Monitor Lokaal Antidiscriminatiebeleid 2025
Alle gemeenten in Nederland hebben per mail een uitnodiging gekregen om aan de Monitor Lokaal Antidiscriminatiebeleid deel te nemen. Deze monitor is al twee keer eerder uitgevoerd, in 2017 en 2022.
In de aanpak van discriminatie hebben gemeenten een belangrijke rol. Gemeenten zijn wettelijk verplicht ervoor te zorgen dat inwoners die discriminatie hebben ervaren dit kunnen melden bij een onafhankelijk meldpunt, oftewel bij een antidiscriminatievoorziening (ADV). Maar ze hebben ook een belangrijke taak in het voorkomen en aanpakken van discriminatie. Idealiter zou volgens het minister van Binnenlandse Zaken (BZK) elke gemeente in Nederland een plan of beleidskader moeten hebben met daarin een visie hoe zij discriminatie aanpakken en gelijke behandeling bevorderen, oftewel een lokaal antidiscriminatiebeleid.
Resultaten 2022
Uit de monitor van 2022 bleek dat 35% van de gemeenten antidiscriminatiebeleid heeft. Daarnaast gaf 33% van de gemeenten aan dat ze bezig zijn met de ontwikkeling van een lokaal antidiscriminatiebeleid. Dat betekende dat het merendeel van de gemeenten in Europees Nederland actief was op het terrein van antidiscriminatiebeleid. Het hebben van antidiscriminatiebeleid stelt gemeenten in staat om discriminatie lokaal sterker aan te pakken. De inzichten uit deze monitor helpen om inzicht te krijgen in de behoeften die gemeenten hebben op dit terrein.
In tegenstelling tot de monitor van 2022 zullen de uitkomsten van 2025 op een aantal gebieden herleidbaar zijn tot de gemeente. Dat wil zeggen: er wordt gerapporteerd of de gemeente wel of geen antidiscriminatiebeleid heeft en er wordt vermeld op welke discriminatiegronden dit beleid gericht is. De andere vragen worden globaal gerapporteerd en zijn niet tot de gemeente herleidbaar.
Wat voor voordelen biedt het invullen van de vragenlijst?
- De gemeente maakt zichtbaar aan burgers en gemeenteraad of er wel of niet een antidiscriminatiebeleid is, en op welke gronden. In de rapportage is straks voor alle burgers terug te vinden of de gemeente heeft geantwoord en wat het antwoord hier op was van de gemeente.
- In de vragenlijst wordt gevraagd naar behoeften aan ondersteuning bij de ontwikkeling van lokaal antidiscriminatiebeleid. Door het invullen van de behoeften, kan hier in de toekomst beter op ingespeeld worden.
- Door het invullen van de vragenlijst krijgt de gemeente mogelijk nieuwe ideeën voor het (verder) invullen van lokaal antidiscriminatiebeleid
Meer over Lokaal antidiscriminatiebeleid
Vragen?
De resultaten van de monitor worden na de zomervakantie van 2025 bekend gemaakt. Met inhoudelijke vragen over de monitor kun je terecht bij Saskia Daru. Heb je een praktische vraag over het invullen van de vragenlijst? Neem contact op met Joke Martens.