Lokaal LHBT-beleid uitgelicht: gemeente Westland

Iedereen doet ertoe en doet mee!
artikel - 12 februari 2015

Gemeente Westland is koploper LHBT-emancipatie sinds 2012. Zij maakt werk van inclusief beleid voor lesbische, homo-, bi- en transgenderburgers. Wethouder Marga de Goeij-van de Klugt vertelt hoe haar gemeente ervoor zorgt dat LHBT’s zichzelf kunnen zijn. ‘We leveren een bijdrage aan de veiligheid en de sociale acceptatie van LHBT’s. We vergroten hun zichtbaarheid en we trainen een sociaal kernteam op bewustwording en signalering.’

Gemeente Westland faciliteert voorlichting aan inwoners. ‘Hierdoor vergroot je kennis, waardoor iemand zich ook meer bewust is van de diversiteit van de samenleving’, aldus Wethouder de Goeij-van de Klugt. ‘Ook organiseert onze gemeente activiteiten die LHBT’s een gezicht en een plek in de samenleving geven’.

Training voor politie

Sinds 2012 heeft de gemeente Westland al een aantal mijlpalen bereikt. Zo is de politie Haaglanden getraind op sensitiviteit voor seksuele- en genderdiversiteit. Bovendien zijn ze getraind op aangiften bij discriminatie op basis van seksuele voorkeur. Met speciaal aandacht voor het doorverwijzen naar hulpverleningsinstanties.

Zoek verbreding met andere beleidsvelden. Zo valt werk te combineren en zijn uitvoerders beter te bereiken.

Voorlichting op scholen

Tenslotte is Westland erin geslaagd om LHBT ook onderdeel te laten zijn in de voorlichting onder jongeren. Dit is gedaan door het aanbieden van een magazine aan scholieren van groep 7 en 8 en brugklassers. Het magazine ‘Dus, ik ben puber’ is gemaakt door en voor jongeren. Het gaat over onderwerpen als alcohol en drugs, pestgedrag, seksualiteit en niet te vergeten: seksuele diversiteit.

In samenwerken zit de kracht

‘Zoek samenwerking met andere gemeenten. Zo kan je meer deskundigheid inkopen, waardoor ideeën en ervaringen worden gestimuleerd. Zoek verbreding met andere beleidsvelden, zoals lokaal gezondheidsbeleid. Op die manier zijn onderwerpen te combineren, waardoor jongeren en scholen bereikt kunnen worden’, vertelt wethouder Marga de Goeij- van de Klugt. De Gemeente Westland werkt samen met COC Haaglanden. Daarnaast heeft de gemeente samen met Bureau Discriminatiezaken Haaglanden een onderzoek gedaan naar veiligheidsgevoelens in de gemeenten Delft, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Westland.

Kleine stapjes

Wethouder de Goeij-van de Klugt: ‘De grootste uitdaging is om met kleine stapjes dit onderwerp bij kernpartners en zorgaanbieders op de agenda te krijgen en te houden. Bovendien is het bij basisscholen heel belangrijk om met een goed aanbod ter ondersteuning te komen. Zodat seksuele diversiteit bespreekbaar blijft. Het is daarom extra mooi om te zien dat steeds meer welzijnsorganisaties, scholen en kerken de regenboogvlag hijsen op de jaarlijkse Internationale Coming-Out Dag op 11 oktober.

Inspiratie van Regenboogsteden

In Nederland zijn 42 zogenaamde Regenbooggemeenten die werk maken van inclusief beleid voor lesbische, homo-, bi- en transgenderburgers. Voorheen heette dit Koplopergemeenten. Deze gemeenten vertellen in de beleidspecial van de Pink Link nieuwsbrief over hun belangrijkste beleidsaccenten, grootste uitdagingen en mooiste mijlpalen. 

's-Hertogenbosch
Wethouder Jeroen Weyers: ‘Steun bewoners en organisaties die met ideeën komen. Ons motto is niet voor niets: een regenboogstad, dat zijn we samen.’

Delft
Wethouder Stephan Brandigt: ‘Zonder een netwerk van organisaties en creatieve mensen in de stad begin je als gemeente niets.’

Tilburg
Wethouder Marcelle Hendrickx: 'Zoals tijdens een WK voetbal iedereen zich oranje kleedt, hebben de meeste Tilburgers ook iets roze in de kast liggen voor de kermismaandag.’

Enschede
Wethouder Patrick Welman: 'Acceptatie van homoseksualiteit onder jongeren op het sportveld werkt volgens ons het beste op een luchtige en humorvolle manier.' 

Hoorn
Wethouder Michiel Pijl: De kunst is om het antidiscriminatiebeleid en LHBT-beleid om te vormen tot een integrale aanpak van pesten en hufterigheid.'  

