Het nieuwe verdelen: hoe doet u dat?

De inschrijving voor de Participatieprijs 2014 is geopend
artikel - 2 juni 2014
Afbeelding bij Het nieuwe verdelen: hoe doet u dat?

De participatiesamenleving stelt mannen en vrouwen voor een grote uitdaging. Want hoe zorg je dat mensen werk, zorg, huishouden, vrijwilligerswerk en andere activiteiten op een prettige en haalbare manier kunnen combineren? En hoe worden de taken onderling verdeeld? Wij vragen het ú. Het thema van de Movisie Participatieprijs 2014 is ‘Het nieuwe verdelen’.

Voor de Participatieprijs zijn we op zoek naar inspirerende en vernieuwende aanpakken die deze uitdaging in een ander licht plaatsen. Iedereen kan meedoen: van maatschappelijke organisatie tot gemeente tot ZZP'er. Een jury bekroont in november de beste projecten. Meld uw project aan! Inschrijven kan vanaf 2 juni.

Projecten participatieprijs: wat zoeken we?

We zoeken projecten die een impuls geven aan het nieuwe verdelen en daarbij oog houden voor diversiteit. Kleine of grote projecten die traditionele rolpatronen doorbreken en die man en vrouw de ruimte bieden om loopbaanontwikkeling en zorg op een realistische manier te combineren. Projecten die de rol van mannen in de opvoeding en zorg hoog op de agenda zetten. Initiatieven die mensen kunnen ontlasten en meer ruimte geven voor een eerlijke en haalbare taakverdeling, betaald of in ruilsystemen.

Wie kunnen een project aanmelden?

Maatschappelijke organisaties, gemeentes, bedrijven en ZZP’ers maar ook het algemene publiek. Iedereen kan een project voordragen voor de Movisie Participatieprijs 2014. Meld uw favoriete project vanaf 2 juni 2014 aan.

Criteria MOVISIE Participatieprijs

Uw inzending:

 • heeft te maken met Het Nieuwe Verdelen;
 • heeft een gender of diversiteitsperspectief;
 • is of was een actief project.

Enkele voorbeelden van initiatieven zijn; KlusUp, Steunpunt Studerende Moeders, Ik Vader.

Het project:

 • gaat uit van maatwerk en diversiteit;
 • is gericht op het doorbreken van oude patronen;
 • sluit aan op bestaande kennis;
 • is makkelijk overdraagbaar;
 • heeft een positieve balans tussen kosten en baten;
 • is uitgevoerd en loopt mogelijk nog door.

Uw project hoeft niet aan al deze criteria te voldoen.

Wat kunt u winnen?

Elk aangemeld project dat voldoet aan de criteria om mee te doen, krijgt:

 1. De Movisie-website als podium: uw inzending wordt vermeld als praktijkvoorbeeld.
 2. Een workshop: Het ontwikkelen of verbeteren van uw sociale interventie; een praktische tool.

Genomineerden krijgen daarnaast ook nog eens de volgende prijs:

 1. Een Workshop handboek schrijven: Uw interventie op papier

Aanmoedigingsprijs

 1. De jury kent twee aanmoedigingsprijzen toe ter waarde van €500,-.

De winnaar zal uiteindelijk onderstaande prijzen winnen:

 1. Een geldbedrag van €2.500,-
 2. De masterclass: In vijf stappen op weg naar een effectieve sociale interventie.
 3. Onze partners zullen verschillende prijzen aanbieden, waaruit de wanneer een selectie van passende prijzen kan uitkiezen.

Doel Participatieprijs: zichtbaar maken succesvolle aanpakken

De Movisie Participatieprijs bekroont jaarlijks een project dat de participatie van kwetsbare groepen bevordert. Door middel van deze prijsvraag verzamelen we succesvolle, effectieve aanpakken. Deze verspreiden we vervolgens weer verder via bijvoorbeeld onze website. In 2012 is de prijs voor het eerst uitgereikt. In 2013 was het onderwerp jongerenparticipatie met als winnaar het Amsterdamse project Gelijk=Gelijk? van Diversion.

De participatiesamenleving: tijd voor het nieuwe verdelen

De verzorgingsstaat verandert in snel tempo in een participatiesamenleving. De overheid toont veel ambities op dit thema. Het is ook de verantwoordelijkheid van de overheid om mannen en vrouwen met beleid en randvoorwaarden te ondersteunen. Ook stimuleert de overheid ‘het Nieuwe Werken’. Want investeren in mantelzorgvriendelijke bedrijven en mogelijkheden voor flexibel werken maken het makkelijker om werken en zorgen te combineren. Toch schuilt een deel van de oplossing in een nieuwe taakverdeling tussen mannen en vrouwen. Ongeacht persoonlijke omstandigheden zal iedereen een passende manier moeten vinden om de komende tijd alle ballen in de lucht te blijven houden. Na het Nieuwe Werken is het nu tijd voor het Nieuwe Verdelen. We zullen allemaal opnieuw bewuste keuzes moeten maken om werken, zorgen, en alle andere taken op een prettige manier te blijven combineren. Emancipatie als antwoord op  de vraagstukken van de participatiesamenleving.

Organisatie

De organisatie van de Participatieprijs 2014 is in handen van Movisie. Onze partners zijn Women Inc., Atria, Conclusion - Human Capital Group, PEP: Participatie Emancipatie Professionals Den Haag, Jens van Tricht – eMANcipator, Radboud Universiteit en het Oranje Fonds. Mediapartner is Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken / Socialevraagstukken.nl.

Blijf op de hoogte

Op Twitter gebruiken we de hashtag #hetnieuweverdelen. Op Facebook houden we je op de hoogte via de pagina: www.facebook.com/participatieprijs.

En heeft u vragen? Mail dan naar participatieprijs@movisie.nl.