Nieuwsbrief Platform Werk Inclusief Beperking 2022

Inclusieve arbeidsmarkt

Ondanks een recordaantal vacatures staan te veel mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke arbeidsbeperking aan de kant. Het Platform Werk Inclusief Beperking wil een inclusieve arbeidsmarkt dichterbij brengen. Een arbeidsmarkt waar iedereen die kan en wil, een bijdrage aan de maatschappij levert en daar financieel voor wordt gewaardeerd, zodat je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Mensen met een psychische of verstandelijke beperking aan werk krijgen én houden is onze focus voor de eerste jaren van het platform.

Nieuwsbrief Platform Werk Inclusief Beperking

In de zomer van 2022 verscheen de nieuwsbrief over het Platform Werk Inclusief Beperking. Benieuwd naar de plannen in het najaar? Lees hieronder de tekst uit de nieuwsbrief of bekijk de opgemaakte nieuwsbrief hier.

In het Platform Werk Inclusief Beperking werken vier initiatieven samen die ieder vernieuwende werkwijzen ontwikkelen om de arbeidsparticipatie van mensen met een psychische of verstandelijke beperking te vergroten. Te weten: FLOOR en VSO-scholen vanuit FLOORjongerencoaching, Common Grounds Inclusieve Werkgevers vanuit Campus Woudhuis, Werken met WerkWeb-Autisme vanuit De Nederlandse Vereniging voor Autisme en Praktijkleren Plus vanuit Werkdag BV. Ook is aan het Platform Werk Inclusief Beperking een denktank met experts gekoppeld. In deze nieuwsbrief nemen we jullie mee in de vernieuwende initiatieven, waar ze nu staan en wat op de agenda staat in het najaar van 2022.

FLOOR en VSO-scholen

FLOOR jongerencoaching en VSO-scholen ontwikkelen samen een vernieuwende werkwijze om jongeren die uitgestroomd zijn of in het laatste jaar zitten van het voortgezet speciaal onderwijs (vso), stappen te laten zetten naar passend werk. De jongeren werken aan het vergroten van hun zelfbewustzijn en het opdoen van werknemers- en netwerkvaardigheden. Dit doen zij met de methode Persoonlijke Toekomstplanning, die bewezen effectief is. De jongeren op een VSO-school leren niet alleen zichzelf kennen, maar stellen ook concrete participatiedoelen, en gaan met behulp van de coach aan de slag om deze te realiseren. Het bijzondere is dat deze coaches dit op vrijwillige basis doen. Hierdoor hebben zij alle ruimte en tijd om effectief te zijn. FLOOR zorgt ervoor dat deze coaches goed opgeleid en betrokken zijn, waardoor de continuïteit van de coachtrajecten groot is. 

Common Grounds Inclusieve Werkgevers

Campus Woudhuis heeft samen met inclusieve werkgevers in de buurt zogeheten common grounds gecreëerd. Samen met werkgevers richt Campus Woudhuis werkplekken in voor mensen die officieel 0 procent loonwaarde hebben. Campus Woudhuis vervult daarin de rol van intermediair en begeleider. Samen ontwikkelen Campus Woudhuis, werkgever en medewerker een goede match tussen medewerker, werkgever en duurzaam werk. Bij een bouwonderneming en bos- en natuurbeheerder werken 7 medewerkers naar vermogen mee, ontwikkelen ze zich als werknemer en leren het vak in de praktijk van echte vaklieden. Het gaat vooral om praktijkleren en coaching in het werk en wennen en elkaar leren kennen: samen ontdekken wat men aan elkaar kan hebben. Medewerkers maken grote stappen in hun werk. De common ground biedt ruimte in het MKB-bedrijf voor praktische ervaring in inclusief werkgeverschap. En daarmee een stevige basis om op termijn systeemvragen over vergoedingen, classificaties, regelgeving en veronderstelde belemmeringen in de organisatie het hoofd te bieden. In het relatieblad Movisies 1 - maart 2022, pagina 31 - 33 worden meer ervaringen van begin 2022 gedeeld.

De relationele benadering blijkt ook een cruciale factor te spelen in succes van de common grounds. 'Een relationele aanpak werkt goed: aan de "keukentafel" gebeurt het. Eerst dient een relatie opgebouwd te worden tussen eerst werkgever en campus en in een latere fase tussen de nieuwe medewerker en de mensen op de werkvloer. Dit is van belang voor alle lagen van het bedrijf en ook in de driehoek werkgever, huidige begeleider van medewerker en de facilitator van de common ground (Campus Woudhuis).'

