Movisie in de media juni 2024

Gaat het strafbaar stellen van sissen, fluiten, naroepen werken?

‘Ik denk dat het vooral als sociale norm effectief kan zijn. Dat we als gehele samenleving zeggen: dit mag niet meer,’ zei Movisie-onderzoeker Djoeke Ardon op de radio bij Pointer over de Wet seksuele misdrijven. Ook onderzoeker Roos Scherpenzeel was in juni op de radio. Lees hoe Movisie in de media kwam.

Sissen, fluiten en naroepen is nu strafbaar. Maar zal dat gaan werken?

Op 1 juli 2024 ging de nieuwe Wet seksuele misdrijven in. Straatintimidatie – sissen, fluiten, naroepen, is nu strafbaar. Maar zal dat gaan werken? Het KRO-NCRV radioprogramma Pointer (30 juni) vroeg het aan Movisie-projectleider Djoeke Ardon: ‘Ik denk dat het vooral als sociale norm effectief kan zijn. Dat we als gehele samenleving zeggen: dit mag niet meer. Hiervoor hadden we dat nog niet hardop gezegd. Ik weet niet of de uiteindelijke oplossing voor dit probleem ligt in straffen, ik denk dat voorlichting en het wegnemen van strikte gendernormen het beste werken.’ Wat kan de omstander doen? De gedragsaanpassingen die vrouwen doen, werken niet, zegt Ardon: ‘Onderzoek wijst dit uit, maar in onze samenleving leeft een ander idee.’ Wat wel kan helpen, is als omstander ingrijpen. ‘Zowel voor slachtoffers als voor plegers zijn omstanders heel belangrijk,’ legt Ardon uit. ‘Als een omstander zich uitspreekt, hebben slachtoffers daarna minder last van trauma, omdat ze zich gesteund voelen. En degene die het doet, krijgt direct feedback op hun gedrag, en doet het daarom niet snel nog een keer. Natuurlijk gebeuren dit soort dingen vaak in een groep, dus vrienden kunnen elkaar hier ook nog vaker op aanspreken. Dat gebeurt nu nog heel weinig.’ Ook het radioprogramma De nacht is ZWART van Omroep Zwart interviewde Ardon hierover op 30 juni.

Discriminatie moslima op arbeidsmarkt is 'alledaags', vooral bij dragen hoofddoek

Voor moslima's is discriminatie op de arbeidsmarkt een alledaags probleem, en al helemaal als ze een hoofddoek dragen. In vergelijking met andere groepen vrouwen hebben zij bij sollicitaties twee tot zeven keer minder positieve reacties. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in opdracht van demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het NOS-NTR radioprogramma Nieuws & Co interviewde op 5 juni hierover onderzoeker Hanneke Felten van Movisie. Hanneke werkte namens Movisie ook mee aan een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut over discriminatie bij de gemeente Amsterdam, waarover onder meer AT5, De Telegraaf en Het Parool op 3 en 4 juli 2024 berichtten. Het onderzoek werd op verzoek van de gemeente ingesteld na eerdere meldingen over discriminatie en ongewenst gedrag bij ambtenaren van de gemeente. Er wordt met name gediscrimineerd op basis van etniciteit, zeggen de respondenten. Maar ook op leeftijd of geslacht, blijkt uit het onderzoek. Ook maken ambtenaren melding van discriminatie op basis van seksuele geaardheid of bijvoorbeeld het hebben van autisme en ADHD. Leidinggevenden zoals teamleiders zouden voor 60 procent verantwoordelijk zijn voor de discriminatie. Collega's voor 40 procent.

'Werken na je 67ste is een heel goed medicijn tegen vele kwalen'

Door de vergrijzing zullen personeelstekorten naar verwachting verder toenemen. Werkgevers moeten daarom meer inzetten op een hoger welzijn van hun medewerkers, stelden economen van ABN AMRO in een nieuw rapport. Janny Bakker-Klein, voorzitter Raad van bestuur van Movisie, reageerde op dit nieuws op het ANP: ‘Maar vergeet niet om 67-plussers ook als een pool van mogelijkheden te zien. Vergrijzing vraagt natuurlijk allereerst om het welzijn van ouderen te koesteren. Dat kan om te beginnen door ze als volwaardige burgers te zien, die niet in de eerste plaats verzorgd moeten worden maar volop mee kunnen doen aan de samenleving. Op de werkvloer bijvoorbeeld is een gelukkige oude dag veel meer mogelijk. Maak het financieel aantrekkelijk om door te werken na je 67ste, stel een deeltijdpensioen in en laat sociale verzekeringen doorlopen.’ Haar reactie werd onder meer overgenomen door de Nationale Zorggids.

Sociale kant noodzakelijk bij versnellen van verbeteren volksgezondheid

In juni riepen 22 gezondheidsfondsen het bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties in de zorg op om de aanpak van de verbetering van de volksgezondheid samen te versnellen. ‘Maar er is meer nodig dan alleen zorg om een gezondheidsramp te voorkomen,’ zegt Roos Scherpenzeel van Movisie op 19 juni op de website Skipr. Volgens Scherpenzeel staat het versterken van de sociale basis als een van de hoofddoelen in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). ‘Dat heeft als doel een gezonde generatie in 2040. Weerbare, gezonde inwoners die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis.’ Scherpenzeel werd hierover ook op de radio geïnterviewd door Omroep Wetering op 26 juni.

Aanpak antidiscriminatie beleid voor raadsleden

Raadsleden die actief aan de slag willen met een lokaal antidiscriminatiebeleid kunnen aan de slag met een speciaal ontwikkeld leerpad van Movisie, schrijft de website van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden (28 juni). ‘Leer meer over jouw rol als raadslid en bekijk welke stappen je kunt ondernemen om discriminatie te voorkomen. Tijdens het doorlopen van dit leerpad krijg je handvatten aangereikt om in jouw gemeente discriminatie te agenderen en krijg je tips, voorbeelden en kennis die je helpen om moties en vragen voor de gemeenteraad te formuleren gericht op de aanpak van discriminatie.’

Fotocredits: Disabled And Here