Als meiden geen uitweg meer zien

21 december 2012

Bij meiden van Turkse en Hindoestaanse afkomst komt suïcidaal gedrag meer voor dan bij andere meiden. Conflicten thuis en het gebrek aan bewegingsvrijheid spelen vaak een cruciale rol. Het hooghouden van de familie-eer is voor deze meiden niet altijd vol te houden. Meiden kunnen zodanig in de knel komen dat ze geen uitweg meer zien. Soms willen ze dood, maar vaker willen ze gewoon niet meer op deze manier verder.

Signaleren en doorverwijzen

Ook meiden uit traditionele Marokkaanse, Irakese, Syrische, Koerdische, Pakistaanse, Indische of Afghaanse gezinnen zien soms geen uitweg meer. Belangrijk is dat deze meiden en hun problemen op tijd gezien worden. En dat ze doorverwezen worden naar de juiste hulp. 

Hatice is negentien en een vriendelijke en betrokken ROC-leerlinge. Maar de laatste maanden begint ze zich steeds meer terug te trekken. Ze bemoeit zich minder met haar vriendinnen en heeft donkere kringen om haar ogen. Haar trendy kleding heeft ze ingeruild voor lange rokken. Wat is er met Hatice aan de hand?

Bewustwording

Bewustwording en actie in gemeenschappen waarin het probleem voorkomt is essentieel. Daarnaast is bewustwording en deskundigheidsbevordering bij professionals nodig ten behoeve van vroegsignalering en hulp aan (potentiële) slachtoffers. Zo kan voorkomen worden dat meisjes van school wegblijven, van huis weglopen of suïcidaal gedrag vertonen.

Hoe herken je suïcidaal gedrag? Wat kun je als professional of vrijwilliger doen om de meiden te helpen?

Gids voor wie wil helpen

Movisie biedt een praktische gids voor professionals en vrijwilligers in het onderwijs, jeugd- en jongerenwerk, bij de Jongeren Informatie Punten, het (school)maatschappelijk werk en het opbouwwerk. De publicatie Als meiden geen uitweg meer zien geeft antwoord op belangrijke vragen als: Hoe herken je suïcidaal gedrag? Wat kun je als professional of vrijwilliger doen om de meiden te helpen?