Na jaren thuiszitten heeft Joost weer een toekomstperspectief

Initiatieven Collectief biedt alternatieve routes voor jongeren

Iedere jongere heeft recht op ontwikkeling. Dit is het uitgangspunt van de initiatieven die zijn aangesloten bij het Initiatieven Collectief. Deze initiatieven bieden een passende context aan jongeren voor wie ontwikkeling binnen het huidige onderwijs of zorgaanbod niet of onvoldoende plaatsvindt. Lees ter illustratie het verhaal van Joost die met hulp van Autisme Centrum In Contact (ACIC) weer stappen kon zetten en uit een isolement kwam.

Zes verschillende scholen en instituten heeft hij bezocht, gevolgd door een aantal jaren thuiszitten voor hij op zijn tiende bij het ACIC terecht komt. Afgelopen maart is hij 18 jaar geworden. Het ACIC is nog altijd een baken in zijn week. Ondertussen breidt hij zijn uren uit bij het Expertise Centrum Zorg en Onderwijs, waar hij toewerkt naar de staatsexamens vwo. En daarna? De studie Space Engineering aan de TU Delft. Ruimtevaart is zijn passie. Raketwetenschapper wil hij worden, dat is zijn grote droom.

Een complex geval

Wie was die jongen die acht jaar geleden startte bij het ACIC? Een jongen die met angst en wantrouwen naar zijn omgeving keek. Een jongen met een laag zelfbeeld. Een jongen die het bos invluchtte en onder de tafel verdween. Ook een jongen die steeds meer medicatie kreeg voorgeschreven, omdat de dosering steeds minder goed werkte. Op een bepaald moment gebruikte hij dertien verschillende pillen per dag. Een jongen die zorgindicatie op zorgindicatie kreeg vanuit de gedachte dat iemand die dertien verschillende pillen per dag moet slikken niet anders dan een complex geval kan zijn.

Bouwstenen

Die reeds talentvolle jongen van toen, wiens talenten sterk op de achtergrond waren geraakt, is uitgegroeid tot een jonge man die toekomstperspectief ziet en durft waar te maken. Hij formuleert zorgvuldig, want hij wil anderen niet de les lezen of voor het hoofd stoten. Hij ziet zijn weg niet als een bumpy road, eerder als een weg met bouwstenen. De hobbels waren niet allemaal succesvol, maar wel van meerwaarde. ‘Wat passend is voor mij, is niet per se passend voor een ander. Je zet stappen als je er klaar voor bent. Als je de stappen eerder moet zetten, is het gedoemd te mislukken’, aldus Joost. 

‘We werken niet met diagnoses, we werken met mensen’

Zelfbeeld repareren en voeden

De belangrijkste opgave van het ACIC is het repareren van het beschadigde zelfbeeld van de jongeren en het zelfbeeld te voeden met leerervaringen. Ze bouwen een wereld om de jongere, zodat die de moed heeft om met name de interne en ook de externe hobbels te trotseren. Anders gezegd gaat het erom om bij alle ervaringen samen met groeiend vertrouwen een experiment aan te gaan en onderweg in gezamenlijke afstemming te ontdekken wat passend is. Het ACIC is net zo atypisch als de kinderen die er komen. ‘We werken niet met diagnoses, we werken met mensen.’

Volgend en beschikbaar

Voor Joost is het grote verschil dat hij angstig en wantrouwig mocht zijn. Bij het ACIC voelt hij zich nooit alleen. Hij vertelt: ‘De begeleiding is volgend en beschikbaar. ACIC biedt een veilige, gecontroleerde omgeving waarin ik kan oefenen met gesprekken voeren en op tijd komen. Zonder de angst om in de penarie te komen.’ Zelfs tijdens het gesprek met Joost blijkt dat. Zijn begeleider zit in de aangrenzende ruimte. Ze praat niet mee, ze is nabij.

Vanuit veiligheid durfde Joost de beslissing te nemen om te stoppen met zijn medicatie. Na overleg is hij er in één keer mee gestopt. Het ontregelde, maar na drie weken stabiliseerde het. Nu ervaart hij ruimte om aan de onderliggende thema’s te werken. Hij zet stappen, vergroot zijn wereld. Passies zijn weer opgeborreld. 

Er komt een tijd dat ze afscheid gaan nemen van elkaar, maar het ACIC blijft zolang als nodig beschikbaar. Joost: ‘Als ik vertrek, komt dat omdat ik verder kan!’

Initiatieven Collectief

In Nederland is een groeiend aantal initiatieven dat een passende context biedt aan jongeren voor wie ontwikkeling binnen het huidige onderwijs of zorgaanbod niet of onvoldoende plaatsvindt. Zij vallen uit, worden zogeheten 'thuiszitters' en alternatieven zijn zeer moeilijk te vinden. Het Initiatieven Collectief gelooft erin dat iedere jongere recht heeft op ontwikkeling en dat hier meer en andere routes voor nodig zijn. We willen daarom de bestaande initiatieven versterken en de krachten bundelen. Om zo een beweging te veroorzaken voor meer ruimte voor de initiatieven als alternatieve plek voor jeugdigen om zich te ontwikkelen. Het Initiatieven Collectief is een samenwerking tussen de initiatieven en verbondgenoten bij de overheid, Gedragswerk en Movisie. 

Lees meer over het Initiatieven Collectief

De foto bij dit artikel is een stockfoto van 123RF en de man een model.