Kerstdebat 2022: klimaatrechtvaardigheid
Sociale verschillen door klimaatcrisis
Hittegolven, overstromingen, bosbranden en watertekorten. Ook Nederland ontkomt niet aan de toenemende impact van de opwarming van de aarde. Net als bij andere crises, vergroot ook de klimaatcrisis de aanwezige sociale verschillen uit. Zo maakt het bij een hittegolf nogal wat uit of je in geïsoleerde nieuwbouw met airco woont of in een oude bovenwoning zonder verkoelingsmogelijkheden.
Waar mensen in armoede vervuilde gebieden en slechte woningen niet makkelijk kunnen ontvluchten, kunnen mensen met een goed gevulde portemonnee dat wel. Mensen met een geringe klimaatvoetstap hebben daarnaast minder tot geen toegang tot allerlei subsidieregelingen, denk aan elektrische auto’s of het verduurzamen van een koophuis.
Energietransitie sociaal inclusief vormgeven
De kloof tussen arm en rijk neemt steeds verder toe. Hoe dragen we er zorg voor dat de klimaatcrisis en de daarmee gepaard gaande energietransitie niet leidt tot nog meer armoede en uitsluiting, zowel hier als elders op de wereld?
Hoe kunnen we de energietransitie sociaal inclusief vormgeven en bouwen aan een systeem dat én past binnen de grenzen van de aarde én tegelijkertijd sociale vraagstukken zoals armoede aanpakt? Welke inspiratie vinden we in vernieuwende, baanbrekende en originele experimenten? Wat staat overheden, sociaal professionals en actieve burgers te doen? Ofwel: hoe kunnen we als samenleving (zowel inwoner als overheid) vorm geven aan klimaatrechtvaardigheid?
Gasten en sprekers
Diverse sprekers en deskundigen gaan met elkaar in gesprek over de bovenstaande vraagstukken. De komende weken zullen hier de sprekers en deskundigen bekendgemaakt worden. Informatie over het volledige programma volgt snel.
Programma
Het programma bestaat uit een debat, twee keynote sprekers, een spoken word artiest en er is livemuziek.
15.00 uur
Start programma
Onder meer met een optreden van Florian Wolff. Hij is muzikant die zijn optredens duurzaam vertolkt. Florian zal gedurende de middag voor een fijne muzikale omlijsting van het Kerstdebat zorgen.
15.10 uur
Keynote spreker: Benito Walker, mede-oprichter Youth for Climate NL
Hoe voelen jongeren de urgentie van de klimaatcrisis, hoe zetten zij zich in? En hoe kunnen we op een sociale rechtvaardige manier allemaal bijdragen aan de oplossing van het klimaatprobleem?
15.30 uur
Keynote spreker: Eefje Cuppen (Hoogleraar Governance of Sustainability aan de Universiteit Leiden en directeur van het Rathenau Instituut)
Wat kan participatie bijdragen aan die rechtvaardigheid? En wat niet? Hoe kunnen conflicten daarbij helpen? Hoe zien bijvoorbeeld omgevingsmanagers hun rol?
16:00 uur
Muzikale intermezzo van Florian Wolff
Livemuziek wordt verzorgd door zanger Florian Wolff, die met zijn muziek mensen wil inspireren voor een duurzamere toekomst. Dit doet hij met behulp van de ‘Green Machine’, een door mensen aangedreven powerstation.
16.10 uur
Start debat
Met Aniek Moonen (voorzitter Jonge Klimaatbeweging), Jan Willem Bruins (BPSW), Maja Ročak (lector Sociale Veerkracht Fontys Hogeschool) en Gerrit Vledder (projectleider van het project ‘Energie in Smitsveen’).
16.40 uur
Spoken word
Spoken word artiest Sandy Bosmans geeft een prikkelend spoken word over klimaatrechtvaardigheid.
Kerstdebat 2022: klimaatrechtvaardigheid
Datum: Vrijdag 23 december 2022
Locatie: De Geertekerk - Geertekerkhof 23, 3511 XC Utrecht (routebeschrijving)
Tijd: 15.00 – 17.00 uur.
Toegang: gratis
Het is niet meer mogelijk om je aan te melden.