Masterclass OCO 2020: een terugblik

Op 29 juni vond de masterclass OCO 2020 plaats in een online omgeving. Negentig deelnemers werden in een ochtend meegenomen in de belangrijkste thema’s, inzichten en tools die we de afgelopen jaren in het kader van het koploperproject hebben ontwikkeld. Met de opgedane kennis en inzichten kunnen zij lokaal aan de slag met de doorontwikkeling van cliëntondersteuning.

Het koploperproject gaat zijn laatste jaar in. In 2021 hebben ruim 90 gemeenten een stap gezet met de organisatie en verdere inrichting van onafhankelijke cliëntondersteuning. Zoals de wet dat van ze vraagt. Afgelopen jaren hebben wij samen met koplopergemeenten kennis verzameld, verrijkt en met elkaar verbonden. Zoals kennis over het betrekken van inwoners bij cliëntondersteuning, het organiseren van samenspel tussen formeel en informeel, levensbreedheid en afbakening van cliëntondersteuning, en de bekendheid van cliëntondersteuning.

Tijdens de masterclass deelden we deze kennis met een gevarieerde groep deelnemers waaronder wethouders, beleidsmedewerkers en cliëntondersteuners.

Terugblik

Op de pagina van het betreffende thema vind je de inhoudelijke presentatie en de opgenomen sessie. Ook vind je er inspirerende links naar instrumenten, handreikingen en achtergronden:

1.    Levensbreedheid en afbakening
Voor wie, wanneer en op welke onderwerpen is de beschikbaarheid van cliëntondersteuning van belang?

Bekijk hier alles van Sessie 1

2.    Wie bieden cliëntondersteuning?
Over het samenspel tussen formele en informele partijen en hoe je ze met elkaar laat samenwerken.

Bekijk hier alles van Sessie 2

3.    Cliëntenparticipatie rond cliëntondersteuning
Hoe betrekt u inwoners bij de organisatie en inrichting van onafhankelijke cliëntondersteuning?

Bekijk hier alles van Sessie 3

4.    Bevorderen van bekendheid en bereik
Hoe zorgt u dat onafhankelijke cliëntondersteuning bekend is onder inwoners en ook die mensen bereikt die het nodig hebben?

Bekijk hier alles van Sessie 4