Kerstdebat: Marc Chavannes, Nazmiye Oral en Laura Keesman over vertrouwen

26 oktober 2021

Op vrijdagmiddag 17 december sluit Movisie 2021 af met het traditionele Kerstdebat. Live uitgezonden vanuit de Geertekerk in Utrecht, zonder publiek. Het thema is dit jaar vertrouwen, in de politiek, in elkaar, in de professional. Een veelomvattend en mooi thema om samen – in de aanloop naar Kerst en in een kerkelijk decor – op te reflecteren. Vertrouwen, is het er nog – en zo niet, wat staat ons te doen om het herstel ervan te bevorderen? Meld je nu aan!

De toeslagenaffaire, een eindeloze kabinetsformatie omdat het argwaan troef is bij de beoogde regeringspartners, zigzaggend beleid rond coronamaatregelen, pijlers van de rechtsstaat die worden ondermijnd door aanslagen door de georganiseerde misdaad. Voorbeelden te over die aanleiding geven om het vertrouwen te verliezen. Het vertrouwen in de overheid, het vertrouwen in de professional en het vertrouwen in elkaar. Of is er toch hoop in donkere dagen?

Als je mekaar niet meer vertrouwen kan…

Vertrouwen, is het er nog – en zo niet, hoe kunnen we het herstellen? Hierover gaat Naima Azough met drie sprekers in gesprek:

  • Marc Chavannes (senior Correspondent bij De Correspondent) gaat in op actuele ontwikkelingen die hij waarneemt rond het vertrouwen in de overheid. Wat staat ons daarbij nu te doen? Door de overheid zelf, de samenleving, de individuele burger, de professional? Lees het interview met Marc Chavannes
  • Actrice en schrijfster Nazmiye Oral (medeoprichter van Zinaplatform) pakt het thema ‘Vertrouwen in elkaar’ op. De vaste stamgasten in de tv-serie 't Schaep met de 5 pooten zongen het al: Als je mekaar niet meer vertrouwen kan, waar blijf je dan, zo is het toch meneer? Lees het interview met Nazmiye Oral
  • Laura Keesman (promovendus culturele sociologie aan de UvA en voormalig hulpverlener) vraagt zich af: Is er nog vertrouwen in de professional? Zo niet, hoe kunnen we dat vertrouwen herwinnen?
  • Katja Rusinovic (lector Grootstedelijke Ontwikkelingen aan de Haagse Hogeschool) gaat in op recent onderzoek gedurende de coronacrisis over vertrouwen in de overheid. Wat laat dit onderzoek zien, wat zijn verklaringen?
  • De Gospel Queens zorgen voor een soulvolle omlijsting. Bekijk nu hun spetterende optreden van ‘Oh happy day’ op YouTube!

Kerstdebat 2021

  • Vrijdagmiddag 17 december 2021, 15-17 uur
  • Online via een livestream
  • Toegang: gratis

Meld je nu aan

  • Wil je eerst de sfeer proeven van ons Kerstdebat?

Bekijk de terugblik op het Kerstdebat 2020