Meld je nu aan: leernetwerk Welkome wijken voor mensen met een psychische kwetsbaarheid

Grijp je kans: in juni 2025 start Movisie met een leernetwerk om samen met betrokken organisaties te werken aan welkome wijken voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit leernetwerk is bedoeld om samen kennis op te doen en in je eigen praktijk aan de slag te gaan. Movisie begeleidt dit traject en geeft ondersteuning aan de organisaties die meedoen.

Waarom dit leernetwerk?

Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is het vaak lastig om aansluiting te vinden in de wijk waar ze wonen. Ze ervaren een drempel om naar buurthuizen, welzijnsvoorzieningen en andere wijkvoorzieningen te gaan en contact te zoeken met andere buurtbewoners. Om ervoor te zorgen dat organisaties en activiteiten in de wijk beter aansluiten bij deze doelgroep, is het van belang dat professionals en vrijwilligers zijn toegerust om bewoners met een psychische kwetsbaarheid gastvrij te ontvangen en met hen samen te werken. Hoewel dit (nog) niet vanzelfsprekend is, zien we op verschillende plekken in Nederland nieuwe vormen van samenwerking ontstaan tussen GGZ en Welzijn, buurtteams en ervaringsdeskundigen. Ervaringen die hiermee zijn opgedaan, hebben vorig jaar geresulteerd in een implementatiewijzer vanuit de aanpak W in de Wijk.

Ook dit jaar willen we gemeenten en organisaties ondersteunen om vergelijkbare initiatieven op te zetten of verder vorm te geven. Daarom verzorgen we een landelijk leernetwerk ‘Welkome wijken voor mensen met een psychische kwetsbaarheid’.

Leernetwerk

Het landelijk leernetwerk bestaat uit vier werkbijeenkomsten, waarin we op interactieve en waarderende wijze verdiepende kennis aanbieden, leervragen bespreken en reflecteren. In de werkbijeenkomsten komen de vijf bouwstenen van W in de Wijk aan de orde:

  • samenwerking en werken aan een plan (eerste planvorming);
  • inventarisatie behoefte inwoners en organisaties in de wijk;
  • inzet coaches welzijn, coaches ggz en coördinator zelfregie-organisatie;
  • inzet ervaringsdeskundigen en deskundigheidsbevordering professionals en vrijwilligers;
  • evaluatie, borging en continuering.

Tussen de leerbijeenkomsten in pas je de kennis toe in je eigen werk, samen met anderen. Je ontwikkelt een eigen aanpak voor het samenwerken aan wijken waar iedereen welkom is. Zowel deelnemers als begeleiders van het leernetwerk zijn tussendoor beschikbaar voor vragen en feedback.

Het leernetwerk start op maandag 16 juni (13.00 - 16.00 uur) en loopt door tot december 2025. De bijeenkomsten vinden in Utrecht plaats.

Voor wie?

  • Het leernetwerk is ontwikkeld voor (sociaal) professionals, beleidsmedewerkers, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen betrokken bij welzijn, GGZ en zelfregiecentra.
  • Je neemt individueel deel aan dit leernetwerk of als duo vanuit een organisatie of samenwerkingsverband. De ervaring leert dat het aanmelden als duo de onderlinge samenwerking ten goede komt.

Wat bieden we?

  • Je doet in vier gratis leer- en reflectiebijeenkomsten kennis op over de bouwstenen die bijdragen aan het samenwerken aan wijken waar iedereen welkom is.
  • Je krijgt voldoende ruimte om je eigen vragen in te brengen en daar reflectie van experts op te krijgen.
  • Je wisselt ervaringen en kennis uit met andere deelnemers.
  • Je ontwikkelt een eigen aanpak voor het samenwerken aan wijken waar iedereen welkom is. En gaat er ook mee aan de slag in je eigen organisatie, gemeente of regio.

Het leernetwerk wordt begeleid door onderzoekers en adviseurs van Movisie, waaronder Sonja van Rooijen (projectleider) en Jeroen de Haan-Rissman (senior ervaringsdeskundige).

Wat vragen we?

  • Je bent aanwezig bij vier leer- en reflectiebijeenkomsten. Je bereidt deze voor en werkt tussendoor aan opdrachten. Deelname kost je dus alleen tijd en aandacht, er zijn geen deelnamekosten aan verbonden.
  • Je bent bereid om inkijk te geven in de ervaringen binnen je eigen organisatie en mee te denken over de vraagstukken van anderen.

Landelijke kennisverspreiding

Tijdens het leernetwerk delen we kennis en praktijkinzichten die zijn opgedaan op verschillende plekken in het land. Ook is er aandacht voor het ophalen van nieuwe inzichten uit de praktijkvoorbeelden van deelnemers. De inzichten uit de bijeenkomsten van de leernetwerken stellen we landelijk beschikbaar, bijvoorbeeld in de vorm van een artikel, zodat ook anderen hiermee aan de slag kunnen.

Data en aanmelden

Het leernetwerk bestaat uit vier bijeenkomsten en start in juni 2025 en loopt door tot december 2025. De bijeenkomsten vinden plaats in Utrecht.

  • Maandag 16 juni, van 13.00 tot 16.00 uur
  • Woensdag 10 september, van 13.00 tot 16.00 uur
  • Donderdag 6 november, van 13.00 tot 16.00 uur
  • Maandag 8 december, van 13.00 tot 16.00 uur

Spreekt deze praktische aanpak je aan en wil je je aanmelden om samen met anderen mee te doen met dit leernetwerk. Meld je dan aan via onderstaand formulier. Voor meer informatie kun je terecht bij Sonja van Rooijen via s.vanrooijen@movisie.nl. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Dit leernetwerk benut de inzichten opgedaan bij de aanpak W in de Wijk. W in de Wijk is een herstelgerichte aanpak die inclusie van mensen met een psychische kwetsbaarheid bevordert door vrijwilligers, professionals en bewoners zo toe te rusten dat zij eraan bijdragen dat mensen met een psychische kwetsbaarheid zich welkom voelen in hun buurt. De aanpak is gezamenlijk ontwikkeld door zorg- en welzijnsorganisaties, ervaringsdeskundigen en gemeente. Alle betrokkenen werken samen aan een gastvrije buurt. De uitvoerders werken daaraan door te netwerken, kwartier te maken, te coachen en te trainen. Mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen daardoor op hún manier participeren in hun buurt. 

Aanmelden leernetwerk Welkome wijken voor mensen met een psychische kwetsbaarheid