 

Reacties

Westland is in 2011 een Koplopergemeente geworden n.a.v. een motie van D66 in de gemeenteraad. Eveneens op aandringen van D66 zijn we vanaf dit jaar Regenboogstad. De afgelopen jaren heeft mijn fractie regelmatig aandacht gevraagd voor LHBT-onderwerpen. Onlangs hebben we voor elkaar gekregen dat er niet meer gevraagd wordt naar geslacht bij het maken van een afspraak of het melden van zwerfvuil e.d. Ook hebben we de behandeling van transgenders aan de orde gesteld en de laatste dagen is het homo-stoplicht in het nieuws geweest waar we er ergens in de gemeente een van willen laten plaatsen. Bij de zorgtaken die de gemeente nu heeft gekregen, hebben wij bereikt dat de sociale kernteams een LHBT-training gaan krijgen.
En zo zijn er nog veel meer gelegenheden geweest waar LHBT's de afgelopen vijf jaar integraal onderdeel zijn gaan uitmaken van het beleid, ook in het onderwijs. Wij hebben dat steeds op onze website, FB-pagina en Twitter gezet en veel is er in AD Westland en de lokale krantjes terechtgekomen.
Nou wist ik ook niet dat de voorzitter van Expreszo in de Heul woont. Ik zou graag kennis maken en bespreken hoe we Westland weer een stapje verder kunnen brengen. Dat geldt ook voor Karin. Ik vraag jullie even contact met mij op te nemen.

Maxim van Ooijen, raadslid D66 Westland (maxim@d66westland.nl)

Het spijt ons te horen dat u als inwoners van Westland niet op de hoogte was en dat u zich niet herkent in het verhaal van de wethouder. Movisie ondersteunt de Regenboogsteden en benadrukt daarbij altijd de link met LHBT-inwoners van de stad. Uw reactie breng ik dan ook graag onder de aandacht van de verantwoordelijke beleidsmedewerker.

Goed om te horen, dankjewel! Ik heb de wethouder gisteren zelf ook een mail gestuurd.

Goed om te horen, dankjewel! Ik heb de wethouder gisteren zelf ook een mail gestuurd.

Ik ben al heel lang woonachtig in de Gemeente Westland en ik heb als bewoner nog nooit iets gezien met betrekking tot voorlichting aan inwoners zoals in het artikel hierboven staat. Het enige wat er inderdaad zichtbaar gebeurt is het hijsen van de regenboogvlag. Ik wist tot 2 maanden geleden ook niet dat de Gemeente Westland een koplopergemeente was! En ik denk dat velen met mij dit niet weten.

Hallo Karin,

Precies dat was mijn reactie ook toen ik bovenstaande las. Ik woon in Kwintsheul en ben tevens voorzitter van de landelijke vereniging voor LHBT-jongeren; Expreszo. Ik werk op verschillende fronten samen met Movisie, maar ik heb nog nooit gezien of gehoord dat het Westland een koplopergemeente is.

Waar wordt er dan specifiek op gericht binnen de gemeente Westland, waaraan wij kunnen merken dat er meer gedaan wordt aan de sociale acceptatie. Ik heb bv nog nooit bijeenkomsten omtrent seksuele diversiteit voorbij zien komen. Ook hebben wij vanuit Expreszo een meldpunt slechte voorlichting opgericht voor middelbare scholen (voorlichting is sinds 2012 verplicht). We hebben zelfs meldingen uit het Westland waaruit blijkt dat er heel kort tot geen aandacht besteed wordt aan seksuele diversiteit op diverse scholen!

Beste Wesley,

Ik kan in het hele westland eigenlijk niet specifiek iets vinden om de LHBT jongeren te ondersteunen, maar ook zeker belangrijk: ik kan niet vinden waar ouders van en omgeving van terecht kan met vragen etc etc.

Omdat het een zeer gelovige gemeente betreft en alles wat afwijkt van de norm, onder het tapijt wordt geveegd, wordt er niet over gesproken.

Ik hoor heel graag war er in het westland is aan voorlichting : behalve de paar minuten dat het op scholen besproken wordt.

Tevens zal Westland onder bepaalde support groepen van Haaglanden vallen.
Echter is het Westland een apart gebied en wil men zich niet graag aansluiten in een stad..
Hoor erg graag

Dag Ingrid,

Eens met je bericht. Zelf ben ik op dit moment weg bij Expreszo, de jongerenafdeling van het COC. Dit is een landelijke organisatie, vandaar dat ik vooral landelijk bezig was met activiteiten.

Expreszo is wel bezig om lokale Expreszo's op te zetten. Enkel moeten er wel jongeren in het Westland zijn die dit vrijwillig draaien. We vallen nu inderdaad onder bv. COC Haaglanden en snap heel goed dat Westlandse jongeren hier niet snel heen gaan.

Het zou mooi zijn wanneer er een groep wordt opgericht die activiteiten voor LHBTI+-jongeren organiseert en er bijvoorbeeld GSA's op middelbare scholen worden opgericht (geen idee of dit er al is?).

Mag ik vragen vanuit welke hoedanigheid jij dit vraagt?

Reageer op dit artikel

8 + 5 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.