Movisie lanceert nieuwe podcastreeks: Ggz en sociaal domein, samen voor de leefwereld  

De ggz is volop in beweging. De rol die het sociaal domein kan spelen in herstel van mensen met psychische problematiek wordt toenemend gezien en ingezet. De nieuwe podcastserie van Movisie ‘Ggz en sociaal domein: samen voor de leefwereld’ verkent deze beweging aan de hand van praktijkinitiatieven en onderzoek. In de eerste aflevering staat peer-support bij depressie centraal. Vanuit onderzoek (Dorien Smit - Radboud Universiteit) en ervaringskennis (Danique Goedendorp - Depressie Connect) belichten we de waarde van lotgenotencontact bij herstel van depressie. De aflevering staat nu online!  

Lotgenotencontact kan bijdragen aan herstel van depressie. Dit constateert Dorien Smit, onderzoeker en gepromoveerd aan de Radboud Universiteit op het thema peersupport bij depressie. In deze aflevering gaan we in gesprek over haar onderzoek en de meerwaarde van online peer-support bij psychische problematiek. Ook spreken we met ervaringskenner Danique Goedendorp. Zij zet zich actief in voor Depressie Connect, een online platform dat naar aanleiding van het onderzoek van Smit werd opgericht in samenwerking met de Depressie Vereniging en ggz-instelling Pro Persona. Vragen die aan bod komen zijn:  

  • Hoe draagt peer-support bij aan klinisch, persoonlijk én maatschappelijk herstel?  
  • Wat betekent bewezen effect vanuit de wetenschap voor de inzet ervan?  
  • Bestaat er ook risico dat peer-support ingezet wordt ‘ter vervanging van’, gezien de wachtlijsten in de ggz?  
  • Wat heeft peer-support Danique gebracht? En hoe staat het in verhouding tot reguliere therapievormen? 

Aflevering 1: Peer-support bij depressie effectief; in gesprek met Dorien Smit en Danique Goedendorp 

Geen Spotify? Je kunt de aflevering ook beluisteren op YouTube.

Over de serie Ggz en sociaal domein: samen voor de leefwereld  

Deze podcastserie van Movisie richt zich op interessante ontwikkelingen en initiatieven binnen de ggz, het sociaal domein en bij voorkeur een combinatie daarvan. Elke aflevering zet een ander initiatief, onderzoek of beweging centraal. Vanuit drie kennisbronnen (wetenschap, praktijk en ervaringskennis) zijn telkens 2 of 3 gastsprekers aanwezig die meepraten vanuit hun eigen perspectief. Gespreksleider Jeroen de Haan-Rissmann en sidekick Daphne van Eden nemen de luisteraar mee in deze enthousiaste, dynamische en zeker ook kritische gesprekken waarin de leefwereld van de mensen waar het om draait centraal staat.  

Abonneer je op ons podcastkanaal om geen aflevering te missen