Kom ook in actie: Digitaal sociaal werk(t)!

4,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite om mee te doen in de digitale samenleving. Hoe dichten we die digitale kloof? Op 12 mei 2025 wordt het Actieplan Digitaal Sociaal Werk(t)! gepresenteerd. In de aanloop daarnaartoe hebben we de veel gedownloade publicatie ‘De kracht van sociale technologie in het sociaal werk’ vernieuwd en geactualiseerd.

Digitale technologie biedt kansen, maar brengt ook ethische en sociale uitdagingen met zich mee. Het sociaal werk kan niet achterblijven: digitaal vakmanschap bij sociaal werkers is nodig zodat iedereen kan deelnemen aan de digitale samenleving én om sociale technologie juist in te zetten bij sociale vraagstukken, zodat inwoners beter zijn geholpen in hun (digitale) wereld. Movisie helpt sociaal professionals met kennis en aanpak om deze uitdaging aan te gaan.

Download de publicatie

De kracht van sociale technologie in het sociaal werk

In deze vernieuwde en geactualiseerde publicatie zie je hoe verschillende organisaties zoals Fier, de SMD en het Leger des Heils sociale technologie juist inzetten om mensen beter te helpen. Het laat zien dat er nieuwe oplossingen ontstaan, naast face-to-face contact in de hulpverlening, en dat het sociaal werk organisaties de kansen aangrijpen om toegankelijk en present te zijn voor inwoners in hun digitale leefwereld. In de gratis publicatie vind je nuttige tips, geleerde lessen en handige handvatten uit de praktijk.

Hoezo digitale kloof?

Nederland staat in de Europese Unie aan de top wat betreft het grootste aantal inwoners dat vaardig is in het gebruiken van internet, computer en software en dus over de digitale basisvaardigheden beschikt. 79 procent van de Nederlanders beschikt over digitale basisvaardigheden, terwijl het Europese gemiddelde 58 procent is. Maar, in Nederland zijn ook velen niet digitaal vaardig en doordat veel dienstverlening en informatievoorziening gedigitaliseerd is, wordt goed mee kunnen doen aan de samenleving des te lastiger. Ook ontstaan er andere kwetsbaarheden en uitdagingen door hoe mensen zich gedragen online. Denk bijvoorbeeld aan cyberpesten, online stalking, shame sexting, maar ook online discriminatie en haatspraak waardoor mensen zich niet meer veilig voelen op het internet en in het echte leven. Bovendien wordt de rol van Kunstmatige Intelligentie steeds groter en wordt dit niet altijd transparant toegepast, zoals bij de Toeslagenaffaire, met grote gevolgen voor persoonlijke levens. Hoog tijd dat technologie wordt gemaakt die wel sociaal en toegankelijk is en dat iedereen prettig, gemakkelijk en veilig kan meedoen. De rol van het sociaal werk is hierin nog onderbelicht en moet dus op de agenda komen.  

Actieplan Digitaal Sociaal Werk(t)!

Daarom heeft een groep belanghebbenden in het sociaal werk zich verenigd om met elkaar een Actieprogramma te maken: sociaal werkers, ervaringsdeskundigen, inwoners, docenten van hogescholen, en beleidsmedewerkers- adviseurs van brancheorganisaties, kennisinstelling(en), gemeenten en overheid. Het doel van het plan? Inwoners goed kunnen ondersteunen om mee te doen in de digitale samenleving en opkomen voor hun rechten en belangen, maar ook het aanpakken van de kansen van sociale technologie om inwoners juist beter te kunnen helpen. Dit vraagt digitaal vakmanschap in het sociaal werk en kan alleen worden bereikt door samen te werken. Ben jij een professional in de sociale sector en wil je samen aan de slag om de digitale kloof te dichten? Volg dan onze berichtgeving over de volgende netwerkbijeenkomst op 12 mei 2025 en het actieprogramma en word onderdeel van ons netwerk.