Markieza winnaar Vierde Movisie Participatieprijs

Juryvoorzitter Pieter Hilhorst maakte op 15 april de winnaars bekend van de Vierde Participatieprijs van Movisie. Thema van de prijs is ‘deskundig door ervaring’. Winnaar is Markieza, academie voor herstel en ervaringsdeskundigheid: een leeromgeving voor enerzijds mensen met psychische kwetsbaarheid en anderzijds voor organisaties binnen zorg, welzijn, re-integratie en onderwijs. 118 initiatieven waarbij ervaringsdeskundigheid een belangrijke plek heeft, dongen mee naar de prijs.

Winnaar Vierde Movisie Participatieprijs: Markieza

De jury kiest Markieza van Coöperatie Markieza u.a als winnaar omdat het een voorbeeld is van de ontwikkeling, positionering en kracht van ervaringsdeskundigheid. Uit het juryrapport: ‘De jury erkent Markieza als voorbeeld van de vele mogelijkheden van ervaringsdeskundigheid. Zij waardeert de creativiteit en het doorzettingsvermogen dat tot een sterk fundament heeft geleid. Markieza speelt een belangrijke rol in het op de kaart zetten van ervaringsdeskundigheid in Nederland; de vele activiteiten en betrokken partijen zorgen voor een omslag in denken. […] Het is moedig van Markieza dat zij het veilige terrein van het ziekenhuis verlaten hebben en midden in de maatschappij hun stek hebben gevonden.’ De winnaar ontvangt onder meer een geldbedrag van €2.500,-.

Download het juryrapport

Winnaars Tweede en Derde Prijs

 • TEAM ED verbetert zorg- en dienstverlening door de inzet van ervaringsdeskundigen. Een ervaringsdeskundige van TEAM ED adviseert en traint (medewerkers van) organisaties en/of ondersteunt cliënten. De jury noemt Team ED een ‘voorbeeld voor velen’. Uit het juryrapport: ‘De jury nomineert TEAM ED omdat ze midden in het sociaal domein acteren. Het verdient respect dat het team zo’n grote groep ervaringsdeskundigen bij elkaar heeft gebracht en behouden. TEAM ED laat zien wat er mogelijk is, is bezig op veel verschillende thema’s en heeft duurzaamheid voor elkaar gekregen.’

 • ExpEx (Experienced Experts) van ZOG MH, JIT Den Haag e.a. is een project in Den Haag, Dordrecht, Gorinchem, Gouda en Arnhem waarin jongeren met ervaring in de jeugdhulp getraind worden tot ervaringsdeskundige. Ze kunnen dan een maatje of luisterend oor zijn voor jongeren uit de jeugdhulp of adviseren medewerkers en gemeenten of geven voorlichting. De jury noemt ExpEx een vernieuwend en veelbelovend project. Uit het juryrapport: 'ExpEx maakt een koppeling mogelijk voor jongeren die dat willen. Belangrijk daarbij is dat het verzoek hiervoor bij de jongeren zelf ligt.'

De tweede en derde prijswinnaars krijgen elk ondermeer een bedrag van €500, -.

Eervolle vermeldingen en aanmoedigingsprijzen

De jury geeft drie eervolle vermeldingen:

De jury geeft twee aanmoedingsprijzen aan aan projecten die op de juiste weg bezig zijn, vernieuwend zijn en verder ontwikkeld kunnen worden:

 

Publieksprijs

Tot vlak voor de uitreiking van de Participatieprijs kon iedereen op Facebook meestemmen voor de Publieksprijs. Het werd een nek aan nek race tussen Afstudeerrichting Ervaringsdeskundig Social Work van SPH-opleiding Hogeschool Windesheim, Homonologen van Cleaning Out the Closet en ExpEx (Experienced Experts) van ZOG MH, JIT Den Haag. Winnaar werd SPH-opleiding Hogeschool Windesheim.

Extra prijzen

 • Kennisprogramma Cliëntenparticipatie reikte een aanmoedigingsprijs van €250,- euro uit aan Wij staan op!
 • Stichting Voorzorg Utrecht reikte een aanmoedigingsprijs van €250,- euro uit aan ExpEx (Experienced Experts) van ZOG MH, JIT Den Haag e.a.

DELA goededoelenfonds reikte drie prijzen uit:

De jury van de Vierde Movisie Participatieprijs

 • Pieter Hilhorst, politicoloog en publicist – juryvoorzitter
 • Prof. Dr. Tine van Regenmortel, hoofd van de onderzoeksgroep 'Armoede, maatschappelijke integratie en migratie' Koninklijke Universiteit Leuven
 • Dr. Marieke Kleiboer, directeur Maatschappelijke Ondersteuning Ministerie van VWS
 • Corine Dijkstra en Erik de Jong, Wmo-projectleider en beleidsmedewerker Sociaal Domein VNG
 • Dr. Harrie van Haaster, directeur IGPB
 • Kim van Laar, ervaringsdeskundige projectmedewerker Stichting Alexander
 • Drs. Yvonne van Mierlo, voorzitter Raad van Bestuur Movisie

Download het juryrapport

Wie organiseren de Vierde Participatieprijs?

De Movisie Participatieprijs bekroont jaarlijks een initiatief dat de participatie bevordert van groepen die extra aandacht verdienen. De organisatie van de vierde Participatieprijs is in handen van Movisie en een partnergroep bestaande uit: De Sprekende Mantelzorgers, Stichting Zijweg, Fietje Schelling, Team ED, Vilans, NJi, Zorgbelang Gelderland/Utrecht, Samen Sterk zonder Stigma, Vakvereniging van Ervaringswerkers en IGPB - Instituut voor Gebruikers Participatie en Beleid. De Movisie Participatieprijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS.

 

Meer informatie

Ga naar www.movisie.nl/participatieprijs of volg ons op Twitter: @Movisie en #deskundigdoorervaring of Facebook. Artikelen, publicaties en praktijkvoorbeelden rondom ervaringsdeskundigheid heeft Movisie verzameld op www.movisie.nl/ervaringsdeskundigheid.