Kom naar de dag van de sociaal werker!

Zoals elk jaar is Movisie op 13 maart weer kennispartner van Dag van de Sociaal Werker. Mariël van Pelt en Evert van Rest geven de workshop ‘Vanuit welk professioneel perspectief werk jij?’ En natuurlijk is er volop aandacht voor de Challenge Groeikracht voor sociaal werkers waarvoor inmiddels al ruim 800 sociaal werkers zich hebben aangemeld. In de vorm van een workshop en mini-talkshows bij de Movisie-stand.

Hoe creëer je als sociaal werker in alle hectiek tijd, rust en ruimte om te leren en te reflecteren? Doe ook mee met de Challenge Groeikracht voor sociaal werkers waarin je ervaart hoe jij met kleine acties, dichtbij je werk, nog meer kunt bereiken. De challenge loopt van maandag 11 maart t/m vrijdag 15 maart 2019. Je ontvangt die week elke dag een e-mail met een nieuwe challenge in je inbox. Daag jezelf en collega’s uit!

Meld je aan

Tijdens de Dag van de Sociaal Werker geeft Inge van Steekelenburg samen met een Movisie-collega een verdiepende workshop rond de challenge. We dagen je uit om vanuit creativiteit al je denkpotentieel te benutten. Creativiteit zorgt ervoor dat je je patronen doorbreekt. Wil je voor een praktijkvraagstuk je creativiteit prikkelen? Kom dan naar de workshop en geef nieuwe ideeën en werkwijzen een kans! Daarnaast organiseren we in de Open space bij de Movisie-stand ook mini-talkshows onder de titel ‘Challenge 2.0: daag jezelf én Movisie uit’ waarin we de rollen omdraaien. Wil je meer weten over de creativiteit, passie en reflectie van sociaal werkers? Deponeer je vraag over professionalisering, kwaliteit en vakmanschap in de Movisie brievenbus. In mini-talkshows beantwoorden de Movisie-experts de ingediende vragen, of geven je advies. Bij de stand van Movisie vind je gratis producten, handreikingen en publicaties die je helpen bij je werk.

Programma De Dag van de Sociaal Werker
Op 13 maart aanstaande staat de ReeHorst Ede volledig in het teken van het werk van sociale professionals. Samen sprekers als Jan Willem Duyvendak, Alie Weerman en Halleh Ghorashi ga je terug naar de basis van sociaal werk. Ook wordt de sociaal werker van het jaar bekend gemaakt! Volg plenaire presentaties van wetenschappers en experts op het gebied van sociaal werk. En stel je eigen programma samen in de Social Space met keuze uit verschillende sessies en activiteiten.
Bekijk het volledige programma op de website van Zorg + Welzijn. De Dag van de Sociaal Werker wordt georganiseerd door Zorg + Welzijn, samen met Sociaal Werk Versterkt en Movisie.

Professionele besluitvorming

Mariël van Pelt en Evert van Rest geven in de Social Space van Movisie de workshop ‘Vanuit welk professioneel perspectief werk jij?’ Uit onderzoek blijkt dat sociaal werkers iedere dag weer heel veel besluiten nemen over hoe ze hun begeleiding/ondersteuning met inwoners vormgeven. Op deze besluitvorming zijn verschillende factoren van invloed. Een van deze factoren is natuurlijk de sociaal werker zelf met zijn kennis, werkervaring, houding, waarden, mens- en maatschappijbeelden. Die laatste worden ook wel overtuigingen of professionele perspectieven genoemd.

Je professionele perspectief is van invloed op de doelen die je met de inwoner afspreekt en hoe je die samen realiseert. Perspectieven zijn vaak onbewust, ze botsen soms tussen sociaal werkers en inwoners en leiden tot uiteenlopende aanpakken, zo blijkt uit onderzoek van de Vlaamse docent en onderzoeker Steven Brandt. In deze workshop presenteren Mariël van Pelt en Evert van Rest verschillende professionele perspectieven. Hoe pas je die toe op een casus en hoe reflecteer je er op? Hierdoor krijg je inzicht in jouw eigen professionele perspectief en hoe dat meeweegt in je dagelijkse werk. Inmiddels zijn de twee onderzoekers ook uitgenodigd om hun werk te presenteren op de European Conference for Social Work Research 2019, die van 10-12 april in Leuven plaatsvindt. Samen met Sanneke Verweij (Movisie) en Marcel Spierts (Marcel Spierts Onderzoek & Ontwikkeling) geven zij daar de presentatie ‘Professional decision-making in Dutch social work: an action model’. In maart 2019 komt er een nieuw themadossier over professionele besluitvorming op Movisie.nl.

Een andere workshop van Movisie wordt gegeven door Anita Peters, over het nieuwe programma In voor Mantelzorg Thuis. In dit programma gaat het om de rol van de sociaal professional achter de voordeur, in de wijk én bij de lokale samenwerking tussen informele en formele partners. Kom kennismaken, hoor wat het programma inhoudt en wat jij er mee kunt! Verder geeft Mellouki Cadat samen met Inge van Dommelen van het LOC de workshop 'Betrekken en leren van inwoners voor je werk en vakontwikkeling, doe jij mee?'. Binnen het programma Sociaal Werk Versterkt is veel ervaring opgedaan met het betrekken van inwoners door sociaal werkers bij hun werk en vakontwikkeling. Bijvoorbeeld met Adviesvangers en Grootschalig Luisteren. Het programma heeft een participatiewaaier gemaakt met verschillende werkvormen. Tijdens de workshop ga je met de werkvormen aan de slag, de participatiewaaier neem je mee naar huis!

Lees meer over de Dag van de Sociaal Werker en het programma.