De kracht van een bekend gezicht: hoe win je het vertrouwen van bewoners?

Dit artikel verscheen eerder op Buurtwijs

Opbouwwerker Jonathan heeft een boekje vol adresjes. Daar kan hij altijd even aanbellen voor een kop koffie en - soms nog belangrijker - een toiletbezoek. Hoe heeft hij dat boekje zo vol gekregen?

In mijn beginperiode als opbouwwerker heb ik mij iets voorgenomen. Als ik in een buurt loop waar ik actief ben en ik naar de wc moet, dan wil ik dat er altijd iemand in de buurt woont waar ik terecht kan voor een toiletpauze.

Het heeft een tijd geduurd voordat ik in elke buurt wat adressen had verzameld waar ik terecht kon voor deze ‘toiletpauze’. Mensen laten immers niet zomaar iemand binnenkomen, ook een opbouwwerker niet. Om dit toch voor elkaar te krijgen moest ik een band opbouwen met bewoners. Ik maakte praatjes en ging met ze in gesprek, leerde ze kennen, en zij mij. Langzaamaan werd ik een bekend en vertrouwd gezicht van de buurt. En mocht ik bij steeds meer bewoners zo af en toe naar het toilet.

Lees hier het volledige artikel dat eerder op Buurtwijs verscheen

De Agenda van het Sociaal Werk 2022: Het belang van vertrouwde gezichten

De Agenda van het Sociaal Werk 2022 op 6 oktober gaat over continuïteit en methodisch werken. Waarom zijn vertrouwde gezichten zo belangrijk in het sociaal domein? En hoe werk je als sociaal werker methodisch met mensen die gebukt gaan onder eenzaamheid, armoede, ziekte, scheiding, mishandeling, dakloosheid of een beperking? Met verschillende sprekers kaarten we problemen en oplossingen aan. Je kunt je hier aanmelden voor de fysieke bijeenkomst. Ook is de bijeenkomst later terug te kijken.

Meld je hier aan!