Nicole: ‘Mijn ex durfde niet alleen met onze baby te zijn’

Persona’s tonen uitdagingen bij verdeling zorg en arbeid (deel 4, slot)

‘Mijn leven is heel druk, ik loop soms achter de feiten aan. Ik werk veel en mijn zoon gaat na school naar de opvang.’ Dat zegt Nicole, een van de vier persona’s die Movisie ontwikkelde op basis van echte levensverhalen van vrouwen. De persona’s brengen de uitdagingen in beeld van het combineren van werk en zorg.

Portret van persona Nicole

Nicole is een van de persona’s die Movisie opstelde in het kader van Ditwerktwel.nl, een alliantie bestaande uit WOMEN Inc., Bureau Clara Wichmann, Movisie, WO=MEN en de Nederlandse Vrouwen Raad. Deze alliantie heeft als primaire doelstelling het bevorderen van een gelijke positie van vrouwen en mannen, in het combineren van betaalde arbeid en onbetaalde zorgtaken in Nederland. Hierbij wordt vooral de focus gelegd op vrouwen in een financieel kwetsbare positie. Dit jaar komt de samenwerking binnen deze alliantie ten einde. Reden om de vier persona’s in aparte artikelen nog een keer in de spotlight te zetten. Deel 4 en slot: Nicole.

Nicole, kun je iets over jezelf vertellen? 

Ik ben 35 jaar en ik ben alleenstaand. Mijn zoon zit op de basisschool. Ik woon met mijn zoon in een sociale huurwoning in Den Haag. Ik werk via een detacheringsbedrijf als kwaliteitsmedewerker in de zorg. Omdat ik kwaliteit wil leveren en mijn werk leuk vind, werk ik ongeveer vijftig uur per week. Terwijl ik een 32 uurscontract heb. Ik houd van orde in de chaos, maar dat lukt niet altijd. Ik heb eigenlijk meer dan 24 uur in een dag nodig. 

Waar krijg jij energie van? 

Ik zou meer energie hebben als ik meer kon slapen maar sowieso geven mijn zoon en mijn werk mij energie. Ik werk in het weekend en elke avond als mijn zoon slaapt. Verder staat ‘me-time’ op een laag pitje. Ik ben carrièregericht en altijd op zoek naar meer uitdaging. Vandaar dat ik rond m’n dertigste nog een studie ben gaan volgen, zo kon ik voor beter betaalde functies solliciteren. Ik zorg namelijk zelf voor brood op de plank. 

Hoe zag jouw leven er vroeger uit?

Ik groeide als enig kind op in een nieuwbouwwijk dicht bij Den Haag. Mijn moeder voedde mij alleen op, mijn vader overleed toen ik vijf was. Zij deed dat zo goed, dat ik nooit een vaderfiguur heb gemist. Ik heb het idee dat mij dat nog niet lukt met mijn zoon. Na mijn eerste hbo-studie werkte ik als sociaal werker. Toen ik een nieuwe studie ging volgen, besloten mijn ex en ik dat we een kind wilden. Ik raakte snel zwanger. Na mijn bevalling combineerden we onze diensten en mijn studie, zodat altijd een van ons bij de baby was. Qua planning lukte dat, maar mijn ex durfde niet alleen met hem te zijn. Hij kon niet voor hem zorgen. Als ik aan het werk was, belde hij om hulp. Vier jaar geleden besloot ik de relatie te verbreken. Het ging niet meer. Net als mijn moeder kan ik het ook alleen. Voordat hij een andere woning vond, regelde ik dat ik meer kon werken. Zodat ik het kon betalen als ik er alleen voor stond. Mijn ex beloofde de huur en de eerste maanden van de kinderopvang te betalen, maar dat heeft hij niet gedaan. Hij heeft een nieuwe relatie en een tweede kind en hij stuurt één keer per jaar een bericht als mijn zoon jarig is. 

Hoe ziet je leven er nu uit? 

Mijn leven is heel druk, ik loop soms achter de feiten aan. Ik werk veel en mijn zoon gaat na school naar de opvang. We hebben ook een hond die uitgelaten moet worden. Daarnaast moet ook het huishouden gedaan worden. De was breng ik naar een vrijwilligersorganisatie waar ik per zak betaal. Zij wassen, drogen en strijken. Om de twee weken gaat mijn zoon een weekend naar oma. Dan neem ik tijd voor mezelf en ga ik bijvoorbeeld daten. 

Hoe zie jij de toekomst?

De balans tussen de zorg voor mijn zoon en werk staat voorop. Dat betekent rust, regelmaat en samen tijd doorbrengen. Ik wil er voor hem zijn zoals mijn moeder er voor mij was. Na school thuis opwachten met een kopje thee en een koekje. Dat gaat makkelijker als ik vanuit huis kan werken. Verder hoop ik mijn prins op het witte paard of in de zwarte Lamborghini te ontmoeten. Het liefst iemand die vader is, zodat hij weet hoe het is om een kind op te voeden. Ik hoop dat mijn ex meer betrokkenheid gaat tonen en wij hierdoor weer in harmonie overweg kunnen. Eigenlijk is het trekken aan een dood paard, maar ik zie de opvoeding van mijn zoon ook niet voor me zonder een betrokken vader in beeld. Daar worstel ik mee. Ook hoop ik te groeien in mijn werk. Dat betekent een schaal omhoog, meer uitdaging en een hoger salaris. 

Wat heb je nodig? 

Iemand die mij helpt met het huishouden en taken overneemt. Zodat ik kan bijslapen. Bijvoorbeeld door de hond uit te laten, maar een uitlaatkooi in de buurt zou ook schelen. Het kost extra tijd om met de auto of fiets naar een uitlaatplek te gaan. Als ik extra tijd nodig heb gaat dit altijd ten koste van mijn slaap. Ik slaap maximaal vijf uur per nacht. Het meest kostbare cadeau dat je mij kan geven, is dan ook tijd. Om te slapen, de ramen te zemen of om met mijn hond en kind te zijn. Voordat mijn zoon werd geboren had ik een druk sociaal leven. Dat is verwaterd. Het kost tijd om dit weer op te pakken. Verder wil ik graag op vakantie, met mijn zoon naar de camping. Door mijn werk krijg ik steeds een nieuwe opdracht, dan begin je niet meteen over het opnemen van vakantiedagen. Ik wil graag met iemand praten over mijn privéleven. Waar heb ik behoefte aan? Welke keuzes moet ik maken? Dingen die je normaal met je partner bespreekt, blijven nu onbeantwoord.