Liever sociale dan rationele logica

Column Het Goede Leven

27 november 2020

Het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman won dit jaar de NS Publieksprijs. Dat gebeurde in dezelfde week dat de verhoren rond de kinderopvangtoeslag in het nieuws waren. Dat het SCP-rapport uitkwam over de stagnatie van de ondersteuning van kwetsbare burgers. Dat Jos de Blok een tweet plaatste over het toppunt van bureaucratie uit de pilot cliëntprofielen voor de wijkverpleging En dat ik zelf werd gevraagd om voor een bestuurlijke startbijeenkomst van de transformatieweek Haaglanden iets te komen vertellen over mijn proefschrift Anders Kijken.

Ja, er is in Nederland een schreeuwende behoefte aan een andere, meer respectvolle omgang door de overheid met de eigen inwoners. Aan een herwaardering van het vakmanschap van professionals. En aan het terugdringen van een verstikkende bureaucratie.

Het boek van Rutger Bregman is het lezen meer dan waard. Uit de titel De meeste mensen deugen spreekt een mensbeeld dat helaas niet overeenkomt met het dominante neutrale mensbeeld bij de overheid. Bij dit mensbeeld staan waarden als doelmatigheid, rechtmatigheid, gelijkheid en objectiviteit centraal. 

Lees verder op hetgoedeleven.nl

Dit is een korte versie van een column van Janny Bakker-Klein, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Movisie voor de bijlage ‘Het goede leven’ van het Friesch Dagblad. Deze column stond eerder in de uitgave van november.

Lees het volledige artikel