Luistertip: podcasts over casemanagement door Dementiezorg voor Elkaar

Een goed beeld van het werk van casemanagers en de problemen waar zij mee te maken krijgen. In twee podcasts geeft Kiek Alkemade, casemanager dementie, antwoord op vragen van Kiyomid van der Veer, adviseur van Dementiezorg voor Elkaar. De casemanager geeft ook tips: ‘Doe wat je zegt en beloof alleen wat je kunt waarmaken. En vier de kleine stapjes’.

De eerste podcast gaat over het opbouwen van vertrouwen. Hoe win je het vertrouwen van cliënten, hun naasten en collega-professionals? Kiek Alkemade: ‘Vertrouwen is de basis van de start van het casemanagement. Je gaat met elkaar soms een jarenlang traject aan, dan is het heel belangrijk dat je van elkaar op aankunt.’

Samen beslissen

In de tweede podcast komt samen beslissen aan bod. Hoe doe je dat, wie heb je daarbij nodig en wat doe je als de belangen erg uiteenlopen. ‘Probeer op dezelfde golflengte te komen, weet wie je ondersteunt en begeleidt, verdiep je in het levensverhaal, want dan kun je het beste advies en tips geven. Als je weet wie degene is tegenover je, dan is het zoveel gemakkelijker om een volgende stap te zetten,’ adviseert Kiek Alkemade.

Beluister de podcasts