Nieuwe KIS-animatie over verticale polarisatie: ‘Gemeenten kunnen ook onbedoeld polarisatie aanwakkeren’

Meer protesten, meer boze burgers. De spanningen tussen overheid en burgers nemen toe. Hoe om te gaan met deze verticale polarisatie? Onderzoekers van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) Annemarie van Hinsberg en Ron van Wonderen waarschuwen voor gevaarlijke labels en pleiten voor meer empathie voor zorgen van burgers.

Een groeiend aantal mensen in Nederland voelt zich niet gehoord, niet gezien en achtergesteld. Het sluimerend ongenoegen in Nederland is in 2022 duidelijk zichtbaar geworden. ‘Het ventiel is opengegaan’, zegt KIS-onderzoeker Ron van Wonderen, die al jaren onderzoek doet naar polarisatie in Nederland. Het zijn niet alleen boeren of milieuactivisten die zich roeren. ‘Het is veel breder dan dat. Er zijn veel meer mensen die zich niet herkennen in het beleid en teleurgesteld of boos zijn.’

Een proces dat door social media, filterbubbels en nepnieuws alleen maar wordt gevoed. Daar komt bij dat door corona het wantrouwen richting de overheid alleen is gegroeid. De verdergaande digitalisering zorgt ook voor een grotere afstand richting de overheid. Gemeenten worden regelmatig geconfronteerd met het groeiende ongenoegen. Hoe moeten zij omgaan met deze verticale polarisering? Daarover gaat onderstaande animatievideo.

Lees verder op KIS.nl

Dit is een verkorte versie van het artikel dat eerder op KIS.nl verscheen.

Lees het volledige artikel over verticale polarisatie op KIS.nl