Movisie in de media september 2024: Wat doe je als je ziet dat iemand wordt belaagd?
Vol verontwaardiging en afschuw werd er begin september gereageerd op het viral filmpje waarin Bart Lutters opstond voor een jongen die openlijk belaagd werd door een treitervlogger omdat hij nagellak droeg in een Haagse tram. Dit dappere optreden bracht Bart nationale aandacht. Samen met Movisie-adviseur Hanneke Felten ging hij erover in gesprek met Eva Jinek in haar nieuwe talkshow Eva op 4 september.
Bekijk de uitzending van Eva hier
Wat doe je als je ziet dat iemand wordt belaagd?
In De Telegraaf van 6 september benadrukt ook Djoeke Ardon, projectleider bij Movisie, hoe omstanders kunnen ingrijpen bij dergelijke situaties. Ardon adviseert om empathische woorden te gebruiken en de dader aan te moedigen zich in het slachtoffer te verplaatsen, wat kan helpen om de ongepaste gedragingen te confronteren. Ze zegt dat als niemand ingrijpt, dit negatieve gedrag als normaal wordt gezien. Voor mensen die zich niet zeker voelen om direct op te treden, biedt Ardon afleiden als een optie, zoals het laten vallen van een voorwerp of doen alsof je een kennis bent. In bedreigende situaties wordt geadviseerd om de politie te bellen. Ook is het waardevol om achteraf contact te zoeken met het slachtoffer om erkenning te geven aan hun ervaring. Ardon wijst erop dat, hoewel de eigen veiligheid belangrijk is, de meeste mensen geen negatieve gevolgen ondervinden van het ingrijpen. Ze stelt dat mannen vaak de daders zijn van intimidatie en dat het voor hen effectiever kan zijn als een andere man hen aanspreekt. Daarenboven roept ze op tot educatie over gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, zodat jonge jongens begrijpen dat emotioneel zijn ook onderdeel van mannelijkheid is. Samenvattend benadrukt Ardon het belang van handelen bij getuigen van geweld, of dat nu direct of indirect is, om slachtoffers te steunen en de sociale norm rond ongepast gedrag te veranderen.
Geen meldingen van discriminatie op de werkvloer? Des te meer reden voor zorg!
'Uit onderzoek blijkt dat discriminatie een belangrijke oorzaak is van uitstroom van zorgmedewerkers'
‘Daar ontvangen wij geen signalen over’. Daarmee begint een gesprek in organisaties over discriminatie vaak. Daarbij lijken mensen te denken dat discriminatie een incident is waarna slachtoffers meteen aan de bel trekken. Vaak is dat juist niet zo’, schrijft Hanneke Felten in een opinie op Zorgvisie op 30 september 2024. ‘De aanpak van discriminatie op de werkvloer vraagt dan ook een andere aanpak dan enkel te focussen op het meldsysteem. Juist de zorgsector zou hier scherp op moeten letten. Uit onderzoek van Saskia Duijs blijkt namelijk dat discriminatie een belangrijke oorzaak is van uitstroom van zorgmedewerkers. Heftige discriminatie incidenten in de zorg zijn een probleem. Denk in de zorg aan patiënten die openlijk zeggen dat ze geen ‘zwarte’ als zorgverlener willen, openlijk twijfelen of je wel een diploma hebt of je zelfs de huid vol schelden vanwege je hoofddoek (zie dit KIS rapport). Maar de meer verborgen of subtiele varianten komen waarschijnlijk nog veel vaker voor. Zoals collega’s die je als persoon van kleur aanspreken in overdreven simpele taal, je complimenteren met je Nederlands terwijl je hier geboren bent of steeds opnieuw de vraag stellen ‘maar waar kom jij nu écht vandaan?’ Op 1 oktober, Diversity Day, publiceerde Hanneke Felten ook een opinie in het Nederlands Dagblad, Positieve aandacht voor diversiteit maakt niet automatisch een eind aan discriminatie en racisme.