Nice to know

Tussen initiatieven uit het platform vinden onderling werkbezoeken plaats. Zo ging Campus Woudhuis onder andere bij Werkdag BV langs. Benieuwd wat ze hiervan geleerd hebben? Lees het artikel over Ervaringsleren rond inclusief werken.

Vervolg Common Grounds

Het huidige project gaat door tot en met september 2022. Campus Woudhuis zet in op een vervolg. Speerpunten voor het vervolg zijn a) het aantrekken van een bredere groep mensen met een arbeidsbeperking, b) het creëren van nieuwe common grounds bij inclusieve werkgevers in de buurt en c) het continueren van de bestaande common grounds. 

Praktijkleren Plus

Vanuit Werkdag BV wordt Praktijkleren Plus ontwikkeld. Praktijkleren bestaat in het kort uit het realiseren van deelcertificaten op mbo-niveau, met zogeheten praktijkverklaringen, die behaald kunnen worden in de praktijk van het werk. Praktijkleren is echter niet voor iedereen een passende oplossing. Mensen met een psychische of (laag) verstandelijke beperking en/of mensen met multiproblematiek hebben soms net wat extra ondersteuning nodig. Werkdag ontwikkelt een werkwijze waar praktijkleren aangevuld wordt met een eigen praktijkopleider met affiniteit voor mensen uit de doelgroep, intensiever coachen op de werkplek – mede door begeleiders met ervaringskennis – en regelmatig contact met de leermeesters van het leer- werkbedrijf. Vandaar de term Praktijkleren Plus.

Praktijkleren Plus is onlangs voortvarend gestart: een eerste kwartaal van veel werk en mooie ervaringen is achter de rug. Er is een eerste groep van zeven deelnemers gestart die al bezig is met het verwerven van de deelcertificaten. Voor de meeste deelnemers zijn al werkgevers gevonden en betrokken. Werkdag werkt hiervoor onder andere samen met participatiebedrijf Spaarne Werkt. Voor studenten die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van sociaal werk/zorg wordt op dit moment samenwerking gezocht met verschillende zorg- en welzijnsorganisaties.

Bezoek Carola Schouten

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) maakte op 23 mei 2022 kennis met de werknemers van Werkdag BV in Cruquius. Zij lieten zien wat de werkwijze van Werkdag hen brengt en waarom de mogelijkheid om simpel te kunnen switchen tussen dagbesteding, beschut werk, de banenafspraak en regulier werk voor hen zo waardevol is. Lees het artikel van deze kennisreis.

Plannen najaar

September 2022

De Denktank van het Platform Werk Inclusief Beperking komt in september weer online bij elkaar. De initiatieven FLOORjongerencoaching en WerkWeb-Autisme sluiten dit keer aan. Binnen de denktank worden contacten en werkzame elementen gedeeld zodat die benut kunnen worden binnen en buiten het platform. Ook zijn de denktankleden alert op eventuele onbedoelde gevolgen van het platform en brengen eventueel over het hoofd geziene zaken aan het licht.

Oktober 2022

Bij de start van het Platform Werk Inclusief Beperking heeft het Verwey Jonker Instituut in de Theory of Change uiteengezet hoe het platform de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking verwacht te verkleinen. In een werksessie gaan de vier initiatieven van het platform en de onderzoekers van het Verwey Jonker Instituut aan de slag met het benutten van de Theory of Change voor de vier initiatieven. 

Eind november/begin december 2022

Goldschmeding Foundation is het fonds achter Platform Werk Inclusief Beperking. Daarbij financiert de foundation nog drie andere platforms. Te weten: Platform Jongeren en Werk, Platform Nieuwkomers en Werk en Platform Vijftigplussers en Werk. Eind 2022 organiseert Goldschmeding Foundation een gezamenlijke bijeenkomst. Initiatieven binnen de platforms, denktankleden, platformmanagers en onderzoekspartijen van alle platforms worden uitgenodigd.

Platform 2023

In 2023 gaan we door als Platform Werk Inclusief Beperking. Tot en met juni 2023 zullen de activiteiten vanuit het Platform in ieder geval doorlopen. In nauw overleg met Goldschmeding Foundation hebben we het over een verder vervolg.