stress, angst of neerslachtigheid ervaren? Dan raadt het Trimbos de websites. Mentaalvitaal.nl en Mentaal Vitaal aan.

Om alert te zijn op mogelijke suïcidaliteit is er een triagetool van de GGD voor iedereen die in contact komt met mensen die knel dreigen te raken. Voor informatie en hulp bij suïcidaliteit kijk op de website van  113 zelfmoordpreventie.

Huiselijk geweld 

In dit artikel schreven Movisie-expert diverse tips voor sociaal professionals hoe om te gaan met (vermoedens van)  huiselijk geweld. Ook de website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/ biedt informatie.

Inclusieve aanpak

Het landelijk expertisecentrum Pharos draagt bij aan het terugdringen van grote gezondheidsverschillen. Het kenniscentrum heeft de maatregelen weergeven in afbeeldingen en beschikbaar gemaakt verschillende talen, zoals Turks, Arabisch en Engels.

Bekijk de website van Pharos

Werk en Inkomen

Divosa is de vereniging van gemeentelijke directeuren in het sociaal domein en zet zich in om mensen in staat te stellen actief aan de samenleving deel te nemen. Bijvoorbeeld bij het vinden van werk, voldoende inkomen of hulp bij problematische schulden. 

In het kader van het coronavirus denkt en werkt Divosa actief mee aan oplossingen in de uitvoeringspraktijk van het gemeentelijk sociaal domein. Dit doen ze op vier knelpunten: inkomen in nood, matchen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, ondersteuning van kwetsbare mensen en gemeenten onder druk. 

Bekijk de website van Divosa

Coronadossier

Dit artikel is onderdeel van een dossier waarin wij kennis verzamelen over het coronavirus. Heb jij een vraag die Movisie kan beantwoorden? Tips of noemenswaardige initiatieven? Stuur dan een e-mail naar Hans Alderliesten, h.alderliesten@movisie.nl.

Naar het dossier

Mist er een belangrijke pagina die volgens jou in dit rijtje thuishoort? Neem contact op met Movisie-expert Hans Alderliesten, h.alderliesten@movisie.nl zodat we actuele kennis kunnen aanvullen.