Online Leerinterventie Goed in gesprek met mantelzorgers

Onderdeel van het verbetertraject In voor Mantelzorg

15 februari 2017

Wat vraagt samenwerking met mantelzorgers van jou? Dat staat in deze online modules centraal. De modules zijn geschikt voor iedereen die in de zorg werkt. Elke module duurt ca. 10 minuten. Omdat de modules voor de zorg in brede zin ontwikkeld zijn, kan het zijn dat een situatieschets soms niet precies aansluit bij jouw werksetting. We denken dat er meestal genoeg aanknopingspunten zijn om de modules toch te doen. Bekijk dat vooral eens voor jezelf.

In elke module ontmoet je een mantelzorger en daarbij staat een thema centraal:

Paul: de toon zetten van de samenwerking
Hans en Myrthe: het netwerk uitbreiden
Azize: als er overbelasting lijkt te zijn bij de mantelzorger
Familie van Dort: omgaan met conflicten en emoties

Werkboek In voor Mantelzorg
Wil jij de samenwerking met mantelzorgers in je zorgorganisatie versterken? Of werken aan een betere ondersteuning van mantelzorgers? Met het werkboek In voor Mantelzorg kun je zelf aan de slag. We hopen dat het je inspireert en op ideeën brengt om met elkaar aan de slag te gaan!

Zo werkt het!

Je kunt onder deze tekst op de modules klikken. Iedere module start met een korte praktijksituatie. Als je die hebt gezien kun je kiezen hoe jij wilt reageren op die situatie. Probeer verschillende dingen uit en ervaar wat het effect is van je keuze. Je wordt vooral uitgedaagd om een andere manier van werken uit te proberen. Het gaat niet om goed of fout handelen. Experimenteren mag! Zo kun je allerlei manieren van werken uitproberen, zonder dat het meteen gevolgen heeft.

Daarna volgen opdrachten in de praktijk. Bespreek jouw ervaringen en vergelijk ze met die van je collega’s met behulp van de teamopdrachten. Deze geven je inzicht in hoe jij en je collega’s naar Mantelzorg kijken en hoe je als team bepaalt wat de juiste keuze is in elke cliëntsituatie. Zo leer je van elkaars aanpak en met deze hernieuwde inzichten kan je meteen aan de slag!

Door deze manier van werken leer je van elkaar. Zo kom je samen tot meer ideeën dan je alleen kunt bedenken.

Hieronder vind je de links naar de e-modules:

Boven: Paul / Ondero: Hans en Myrthe

Boven: Azize / Onder: familie van Dort

Downloads bij modules

Module 2: Hans

Module 3: Myrthe

De modules zijn gemaakt in het project In voor Mantelzorg. Dit is een samenwerkingsproject van Vilans en Movisie.