Kracht uit Kunst

Gezocht: mooie kunstprojecten met ouderen
artikel - 19 oktober 2016
 2529 keer gelezen

Achter de geraniums oud worden? Vergeet het maar! Er zijn veel prachtige voorbeelden van projecten waarin kunst en cultuur bijdragen bij aan individuele ontplooiing, participatie en gezondheid van ouderen. En die projecten laat Movisie graag zien. Doe je mee?  

Stuur je project in en win 500 euro

We zoeken korte films (maximaal 15 minuten) of foto’s (maximaal 6) die laten zien hoe kunst- en cultuurprojecten een positief effect hebben op gezondheid en welzijn van ouderen. Het gaat om films of foto’s die een sociaal-artistiek project voor, door en met ouderen in Nederland op een mooie, heldere en kwalitatief goede manier in beeld brengen. Een project of interventie dat bijdraagt in de aanpak van een maatschappelijk vraagstuk rondom ouderen, zoals eenzaamheid, vitaal en gezond ouder worden en mee blijven doen in de buurt.

Ken jij zo'n project of werk je er zelf aan mee? Doe dan mee aan Kracht uit Kunst, het vervolg op het filmfestival Cinema Senior. Inschrijven kan t/m 23 november 2016.

Wat we van je nodig hebben:

  • een mooie foto (of meerdere foto’s) óf een filmpje van maximaal 15 minuten van het project
  • een korte beschrijving van het project, die duidelijk maakt waarom dit volgens jou een positief effect heeft op gezondheid of welzijn van ouderen.

En dan?

Acteur Teun Luijkx (bekend van o.a. A'dam - E.V.A.) en grand dame Hedy D’Ancona (oud-politica en medeoprichter van Opzij) kiezen uit alle inzendingen begin december allebei hun persoonlijke favoriet. Teun Luijkx kiest een filmpje en Hedy D'Ancona een foto. Deze twee initiatieven winnen een geldbedrag van 500 euro en natuurlijk their moment of fame!

Ter inspiratie

Vorig jaar organiseerden Movisie en het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) met Coöperatie VGZ, Actiz, CultuurmijOost, ANBO, Lang Leve Kunst en Coalitie Erbij het filmfestival Cinema Senior. Hierin stonden korte films over kunstprojecten voor, door en met ouderen centraal. Een voorbeeld dat in de prijzen viel is Kijk in mijn ogen van Pra Muziektheater: een dansvoorstelling met senioren, basisschoolkinderen en twee professionele dansers. Bekijk de winnende projecten.

Samenwerken met Movisie op het gebied van kunst binnen zorg & welzijn? Dit kunnen we voor je doen.

Foto's: Sas Schilten.

Reacties

Jammer nou dat het project al gerealiseerd moet zijn. Groningen plus is met een kleine groep Plussers bezig om een aantal workshops op te zetten voor Plussers die normaal niet snel worden bereikt als het gaat om meedoen aan een of andere kunstvorm. De bedoeling is om te laten zien hoe boeiend de vele stromen van kunstbeleving zijn, met als doel de deelnemers te motiveren zelf aan de slag te gaan. Tijdens de workshop kunnen, naar wij hopen, spontaan groepjes ontstaan, die na de workshops door gaan. We hopen hen duidelijk te maken van kunst en cultuur kan bijdragen bij het ouder worden. De mensen kunnen of aansluiten bij iets dat er al is, of spontaan besluiten met een groepje museumbezoek te gaan of een concert bij te wonen, in Groningen zijn bijvoorbeeld vaak gratis lunchconcerten bij het Conservatorium of besluiten samen iets te maken. Een van de workshops worden bijvoorbeeld gehouden bij het Noord Nederlands Toneel. Deelnemers bezoeken een korte repetitie en gaan dan zelf aan de slag. Later kan de groep met een fikse korting de voorstelling bezoeken, waar zij eerder een stukje repetitie van hebben beleefd en zelf ook mee aan de slag gingen. En wie weet is er dan ineens een groep mensen die het initiatief neemt om samen iets op te zetten of misschien wel met behulp van het NNT. De bedoeling is dat mensen hun eigen behoeften aanboren en van daaruit stappen nemen om hun leven boeiend en leuk te houden. Er is immers niets fijner dan leuk ouder worden met anderen om dit te delen! Wij moeten hard op zoek om de financiën rond te krijgen, terwijl er al afspraken zijn gemaakt, half januari starten we al met een eerste groep. Maar wie weet draagt dit bericht bij aan goede suggesties wie wij hiervoor kunnen benaderen. Succes met jullie project! Ik hoop dat wij Groningen op onze wijze op de kaart kunnen zetten

Stichting Karel van fotografe Caro Bonink is een prachtig voorbeeld! Ze organiseren allerlei kleinschalige projecten en activiteiten op het gebied van cultuur, vrije tijd, bewegen en ontmoeten. Fotografie speelt daarin vaak ook een centrale rol.
https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/organisatie/sociaal/onderwi...

Wat leuk! We zien jullie aanmelding graag tegemoet :)

Reageer op dit artikel

3 + 11 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.