Onderzoek naar meerwaarde van ervaringsdeskundigen in sociale wijkteams

30 september 2019

Movisie en Buurtteamorganisatie Sociaal (BTO) in Utrecht zijn samen een onderzoek gestart naar de inzet van ervaringsdeskundigen in sociale wijkteams. Centrale vragen: wat is de meerwaarde van de inzet van ervaringsdeskundigen voor de cliënt en de professional en hoe kunnen ervaringsdeskundigen zo ingezet worden dat zij de meeste toegevoegde waarde hebben?

Het doel van het onderzoek is om te beschrijven wat ervaringsdeskundigen doen en de meerwaarde van de inzet van ervaringsdeskundigen verder te onderbouwen. Ook willen Movisie en BTO kennis ontwikkelen die maatschappelijke organisaties kunnen gebruiken bij de inzet van ervaringsdeskundigen in hun organisatie.

Pionier

Het inzetten van ervaringsdeskundigen is in de GGZ-hulpverlening al enige jaren gebruikelijk. In het sociaal domein is dat echter nog nieuw en volop in ontwikkeling. Buurtteamorganisatie Sociaal (BTO) in Utrecht is een van de pioniers. BTO heeft op dit moment een pool van zeven ervaringsdeskundigen. Zij zijn betrokken bij casussen voor advies en consult, bij de begeleiding van cliënten en ze sluiten aan bij casuïstiekbesprekingen.

In de eerste fase van het onderzoek, dat op 13 mei is gestart, worden ervaringsdeskundigen, generalisten en cliënten geïnterviewd. De eerste tussentijdse resultaten worden dit najaar verwacht. In fase twee worden ondersteuningsgesprekken geobserveerd en interviewen de onderzoekers cliënten, ervaringsdeskundigen en generalisten. Ook observeren ze casuïstiekbesprekingen.

Voor meer informatie over het onderzoek bij BTO: Renske van der Zwet, van Movisie R.vanderZwet@movisie.nl, (030) 789 2254.

 

Kennisdeelbijeenkomst  ‘Ervaringsdeskundigen in sociale wijkteams’

Werken er in jouw sociaal wijkteam ook ervaringsdeskundigen en wil je graag ervaringen uitwisselen? Of wil jouw organisatie ook ervaringsdeskundigen in het sociaal wijkteam gaan plaatsen en zou je wel eens willen weten hoe andere organisaties dit doen? In het najaar organiseert Movisie de kennisdeelbijeenkomst ‘Ervaringsdeskundigen in sociale wijkteams’.

Wil je daaraan deelnemen, of wil je er meer informatie over? Stuur dan een mail naar Sonja Liefhebber, S.Liefhebber@movisie.nl