Een laagdrempelige manier om jouw kennis over schulden en armoede bij te spijkeren

Terugblik op de Challenge Armoede 2020

Hoe ondersteun je mensen die niet rond kunnen komen? Veel sociaal professionals en vrijwilligers die zich bezighouden met armoede- en schuldhulpverlening worstelen met deze vraag. Speciaal voor hen ontwikkelde Movisie de Challenge Armoede. Met slechts één korte opdracht per dag konden mensen zichzelf uitdagen om kennis te maken met de nieuwste inzichten over de aanpak van armoede. Doel: mensen in armoede beter helpen.

Meer dan 900 hadden zich aangemeld voor de Challenge in de week van 12 tot 16 oktober. Zij beoordeelden de Challenge Armoede een gemiddeld cijfer van 7,6. Daarnaast organiseerde Movisie op woensdagochtend 14 oktober een speciale live Q&A, waar deelnemers vragen konden stellen aan ervaringsdeskundigen op het gebied van armoede en schulden.

Aanpak armoede en schulden

Volgens cijfers van het Nibud leeft 7,9 procent van alle huishoudens in Nederland in armoede. Dit zijn zo’n 584.000 huishoudens. Gevolgen van armoede zijn onder meer stress, een slechtere gezondheid en opvoedingsproblemen. Daarnaast hebben mensen in armoede meer kans op problematische schulden, een negatief zelfbeeld en sociaal isolement.

Christine Kuiper, ontwikkelaar van de Challenge: ‘De aanpak van armoede en schulden is ingewikkeld. De mensen die behoren tot de doelgroep van sociaal professionals hebben er bijna allemaal mee te maken. Veel wijkteams en vrijwilligers willen dit beter aanpakken, maar weten niet altijd hoe. Met deze Challenge wilden we iedereen die zijn kennis op dit vlak wilde verdiepen, ondersteunen om hun kennis laagdrempelig bij te spijkeren.’

Reacties van deelnemers

  • ‘Ik wil mij hard maken dat minder inwoners in onze gemeente moeite hebben met het vragen van hulp. Op deze manier hoop ik dat inwoners vroegtijdig hulp krijgen, waardoor de problemen niet verder escaleren.’
  • ‘Ik ga nog meer letten op de inrichting van de ruimte en nog meer rust nemen voor ik in gesprek ga en me concentreren op de waarschijnlijke gestresstheid van mijn klant en die ter sprake brengen om die te verlagen.’
  • ‘Ik vond het een aangrijpend filmpje, hoewel ik toch al redelijk lang meewerk aan de voedselbank en andere activiteiten voor mensen met armoede. Er is maar één ding erg nodig, denk ik: empathie.’

De opdrachten op een rijtje

De week van de Challenge Armoede is inmiddels voorbij. Heb jij de opdrachten gemist? Je kunt ze hieronder vinden en alsnog maken!

Waarom je de opdrachten zeker moet doen

  • Je spijkert op een leuke en snelle manier jouw kennis en vaardigheden over armoede bij.
  • Je krijgt zicht op de oorzaken en gevolgen van armoede en op dat waar je wel én geen invloed op hebt.
  • Je leert, gebaseerd op de nieuwste inzichten, wat belangrijk is in het begeleiden van mensen in armoede.
  • Het is gratis.

‘Ik ben niet zomaar een casus, ik ben een mens’

Tijdens de online live Q&A met ervaringsdeskundigen op het gebied van schulden en armoede namen Marc Mulder, ervaringsdeskundige bij Movisie en ambassadeur van Kom uit je schuld, en Alex Schepel, ervaringsdeskundige generatiearmoede bij Sterk uit Armoede de aanwezigen mee in hun levensverhaal. ‘Ik wil graag als voorbeeld dienen voor anderen, om te laten zien: het kan anders, je kunt jezelf ontwikkelen en uit armoede komen’. Via de chat werden vragen gesteld als ‘Hoe kun je als hulpverlener het beste de financiële situatie bespreekbaar maken?’ en ‘Hoe kun je als professional samenwerken met ervaringsdeskundigen?’. Benieuwd naar de verhalen en antwoorden op de vragen? Kijk de online sessie terug.

Terugblik

Na afloop van de Challenge maakten wij een overzicht van de belangrijkste resultaten van deze week. Download de impactsheet.