Gehandicapten betalen torenhoge kosten voor parkeerkaart in deze gemeenten
‘Het zit mee of het zit tegen: de kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) verschillen fors per gemeente, blijkt uit een rondgang van het ANP. In sommige gemeenten zijn mindervalide mensen helemaal niks kwijt voor het regelen van zo'n kaart. En enkele kilometers verderop kunnen die kosten zomaar tot in de honderden euro's lopen. Twee van de drie duurste gemeenten in Nederland zijn in Brabant te vinden’, bericht Omroep Brabant op 6 September 2024. ‘Caroline Harnacke, onderzoeker en projectleider Inclusie en Diversiteit bij kennisinstituut Movisie, noemt de prijsverschillen 'verbazingwekkend'. ‘Een gehandicaptenparkeerkaart is onmisbaar om mee te doen in de maatschappij’, vertelt Harnacke. ‘Het maakt het verschil tussen wel of niet naar je werk kunnen, je familie kunnen zien of überhaupt de deur uit kunnen.’ Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat aan het ANP weten dat er geen plannen zijn om de huidige regels te veranderen.
Waar is de koning?
‘Je ziet hiermee dat de gehandicaptensport niet als gelijkwaardig wordt beschouwd. Dit zijn ook topsporters die alles aan de kant zetten’
‘Belangenorganisaties voor mensen met een beperking en inclusie betreuren de afwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de Paralympische Spelen’, meldt Nu.nl op 5 september 2024. ‘Het vormt een groot contrast met het enthousiasme dat het koningspaar toonde op de Olympische Spelen’. ‘Je ziet hiermee dat de gehandicaptensport niet als gelijkwaardig wordt beschouwd. Dit zijn ook topsporters die alles aan de kant zetten’, zegt Taco Nijhoff van vereniging Inclusie Nederland tegen NU.nl. Nijhoff is zelf rolstoeltennisser geweest. Voor hem voelt het alsof paralympiërs als minderwaardig worden gezien. ‘En dat steekt.’ Ook koepelorganisatie Ieder(In), belangenorganisatie WijStaanOp! en kennisinstituut Movisie zijn kritisch. De koning en zijn gezin zijn volgens Berkers van WijStaanOp! een verbindende factor in het land en zouden juist een belangrijke functie kunnen vervullen op de Paralympische Spelen. Dat onderstreept programmadirecteur Lou Repetur van Movisie. ‘Het is ook van belang dat de koning als staatshoofd aanwezig is bij de Paralympische Spelen. Bij de Olympische Spelen zie je hem constant juichen en blij zijn met zijn vrouw en dochters. Hij laat zien dat het belangrijk is’, zegt Repetur.
Meer inclusie in nieuwe cao gemeenten
‘Er komt verlof voor ambtenaren die een gendertransitie ondergaan en aandacht voor feestdagen als Keti Koti en het Suikerfeest’, schrijft Binnenlands Bestuur op 11 september 2024. De cao gemeenten en cao Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (SGO) krijgen een aantal flinke wijzigingen op het gebied van inclusie. Dat stellen de VNG en de WSGO voor in de concept arbeidsvoorwaardennota waar gemeenten tot 22 oktober over kunnen stemmen. Het toevoegen van gendertransitieverlof in de gemeenten cao’s werd onder andere door Movisie aanbevolen in een rapport van mei 2024. Het wordt in de huidige cao niet gedekt, al zijn er al wel verschillende gemeenten die stappen hebben gezet. Movisie schrijft dat werkgevers vaak weinig kennis hebben over genderdiversiteit en transgender gerelateerde zaken zoals transitie. ‘Daarnaast zijn trans en non-binaire personen vaak slachtoffer van pestgedrag, discriminatie en intimidatie.’ Verlof en een faciliterende houding van de werkgever kan helpen.
Echte verandering in werk voor mensen met een beperking komt van onderaf
‘Zit er schot in werkplekken in de samenleving voor mensen met een beperking?’, vraagt KLIK magazine zich af op 25 september 2024. ‘Het kan echt nog beter, maar er zijn toch steeds meer hoopvolle projecten ondanks soms beperkende wetgeving en gebrek aan financiële middelen. Daarvan kwamen op een conferentie van Movisie voorbeelden voorbij, ook van werkplekken voor mensen met een verstandelijke beperking. Movisie organiseerde op 18 september de bijeenkomst De beweging van Waardevol werken - 10 jaar transitiearena in Utrecht.’