Maak het verschil voor die ene

27 oktober 2020

Er zijn duizenden dakloze jongeren en ze hebben nog veel meer problemen dan alleen geen dak boven hun hoofd. De moed zou je in de schoenen zakken, je kunt immers niet iedereen helpen. Maar voor die ene die je wel helpt, kun je alle verschil van de wereld maken.

In de afgelopen week werd ik er door Facebook aan herinnerd dat ik een paar jaar geleden een filmpje had gedeeld over een man die op het strand aangespoelde zeesterren terugbracht naar de zee. Er lagen honderden zeesterren op het strand als gevolg van de wisseling van eb en vloed.

Iemand die hem dit zag doen, zag het als een onmogelijke taak en zei tegen de man dat hij echt het verschil niet kon maken. De man bracht weer een zeester naar de zee en zei: 'Het maakte voor hem wel een verschil'.

In Nederland zijn er naar schatting 12.600 jongeren van 18-30 jaar dak- of thuisloos (CBS 2019). En om eerlijk te zijn: ik ken er persoonlijk maar één. Het is een jongen die vanwege een gedragsprobleem nergens lang kan blijven. Ik geef hem de fictieve naam Frank. Hij heeft bij ons thuis gewoond, maar vond dat we te veel regels hadden. Hij is zelfs uit de daklozenopvang gezet, omdat hij zich niet aan afspraken kan houden. Hij slaapt nu op de bank bij een vriend, maar die heeft ook al laten weten dat dit niet lang meer kan duren.

Lees verder op hetgoedeleven.nl

Dit is een korte versie van een column van Janny Bakker-Klein, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Movisie voor de bijlage ‘Het goede leven’ van het Friesch Dagblad. Deze column stond eerder in de uitgave van oktober.

Lees het volledige artikel