Mantelzorgers ondersteunen: inspiratie en tips uit de praktijk
Op maandag 20 september 2021 deelden de deelnemers aan In voor mantelzorg-thuis tijdens de online inspiratiebijeenkomst ‘Samen in voor mantelzorg’ inspiratie, praktische tips en handvatten om de samenwerking met en voor mantelzorgers in jouw dagelijkse werk te verbeteren. Vier sprekers deelden hun praktijkervaringen: hoe hebben zij de onderlinge samenwerking rondom de ondersteuning van mantelzorgers ingericht in hun regio?
Ook de landelijke stakeholders van de vier beroepsgroepen die centraal stonden in de sessies waren aanwezig: Verenso (vereniging specialisten ouderengeneeskunde), Ergotherapie Nederland, Platform Paramedici Nederland, AGORA (beroepsvereniging van coördinatoren vrijwilligerswerkwerk), MantelzorgNL (vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste) en BMZM (beroepsvereniging mantelzorgmakelaars). Zij waren aanwezig om te reflecteren op de gegeven voorbeelden. Nieuwsgierig naar de ervaringen en reflecties? Hieronder kun je de opnamen terugkijken. Daarnaast delen we een aantal gouden tips.
Sessie 1: Gerry Janszen, coördinator Informele zorg bij Pantein in het Land van Cuijk
Gerry vertelt over haar ervaringen als coördinator informele zorg en als vrijwilliger bij Alzheimer Nederland over de onschatbare waarde van informele zorg. ‘Mantelzorgers en vrijwilligers zijn niet de kers op de taart, maar de taart zelf’, betoogt Gerry. Ze geeft tips over het gelijkwaardig samenwerken tussen informele en formele zorg. De dialoog over ieders wensen, verwachtingen en grenzen staat hierin centraal.
Gouden tip van Gerry: ‘Het zou fantastisch zijn als we de mantelzorgtaken met zijn allen oppakken. We doen het samen!’
Sessie 2: Esther de Meza, mantelzorgconsulent, Karaat Mantelzorg in Ridderkerk
Esther vertelt over de ‘Toolkit voor paramedici en mantelzorg’. De verbinding met paramedici en mantelzorgers vergroot het behandelsucces van de cliënt. Ze legt uit hoe ze contact heeft gezocht met POH-ers en het nieuwe samenwerkingsproject met huisartsen, paramedici en zorgprofessionals via een digitaal platform.
Gouden tip van Esther: ‘Volhouden is de sleutel, blijf investeren en laat jezelf zien. Wees laagdrempelig in het contact en blijf de boodschap herhalen.’
Sessie 3: Marjan van den Biggelaar, ergotherapeut bij Tante Louise op de Brabantse Wal
Marjan vertelt over haar ervaringen in het samenwerken met mantelzorgers, de kansen en de valkuilen. Ook de meerwaarde van multidisciplinaire samenwerking voor mantelzorgondersteuning komt aan bod. Tot slot legt ze uit hoe de samenwerking gaat via het digitale platform OZOverbindzorg, waarbij de mantelzorger de regie heeft.
Gouden tip van Marjan: ‘Zoek pro-actief contact met de ergotherapeut. Benut de ergotherapeut en heb oog wat hij/zij kan betekenen voor de mantelzorger.’
Sessie 4: Tamim Mahmoud, specialist ouderengeneeskunde bij Goudenhart, Fundis regio Zoetermeer
Tamim vertelt wat hij voor de zorgvrager en diens mantelzorger in de thuissituatie, de geriatrische revalidatie, het verpleeghuis en de palliatieve fase kan betekenen. Hij heeft in alle fasen van dementie oog voor mantelzorgers: van het effect op mantelzorgers en het belang om goed voor zichzelf te zorgen.
Gouden tip van Tamim: ‘Kijk naar de mens als geheel.’