Menselijke maat van belang bij opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Op NOS.nl was onlangs te lezen dat niet iedere vluchteling uit Oekraïne dezelfde behandeling krijgt. Kloppen de papieren niet van een vluchteling en zijn er vragen over de identiteit en over het verblijfsrecht in Oekraïne? Dan moeten ze asiel vragen of het land verlaten.

‘Het is belangrijk dat vluchtelingen, ook die uit Oekraïne, menselijk en gelijkwaardig worden behandeld', zegt Janny Bakker-Klein, Raad van Bestuur van Movisie. Daarbij is het hanteren van de menselijke maat van belang: wat heeft deze persoon meegemaakt en wat heeft deze persoon nodig? 'Het vraagt vindingrijkheid van professionals en instanties om hier samen met actieve inwoners een passend antwoord op te vinden. Onderzoek toont al langer aan dat vluchtelingen een verhoogd risico lopen op seksueel geweld. Tijdens de vlucht en ook in opvanglocaties zijn de risico’s groter en voelen vooral vrouwen en meisjes zich vaak niet veilig. Belangrijk dat juist ook voor deze groep oog is', aldus Bakker-Klein.

Bakker-Klein geeft op 28 april voor gemeenteraadsleden het webinar 'De menselijke maat'. Meld je hier aan.

Interviews met experts terugluisteren

Herman de Bruin (Omroep Wetering) interviewde voor het radioprogramma ‘De Late Avond’ projectleider  en senior adviseur Hans Alderliesten over de sociale gevolgen van de Oekraïne-oorlog in Nederland. De Late Avond wordt uitgezonden door 14 lokale omroepen en bedient via 25 (FM, AM en DAB+) etherfrequenties ruim 3.850.000 inwoners en via de kabel 366.200 huishoudens. Ben je geïnteresseerd maar was je niet in de gelegenheid om het interview te beluisteren? Voortaan kun je na de uitzending uitstekende interviews met Movisie-experts terugluisteren op Movisie.nl. De interviews duren steeds circa 7 minuten.

Beluister het fragment hier

Reformatorisch Dagblad

In het artikel ‘Movisie noemt opvang vluchtelingen in speciale dorpen onwenselijk’ in het Reformatorisch Dagblad, wordt programmaleider Annemarie van Hinsbergen van Movisie geciteerd. 'Nog los van de haalbaarheid, kan het leiden tot ‘wij-zij’ sentimenten, gevoelens van ongelijke behandeling en oneerlijkheid en daarmee ook tot maatschappelijke onvrede en polarisatie. Denk aan andere groepen, het groeiend aantal daklozen, andere vluchtelingen die al jaren in AZC’s wachten op huisvesting, en al die mensen die al jaren op de wachtlijst staan voor een woning, voor wie niet zo grootschalig wordt geïnvesteerd in oplossingen.'

Positieve effecten

Het Reformatorisch Dagblad schrijft verder:
Het instituut ziet meer in het idee om mensen meer gemengd te laten wonen. 'Contact hebben met iemand van een andere groep heeft positieve effecten. Het kan zorgen voor minder vooroordelen over elkaar,' aldus Van Hinsberg. 'Als je extra bouwt en investeert, zorg dan dat ook andere groepen in de samenleving hiervan kunnen profiteren,' waarschuwt Van Hinsberg. 'Dat zal ook het draagvlak voor opvang van grote groepen vluchtelingen vergroten.'