Movisie in de media: waarom aandacht voor coming-outs nog steeds nodig is
Maandag 11 oktober was het Coming Out Dag. In Nederland wapperden op veel overheidsinstellingen en scholen regenboogvlaggen. In de media volop aandacht aan de dag, die mede door Movisie wordt gecoördineerd.
Nu.nl interviewde Charlot Pierik. In dit kader werd ook Hanneke Felten geïnterviewd voor een groot artikel over ons project Verandering van Binnenuit dat in het Algemeen Dagblad en verschillende regionale Dagbladen verscheen. Ook twee Turkse gespreksleiders van de alliantie Verandering van Binnenuit komen daarin uitgebreid aan het woord. Maar afgelopen week deelden Movisie-experts ook kennis over andere thema’s in de media.
Waarom aandacht voor coming-outs nog steeds nodig is
Het is vandaag de dertiende Coming Out Day in Nederland, schrijft Nu.nl. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het moment dat mensen openlijk willen uitkomen voor hun seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit. Waarom is deze dag na al die jaren nog nodig? “Gescheld en pesterijen kunnen "funeste" gevolgen hebben, zegt Charlot Pierik van kennis- en adviescentrum MOVISIE. "Een deel van de lhbtiq+-jongeren die in de kast zitten, hebben het gevoel dat ze hun seksuele identiteit verborgen moeten houden, terwijl ze die rond die leeftijd volop aan het ontwikkelen zijn. Ze komen in de knel te zitten en krijgen te maken met minderheidsstress." Minderheidsstress wordt veroorzaakt door de (verwachte) negatieve houding of reacties van anderen wat betreft de seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Deze stress gaat vaak gepaard met angst, zelfafwijzing en een laag zelfvertrouwen. "Mensen onderschatten soms hoeveel lhbtiq+'ers nog last hebben van de kast en welke gevolgen dat kan hebben", concludeert Pierik. "Daarom is het belangrijk om elk jaar stil te staan bij de vraag waarom die kast er eigenlijk nog is en wie ze om mensen heen bouwt."
Hoe o.a. de Turkse gemeenschap van binnenuit verandert
Volgens het Algemeen Dagblad en diverse regionale dagbladen is homoseksualiteit onder migranten nog vaak een taboe en gaat alleen het hijsen van de regenboogvlag dat niet veranderen. Daarom volop aandacht voor de alliantie Verandering van Binnenuit, waarin Movisie samen met zeven migrantenorganisaties ruim 700 gespreksbijeenkomsten organiseert: “‘Pap, wat ga jij nou doen?”, zei de zoon van Hasan Kaplan (58) verbijsterd, toen hij hoorde dat zijn vader een bijeenkomst voor Turkse jongeren organiseerde waarop gesproken zou worden over homoseksualiteit. ,,Straks gaan mensen denken dat dat allemaal maar normaal is.’’ Kaplan: ,,Toen heb ik gezegd dat hij gewoon moest komen, zonder vooroordelen.’’ Op de bijeenkomst zagen en hoorden de zoon van ‘dialoogleider’ Kaplan en nog twintig andere Turks-Nederlandse jongeren de aangrijpende verhalen van een jonge Turkse homo, die vertelde dat hij ‘echt had geprobeerd een vriendin te hebben’, maar dat dat gewoon niet werkte. En het verhaal van een jonge Turkse lesbienne, die vertelde over buitengesloten worden, depressies en gedwongen gesprekken met de imam.” Sociaal wetenschapper Laurens Buijs juicht onze aanpak toe. ,,Het opzetten van dat soort dialogen, het taaie werk in de gemeenschappen zelf, is heel belangrijk. Tegelijkertijd moet er van buiten de gemeenschap op gewezen blijven worden dat dit de normen en waarden in Nederland zijn.’’
Maak in de aanpak van geweld gebruik van scholen als ‘vindplaats’ van jongeren
Het CBS meldt dat 1 op de 5 jongeren te maken heeft met huiselijk geweld. Ze hebben daarbij het vaakst te maken met fysiek geweld, dwingende controle of met stalking door een ex-partner. Huiselijk geweld moet in samenwerking met onderwijs vroegtijdig opgespoord en gesignaleerd worden, betoogt Nelleke Westerveld, senior projectleider bij Movisie op de website van het ANP. Jongeren zijn hier dagelijks te vinden. Betrek altijd het onderwijs in de (keten) aanpak van huiselijk geweld. Nelleke: “Huiselijk geweld varieert in ernst, aard, frequentie en duur. Het kan variëren van licht grensoverschrijdend gedrag tot zeer ernstig gewelddadig gedrag. Uit de CBS cijfers blijkt dat meer dan 10% van de jongeren te maken heeft met structureel geweld. Dat betekent dat er dagelijks, wekelijks of maandelijks sprake is van geweld. Naar aanleiding van deze quote werd Nelleke geïnterviewd voor een nieuwe podcast van het ANP.
Het zijn niet poezenplaatjes waar Facebook geld aan verdient
Facebook ligt onder vuur vanwege de keuzes die het bedrijf maakt over welke informatie jou als gebruiker wordt voorgeschoteld, schrijft RTL Nieuws. Dit zorgt voor verdeeldheid in de samenleving en het sneller verspreiden van nepnieuws en complottheorieën, zeggen deskundigen. Dat heeft te maken met het algoritme, dat bepaalt welke berichten een Facebook-gebruiker krijgt te zien op zijn of haar tijdlijn Dat zou je kunnen aanpassen. “Al is dat niet genoeg, zegt Joline Verloove die bij kennisinstituut Movisie onderzoek doet naar online haatzaaien en discriminatie. "Sociale media-bedrijven moeten zeker hun rol pakken bij de aanpak van ongewenste polarisatie. Maar we zijn allemaal aan zet: ook vanuit de politiek en het OM is er meer actie nodig in bijvoorbeeld het vervolgen van daders van online haatzaaiing of discriminatie."